Omul de afaceri Corneliu Iacobov este anchetat de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) într-un nou dosar, disjuns din “Rafo”, cauză în care a fost condamnat la șapte ani de închisoare. Iacobov este acuzat acum de delapidare și spălare de bani pentru modul în care a reușit să pună ilegal mâna pe Hotelul Bulevard, din centrul Capitalei, și să-l vândă apoi, cu peste 2,3 milioane de dolari societății Niro 95 SRL, patronată de omul de afaceri Nicolae Dumitru, cunoscut drept Nicu Niro.
Alături de Corneliu Iacobov, în același dosar au fost puși sub acuzare fostul director al Rafo Onești, Toader Găureanu (acuzat și el de spălare de bani și delapidare), dar și Adrian Galofteanu – la data comiterii faptelor, vicepreședinte al Rafo Imperial Oil (distribuitorul produselor Rafo Onești), acuzat de complicitate la delapidare și spălare de bani.
Surse judiciare au precizat pentru Sursa Zilei că întreaga “afacere” s-a derulat în perioada 2001 – 2004. Astfel, în 2001, Corneliu Iacobov a aflat că Ioana Cornivan (moștenitoarea de drept a hotelului Bulevard) intenționează să vândă drepturile succesorale, după ce, timp de câțiva ani, a încercat în zadar să obțină de la RAAPPS documentele necesare pentru a intra în posesia hotelului. În aceste condiții, Iacobov a negociat cu Ioana Cornivan, în numele Rafo Onești, pentru a cumpăra drepturile succesorale în schimbul a 2,3 milioane de dolari. Așa se face că, pe 22 decembrie 2001, Toader Găureanu semnează cu aceasta contractul de vânzare-cumpărare al dreptului succesoral asupra hotelului Bulevard, achitat cu bani din fondurile financiare ale Rafo Onești.
Supriza a fost aceea că, la doar o săptămână de la parafarea contractului și achitarea sumei, RAAPPS dispune ca Athenee Palace să restituie, în natură, Hotelul Bulevard către Rafo Onești.
Urmează o serie de tranzacții frauduloase de acțiuni și active între Rafo Onești, distribuitorul Rafo Imperial Oil și societatea Vradicor Financiar Grup a lui Corneliu Iacobov, iar la finalul acestora Iacobov intră în posesia hotelului Bulevard, pe care îl vinde, pe 19 noiembrie 2004, societății Niro 95 SRL, a lui Nicolae Dumitru, în schimbul a 2,3 milioane de dolari.
Concluzia anchetatorilor: cu ajutorul lui Toader Găureanu și al lui Adrian Galofteanu, Iacobov a pus la cale o schemă financiar-contabilă prin care, cu banii Rafo Onești (unde Iacobov nu avea nicio calitate), s-a achiziționat hotelul Bulevard care a ajuns, în final, în proprietatea lui Corneliu Iacobov, fără ca acesta să aibă nicio contribuție finaciară la această achiziție. A vândut însă, în final, hotelul și a obținut 2,3 milioane de dolari.
Niciun comentariu: