» » "Drumul oaselor", Moinesti - Zemes - Bolatau, victima a rafuielilor politice

Uitat in paragina

Drumul judetean 117, care face legatura intre Moinesti si Zemes, este uitat in paragina de autoritati. In ultimii ani doar protestele disperate ale localnicilor au mai atras atentia asupra starii execrabile in care se afla artera rutiera. Costurile de modernizare a drumului se ridica la cateva sute de miliarde lei vechi, iar reprezentantii Consiliului Judetean Bacau sustin ca n-au fonduri pentru reabilitarea sa. In replica, oficialii Primariei Zemes sustin ca au batut in repetate randuri la poarta CJ Bacau insa au obtinut, tot timpul, raspunsuri politice. Reprezentantii Guvernului in teritoriu afirma ca situatia in care se afla drumul este folosita politic de conducerea CJ care, in realitate, n-ar dori modernizarea lui.

Unul dintre cele mai proaste drumuri din judet, DJ 117, a ajuns victima unor rafuieli politice intre conducerea CJ Bacau, administratorului arterei, si guvernanti. Disputele politice fac victime colaterale, cei peste 5000 de locuitori ai comunei Zemes, principalii utilizatori ai drumului alaturi de lucratorii de la sondele petroliere avand viata grea cu hartoapele din asfalt. In urma cu mai multi ani, locuitorii comunei, exasperati de neputinta autoritatilor si de lipsa lor de implicare, au organizat un protest de amploare blocand drumul in dreptul satului Bolatau. Ultimul protest de acest fel dateaza din toamna lui 2010, cand aproximativ 200 de localnici din satul Bolatau au blocat circulatia pe drum. Protestatarii au sustinut ca autoritatile incaseaza 3 miliarde lei vechi din licentele de traseu si chiriile pe conducte dar nu investesc un leu in modernizarea drumului.

"Am facut o mie una sesizari"

Emil Ciubotaru (PDL), viceprimarul comunei Zemes, spune ca oficialitatile au facut sute de sesizari, insa nu au rezolvat nimic. Drumul, mai spune Ciubotaru, nu e inclus nici in planul national de modernizare a 10.000 de kilometri de drumuri propus de Ministerul Dezvoltarii Regionale condus de Elena Udrea. "Eu stiu ca drumul nu a fost propus spre modernizare. Drumul e administrat de CJ. Din partea CJ nu s-au facut solicitari pentru modernizarea drumului. Noi am facut o mie si una de sesizari, inclusiv pe plan politic, dar nu s-a rezolvat nimic. Nu e drumul nostru, e al CJ Bacau", a declarat viceprimarul.
Conducerea Serviciului Judetean de Drumuri (SJD), aflat in subordinea CJ, afirma ca modernizarea DJ 117 este mult prea costisitoare si ca in primavara se va incerca o balastare a arterei rutiere. "Noi l-am propus pentru programul cu 10.000 de kilometri. In paralel vom face si niste lucrari de intretinere a drumului, pentru ca nu se stie ce finalitate va avea acest program 10.000 de kilometri. CJ cu siguranta nu are bani pentru modernizarea drumului. Ne-ar trebui cam 10 milioane de euro. E si drum de munte, foarte accidentat", a afirmat Valentin Palea, seful SJD. 

"In 8 ani, daca se dorea se moderniza"

Reprezentantii Guvernului in teritoriu declara ca administratorul a transformat starea drumului intr-o problema politizata.
Prefectul Constantin Scripat a apreciat ca in ultimii 8 ani, daca ar fi dorit, conducerea CJ ar fi reabilitat drumul. "Este, in primul rand, drumul CJ. Nu se face din niste ambitii politice. Noi am propus sa se treaca drumul la comuna insa nu s-a vrut. Pe domnul Benea nu prea il intereseaza acel drum. Daca l-ar fi interesat, in 8 ani de zile facea ceva concret. Avem numai studii de fezabilitate pe care s-a cheltuit o groaza de bani. CJ a tinut lucrurile incurcate in privinta acestui drum", a explicat prefectul.

Program hipercentralizat

Conducerea CJ Bacau afirma ca nu dispune de sumele necesare pentru modernizarea DJ 117 si ca reabilitarea arterei ar costa intre 18 si 20 de milioane de euro. Dragos Benea, seful CJ, a declarat ca este necesara inclusiv regularizarea albiei raului Zemes. "Atat timp cat nu se regularizeaza cursul de apa, nu am de gand sa propun CJ o astfel de investitie. Vine o semi-viitura si distruge tot drumul si astfel am arunca pe geam 18 milioane de euro", a afirmat Benea. El a mai spus ca o alta varianta ar fi fost introducerea drumului in programul de modernizare a 10.000 de kilometri, insa - apreciaza Benea - programul este utilizat politic de PDL. "Programul este hipercentralizat si e folosit de PDL atat in perspectiva alegerilor locale din 2012, cat si la alegerile interne din mai. Primarii care vor vota cu Boc vor avea sute de kilometri de drumuri. Noi am pus acest drum pe lista transmisa doamnei Udrea la minister, dar nu am primit niciun raspuns", spune seful CJ.

Moinesti - Zemes, reabilitat pentru 3 milioane de euro

Tronsonul de 5,5 kilometri dintre Moinesti si Zemes urmeaza a fi reabilitat cu bani europeni. Potrivit primarului moinestean Viorel Ilie (PC), proiectul a fost declarat eligibil saptamana trecuta. "Portiunea dintre Moinesti si Zemes e prinsa intr-un proiect pe Axa 1 a Planului Operational Regional. Saptamana trecuta am primit instiintare de la ADR Nord-Est ca cei 5,5 kilometri vor fi modernizati. Costul proiectului este de aproximativ 3 milioane de euro", a afirmat Ilie.

Drumul nimanui

DJ 117 Moinesti - Bolatau are o lungime de peste 20 de kilometri. Drumul e administrat de un serviciu judetean aflat in subordinea CJ Bacau. Aproximativ 5,5 kilometri intre Moinesti si Zemes sunt in administrarea Primariei Moinesti, iar restul in administrarea CJ.

"Benea si USL blocheaza modernizarea drumurilor in judet"
Reprezentantii principalului partid de guvernamant afirma ca DJ 117 nu poate fi refacut cu bani de la Ministerul Dezvoltarii pentru ca el a fost... scos la licitatie de CJ. Gabriel Berca, seful PDL Bacau, sustine ca - in plus - CJ refuza transmiterea catre minister a drumurilor ce vor face obiectul modernizarii. "Drumul nu e prins in proiect pentru ca el a fost scos la licitatie de CJ. E blocat, ministerul nu poate intra cu bani, nu poate finanta. In plus, ca drumurile judetene sa fie finantate trebuie sa existe hotarari de CJ prin care drumurile sa fie transferate la minister pe perioada executarii lucrarilor. Toate consiliile locale care au drumuri in proiect au emis astfel de hotarari. Benea refuza sa faca treaba asta la CJ. E in USL, sa explice bacauanilor de ce blocheaza modernizarea drumurilor", a afirmat Berca. 
Lucian Bogdanel

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO