» » Biblioteca „Radu Rosetti” Oneşti


Evaluare 2010, planuri pentru 2011
Refugiu al spiritului, depozitar al memoriei culturale, formator intelectual, spaţiul excepţional al Bibliotecii Municipale „Radu Rosetti” din Oneşti oferă o alternativă viabilă de petrecere a timpului liber şi de studiu pentru toate categoriile de public.
Obiectivele principale ale activităţii Bibliotecii Municipale în 2010 au avut în vedere menţinerea şi chiar creşterea numerică a vizitelor la bibliotecă, promovarea colecţiilor şi organizarea de activităţi culturale diversificate şi de calitate.
„Dar, pentru a avea o idee cât mai exactă despre amplitudinea activităţii de bibliotecă, vom face apel la indicatorii înregistraţi la data de 31 dec. 2010. Anul trecut au fost înscrişi 1533 de utilizatori noi, ajungându-se astfel, în al cincilea an al statisticii PROBIP, la numărul curent de permis 10.615; numărul total de vizite la bibliotecă a fost de 60.103, iar totalul documentelor împrumutate este de 178.170, din care documente electronice 53.156, furnizate de serviciul Internet, care a fost accesat timp de 19.800 de sesiuni de lucru. La cele aproape 280 de evenimente culturale au fost prezenţi 16.750 de participanţi.
Îmbogăţirea colecţiilor prin achiziţii şi donaţii s-a produs şi în 2010, chiar dacă la un alt nivel faţă de anii anteriori; în baza de date se regăsesc 35.600 înregistrări electronice de titluri din fondul bibliotecii noastre, iar un număr de 641 bibliografii şi referinţe bibliografice au fost furnizate la cerere în 2010, atât în format tradiţional cât şi prin e-mail”, ne-a declarat doamna Elena Şerbu, Şef serviciu Relaţii cu Publicul.
„Sub semnul continuităţii s-au situat concertele stagiunilor artistice anuale organizate în parteneriat cu Academia de Muzică „Gheorghe Dima” şi Facultatea de Muzică Piatra Neamţ, concursurile anuale de proză scurtă (ediţia a XII-a) şi de ex-libris (ediţia a XIII-a), lansările de carte, concursurile derulate la secţiile de copii (împrumut, sală de lectură şi Internet) pentru stimularea lecturii şi a frecventării bibliotecii, numeroasele expoziţii de carte, de artă plastică şi foto-documentare.
Personalul bibliotecii s-a implicat în serviciul de împrumut carte la domiciliul persoanelor cu dizabilităţi locomotorii şi cu deficienţe de vedere, în întocmirea şi distribuirea de oferte, bibliografii şi alte materiale promoţionale, în diversificarea activităţilor complexe organizate sub genericul „Atelierele vacanţei” din timpul verii, pe care nu le-am fi putut concretiza fără participarea activă a mai multor voluntari, majoritatea cadre didactice.”, mărturiseşte șefa serviciului Relaţii cu publicul.
Biblioteca Municipală a cultivat diverse parteneriate educaţionale cu unităţile şcolare din oraş şi din zona aferentă municipiului, organizând festivaluri de origami (Cercul de origami, Cocorul), festivaluri de folclor pentru copii (Grădiniţa cu program prelungit nr. 5), expoziţii cu vânzare (Centrul Rezidenţial „Alexandra”), spectacole muzical-coregrafice (Clubul Copiilor), reprezentaţii teatrale, diverse concursuri cu premii în cărţi, simpozioane naţionale şi internaţionale etc.
Considerând toate aceste experienţe benefice şi demne de a fi continuate şi dezvoltate şi în noul an, biblioteca îşi propune amplificarea cooperării şi a parteneriatelor şi cu alte instituţii culturale sau din alte medii, fundaţii, agenţii.
De asemenea, urmărind o valorificare superioară şi o comunicare cât mai eficientă a colecţiilor sale, Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” vine în întâmpinarea utilizatorilor cu o importantă colecţie de filme documentare din domenii ştiinţifice diverse, filme artistice, documentare, turistice şi, nu în ultimul rând, dramaturgie shakespeariană în producţie BBC. Lista acestor documente, cu invitaţia de a fi consultată de către cadrele didactice pentru proiecţii în cadrul bibliotecii, a fost deja distribuită unităţilor şcolare din zonă, în convingerea că, utilizate drept material didactic, ele pot fi de un real folos în educaţia tinerei generaţii. Utilizatorii individuali pot consulta DVD-urile şi CD-urile din colecţiile bibliotecii în cadrul serviciului Internet, cu ajutorul modernelor echipamente IT primite în cadrul programului BIBLIONET.
O iniţiativă recentă este cea din fiecare joi la Cafeneaua cititorului, în cadrul căreia „se pune o vorbă pentru o carte bună” într-o manieră interactivă, se face un schimb de impresii şi de recomandări de lectură.
Un alt proiect al Bibliotecii Municipale este tânăra trupă de teatru „Alfa”, înfiinţată la bibliotecă în toamna anului trecut. Trupa a susţinut deja două spectacole de succes, iar componenţii săi, de vârste şi din şcoli diferite, se pregătesc anul acesta pentru alte reprezentaţii şi chiar concursuri de artă dramatică, într-un viitor nu prea îndepărtat.
Un prim proiect al acestui an a avut loc în data de 14 ianuarie când, pentru a nu lăsa să treaca neobservată ziua domnului Eminescu, serbată în ziua imediat următoare, Biblioteca Municipală a pus la cale o prezentare a vieţii şi operei sale, grupul ţintă fiind reprezentat de elevii de liceu.
Iar cum anul în curs este de-abia la început, „lista proiectelor şi a realizărilor acestei instituţii va creşte cu siguranţă tot mai mult, pe măsura străduinţei unei echipe care crede în misiunea şi în succesul său, obţinut pas cu pas prin activitatea permanentă, de zi cu zi.”, afirmă cu încredere doamna Elena Şerbu.
Adelina PAVELESCU

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

1 comentarii:

  1. Biblioteca, nu poate fi un "REFUGIU", ESTE DOAR O INSTITUTIE DE CULTURA, ACUM, CU UN PROGRAM PANA LA ORA 16.00, CE NU AVANTAJEAZA PE OAMENII MUNCII!!. Cand si cum, un cetatean ce lucreaza de la 8.00-16.00, poate sa beneficieze de binefacerile acestei institutii?!!

    RăspundețiȘtergere

O.P. VIDEO