Dacă au pus într-adevăr sub ascultare telefonul mobil al Angelei Merkel, serviciile de informaţii americane au transformat în realitate ceea ce trecea drept paranoia. Această afacere, care urmează dezvăluirilor despre spionarea altor ţări, ar putea bulversa relaţiile între Europa şi Statele Unite.
Interceptarea telefonului mobil al Angelei Merkel dovedeşte mai ales un lucru: deriva serviciilor de informaţii americane de când cu atentatele din 11 septembrie a atins în mod clar proporţii alarmante.
Probabil că Vladimir Putin s-a dus la culcare noaptea trecută cu un mare zâmbet pe buze. De fapt, revelaţiile potrivit cărora serviciile secrete americane ar fi interceptat convorbirile telefonice private ale cancelarului german par la prima vedere să fie un fel de glumă.
Un şef de stat european, care nu a dat niciodată vreun semn de anti-americanism de-a lungul carierei sale politice, care a apărat eroic axa transatlantică, este acum pus sub ascultare de către americani? Probabil că mulţi s-au tăvălit pe jos de râs, şi nu numai în Kremlin.
Cu toate acestea, în stadiul actual, această veste de primă pagină nu pare a fi nefondată. Reacţiile cancelariei federale şi ale Casei Albe sugerează, în orice caz, că povestea dezvăluită de către Der Spiegel nu este o fabulă. Deşi este prea devreme pentru a evalua amploarea scandalului, ne putem deja imagina ce întrebări se pot ridica.
Unde au fost serviciile de informaţii germane?
Ce nivel de verosimilitate acordă BND [serviciile de informaţii germane] acestor interceptări telefonice?
Pentru început, am dori să ştim de ce această incredibilă "încălcare a încrederii reciproce" nu a fost dată în vileag de către serviciile de informaţii germane, ci de către jurnalişti. BND consideră oare că interceptarea convorbirilor telefonice ale celui mai puternic lider politic din Europa este o chestiune lipsită de importanţă?
În acelaşi timp, ne putem întreba cine controlează serviciile de informaţii în SUA. Angela Merkel nu este primul şef de stat căruia i se întâmplă aşa ceva. Preşedinta Braziliei, Dilma Rousseff, este în mod clar în vizorul NSA [serviciul de informaţii american] – şi de altfel Dilma Rousseff tocmai a anulat o vizită de stat în SUA, în septembrie.
Iar de abia acum câteva zile, ambasadorul SUA în Franţa a fost convocatla ministerul Afacerilor Externe, la Paris, fiindcă SUA erau bănuite de spionaj industrial sub acoperire de luptă împotriva terorismului.
Aceeaşi întrebare fusese de altfel pusă de către candidatul la postul de cancelar, Peer Steinbrück, în timpul campaniei electorale pentru alegerile care au avut loc în 22 septembrie trecut. Mulţi au considerat la vremea respectivă că era paranoia curată. Astăzi se pare că întrebarea pusă de Peer Steinbrück era cât se poate de legitimă.
Deriva îngrijorătoare a NSA
Chiar dacă Republica Federală Germania este datoare Statelor Unite ale Americii, pentru protecţie, acest lucru nu permite nicidecum ca puterea protectoare să se plaseze mai presus de legi sau de uzurile diplomatice. În SUA, deriva serviciilor secrete, de când cu atentatele din 11 septembrie, a atins în mod clar proporţii alarmante. Astfel de practici subminează valorile Occidentului şi îi erodează coeziunea politică.
Este încă prea devreme pentru a evalua consecinţele politice ale acestui scandal. Mai putem crede încă protestele Washingtonului, care susţine că toată această afacere este doar o neînţelegere? Probabil că nu. Când şefi de stat ajung în vizor, nu mai este o întâmplare ci o strategie minuţios pusă la punct.
Afacerea interceptărilor efectuate de NSA ar putea avea consecinţe politice considerabile şi conduce la distanţarea spectaculoasă a plăcilor tectonice de pe o parte şi cealaltă a Atlanticului.
Niciun comentariu: