Judecatoria Onesti s-a pronuntat in cazul bebelusilor schimbati la nastere in Maternitatea din localitate.
Dupa ce procurorii onesteni au decis scoaterea de sub urmarirea penala a celor doua asistente medicale, gasite vinovate de aceasta incurcatura grava, si sanctionarea lor cu o amenda de 1.000 de lei, parintii au deschis actiune in instanta cerând sa se faca dreptate.
Au vrut ca vinovatii sa plateasca pentru zilele de cosmar pe care ei le-au trait pâna ce au aflat care este bebelusul lor, dar si pentru modul in care au fost tratati de cei care ar fi trebuit sa le ofere explicatii. Insa nici in instanta nu au avut mai mult succes.
Dupa patru termene, magistratii de la Judecatoria Onesti au dat sentinta: „respinge, ca nefondata, plângerea formulată de petentii SR, SD si NI, NG împotriva ordonantei de scoatere de sub urmarire penala si de aplicare a unei sanctiuni cu caracter administrativ nr. 1797/P/2013 din data de 25.09.2013 a Parchetului de pe lânga Judecatoria Onesti privind pe intimatii CL si LI. Mentine ordonanta atacata.
În baza art. 192 alin. 2 Cod procedura penala obliga pe fiecare dintre petitionar la câte 50 lei cheltuieli judiciare catre stat. Definitiva”. Pusi in fata acestei hotarâri, oamenii spun ca nu mai vor sa faca niciun demers, desi ar mai avea ca si cale de atac, un proces civil.
“Cererea noastra a fost respinsa si am fost pusi sa platim cheltuielile de judecata. Le-am platit si nu mai vrem sa mai facem nimic. Puteam face recurs, dar ne-am gândit ca nu mai are rost sa mai cheltuim alti bani, si asa am cheltuit destul, ca in final tot noi sa pierdem.
Ar mai fi o varianta cu asigurarea de malpraxis, insa cei de la spital considera ca nu au gresit cu nimic si avem impresia ca ne zbatem degeaba. Toata lumea ne-a acuzat pe noi ca nu ne-am uitat la bratari. In instanta avocatii lor asta au facut. Lasam ca Dumnezeu sa ne judece pe fiecare”, ne-a declarat Ramona Stefan, una dintre mame.
Testul ADN a facut lumina
Reamintim ca cele doua mame au stat in acelasi salon dupa ce au nascut si au aflat la o zi dupa ce au ajuns acasa ca pe bratarile baieteilor lor scrie alt nume de familie.
Reamintim ca cele doua mame au stat in acelasi salon dupa ce au nascut si au aflat la o zi dupa ce au ajuns acasa ca pe bratarile baieteilor lor scrie alt nume de familie.
Micutii erau inversati intre ei. S-au sunat si au mers intr-un suflet la spital, dar medicul care a asistat-o pe una dintre ele la nastere i-a spus sa se duca linistita acasa ca stie ce a scos din ea si ca este posibil sa se fi inversat bratarile nu si copiii.
Nelinistea le-a cuprins imediat si gândul ca ar putea creste alt copil le-a determinat sa faca test ADN, pe banii lor, la Bucuresti. Dupa trei saptamâni rezultatul a aratat ca micutii fusesera inversati. Au facut schimb de bebelusi, dar le-a trebuit mult timp sa-si revina.
Au facut plângere penala, iar doua asistente au fost gasite vinovate pentru neglijenta in serviciu, o neglijenta platita cu doar 1.000 de lei. Spitalul Municipal Onesti nu a mai luat alte masuri, in afara de cele din vara.
„Noi le-am retinut atunci intre 5-10% din salariu pentru sase luni. Cele doua asistente sunt cele care au predat copiii si ele au gresit flagrant, dar mai sunt si cele care i-au ingrijit, care i-au imbaiat. Nimeni nu si-a recunoscut vina”, declara la finele anului trecut, dr. Adrian Brânzaniuc, director medical la Spitalul Onesti.
Niciun comentariu: