La o săptămână după masacrul a 1300 de civili, ucişi pe 21 august de arme chimice în estul Damascului, SUA şi ţările europene par să pregătească o intervenţie militară împotriva preşedintelui Bashar al-Assad. Dar oricât de justificată ar fi din punct de vedere moral, orice acţiune trebuie să fie cântărită cu grijă, previne presa europeană.
"Lipsa unui răspuns ferm la evenimentul chimic sirian ar deschide calea sălbăticirii erei noastre la scară mondială", adaugă directoarea cotidianului Le Monde, Natalie Nougayrède: a acţiona ferm, punctual şi precis nu înseamnă a se precipita într-un aventurism militar occidental. Cu condiţia de a anticipa cum trebuie urmarea. Ar veni atunci ceasul adevărului pentru diplomaţia rusă, care nu şi-ar putea permite să acţioneze împotriva navelor americane. Şi s-ar marca, prin acţiune, pragul de netrecut pentru încălcarea principiilor cele mai inviolabile pe care este fondată comunitatea naţiunilor şi securitatea internaţională. Această crimă în plus cheamă un răspuns clar şi hotărât.
Insă "aducerea dovezilor este o condiţie prealabilă pentru orice intervenţie militară", avertizează La Libre Belgique, cel puţin pentru a convinge o opinie publică foarte reticentă, atât în SUA cât şi în Europa. Într-un editorial intitulat "A ataca Siria? Faptele mai întâi", cotidianul observă că în momentul redactării acestui editorial, doar câteva prezumpţii incriminează regimul de la Damasc. Este departe de a fi suficient, într-o ţară cu patru servicii de informaţii, miliţii, rebeli, şi în care se amestecă mai multe puteri străine. A da dovadă de prudenţă aici nu este un semn de slăbiciune. Ci doar o primă etapă.
Mai multe in presseurop
Niciun comentariu: