Casa a fost scoasă la vânzare de SOV în luna octombrie iar prețul cerut de acesta este de 600.000 de euro. Imobilul este monument istoric, iar consilierii locali au votat pentru a avea întâietatea la achizitionarea lui, deși au depășit termenul legal.
Casa lui Sorin Ovidiu Vântu, situată în centrul orașului și aflată pe lista monumentelor istorice de 18 ani are un posibil cumpărător. După ce omul de afaceri s-a decis să o vândă încă din luna octombrie 2010, cu un preţ de 600.000 de euro, consilierii locali au votat ieri pentru a fi achiziționată de Primăria Bacău.
Votul a fost însă unul ilegal întrucât s-a depășit termenul de exercitare a dreptului de preemțiune (n.r. drept de care se bucură cineva printr-un contract sau printr-o lege, de a fi preferat dintre mai mulți cumpărători) stabilit de lege. Concret, Direcţia Județeană pentru Cultură și Patrimoniu Național (DJCPN) Bacău a trimis o notificare Primăriei Bacău în data de 17 februarie prin care era înștiințată că are, conform legii, 15 zile la dispoziție pentru exercitarea dreptului de preemțiune.
„În acest moment au trecut mai mult de 15 zile. S-a depășit termenul cu patru zile. Au votat degeaba. Nu mai au niciun drept de preemțiune. Totuși, se poate cumpăra imobilul dar numai dacă vânzătorul este de acord să o vândă Primăriei", a declarat Petru Cimpoeșu, directorul DJCPN Bacău.
Ilie Bârzu, consilier local, a aflat că a votul său este în afara legii abia după ce a făcut acest lucru. Omul recunoaște că a citit proiectul de hotărâre însă a omis chiar partea esențială.
„Eu știam că putem vota pentru dreptul de preemțiune în termen de 30 de zile de la primirea notificării. Am citit tot proiectul de hotărâre însă am omis chiar fraza în care era specificat acest termen de 15 zile", a spus Ilie Bârzu.
Primăria, „la mâna" proprietarului
De cealaltă parte, Primăria Bacău recunoaște că a depășit termenul legal de exercitare a dreptului de preemțiune însă mizează pe faptul că nu vor fi „taxați" de către vânzător.
„Într-adevăr s-a votat după cele 15 zile legale. Singurul care poate contesta acest drept de preemțiune este proprietarul însă, din semnalele pe care le avem până acum, el dorește să vândă nu să încurce lucrurile", a spus Ionuț Tomescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Bacău. Acesta a mai adăugat că termenul de 15 zile precizat în lege este greu de îndeplinit și că nu este suficient pentru a se lua o asemenea decizie. „Termenul este prea scurt. Trebuiesc întocmite hârtii, elaborată o strategie și anunțați consilierii. Ar fi trebuit ca legea să permită un termen mai lung", a mai spus Tomescu.
Vila lui Vântu va deveni Casa Căsătoriilor
Primăria Bacău intenționează să pună mâna pe vila omului de afaceri Sorin Ovidiu Vântu pentru a o transforma în „Casa Căsătoriilor". Imobilul a fost introdus în urmă cu 18 ani în lista monunentelor istorice și tot atunci a fost cumpărată de SOV.
Clădirea a fost construită de tatăl lui Lucrețiu Pătrășcanu și în ea au locuit pe rând toți prim-secretarii PCR Bacău și șefii din județ ai Ministerului de Interne.
Clădirea are aproximativ 700 de metri pătrați și o curte de aproape 2.000 de metri pătrați. Chiar dacă a fost cumpărată de SOV în 1992 omul de afaceri atrecut-o în 2004, împreună cu mai multe proprietăți ale sale din țară, în patrimoniul societății Imobiliar Netork 2002, fostă Gelsor.
„Merită să fim proprietari pe această casă"
Terenul de care dispune imobilul dar și spațiul generos al clădirii sunt, se pare, cele care i-au convins pe aleșii locali că merită să intre în proprietatea Primăriei.
„Este un spațiu care se pretează unei astfel de destinații. Curtea este foarte mare, se pot organiza nunți într-un cadru foarte frumos, indiferent de anotimp, iar casa are suficient spațiu", a argumentat Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacău, decizia de a cumpăra casa lui SOV.
Imobilul este scos la vânzare cu 600.000 de euro, însă aspectul financiar nu a fost încă soluționat de primar.
„Nu știm deocamdată de unde vom lua acești bani. Vom negocia cu proprietarul și apoi vom încerca să găsim și sursele de finanțare. Oricum, casa se află pe lista monumentelor istorice, este în centrul orașului, este renovată și cred că merită să fie în proprietatea Primăriei", a mai spus Stavarache.
Claudiu Banea
Niciun comentariu: