» » » PATRONUL CHIMCOMPLEX, ȘTEFAN VUZA, VREA DIN NOU COMBINATUL OLTCHIM

Un consorțiu de firme organizat de SCR – Societățile Comerciale Române, din care face parte și societatea Chimcomplex Borzești și care este controlat de omul de afaceri Ștefan Vuza, se numără printre investitorii interesați de combinatul chimic Oltchim, din Râmnicu Vâlcea. Administratorul judiciar al combinatului, Gheorghe Piperea, a anunțat că de această întreprindere sunt interesați șapte investitori, între care două fonduri de investiții americane, un fond de investiții din Hong Kong, o companie din Rusia și consorțiul Pcc-Fortissimo Capital.
Ștefan Vuza a pierdut licitația pentru societatea Oltchim Râmnicu Vâlcea de anul trecut, care a fost câștigată de omul de afaceri Dan Diaconescu, dar Oltchim a rămas tot nepreluat, pentru că Diaconescu nu a venit cu banii pe care i-a promis. Acum combinatul este din nou scos la licitație, termenul final propus fiind deja depășit – luna iunie 2013. În prezent combinatul se află în procedură de insolvență.
La licitația precedentă, Chimcomplex a oferit 18,8 milioane de lei pentru acțiuni și 202 milioane de lei pentru creanța Electrica.
Ștefan Vuza a încercat în câteva rânduri să facă alianță cu alți investitori pentru preluarea Oltchim, dar acestea nu s-au finalizat. Printre cei vizați au fost companiile Interagro, a omului de afaceri Ioan Niculae, care deține și combinatul de îngrășăâminte chimice din Bacău, și PCC – o firmă germano-poloneză.
Oltchim este fratele mai mare al Chimcomplex, dar în prezent se află în dificultate, cu pierderi financiare importante, în timp ce combinatul din Borzești a rezistat inclusiv crizei economico-financiare și a înregistrat profit. Preluarea combinatului, fie și numai parțial, ar putea crea, în România un adevărat monopol pe piața clorosodicelor.
În acționariatul Oltchim se mai regăsesc, pe lângă statul român (majoritar), compania germana PCC SE (18,31% din capitalul social), fondul de investiții Carlson Ventures, din Marea Britanie, prin intermediul Nachbar Services (14,02%), persoane fizice (11%) și juridice (1,8%). Pierderile Oltchim, din 2007, au ajuns, cumulat, la 763 de milioane de lei. Numai anul trecut acestea au fost de 270 de milioane de lei. Datoriile totale ale combinatului au ajuns la 2,5 miliarde de lei.
Oltchim intra, la un moment-dat, într-un proiect de creare a așa-numitei Compania Petrochimică a României, propus de acționarul majoritar al Rafo Onești, Petrochemical Holding Viena. Într-un documentar pe aceasta temă, cei de la Petrochemical spuneau că sinergia Rafo cu producția de etilenă-propilenă de la Petrochemical Argeș (preluată de Oltchim), împreună cu producția de clor, PVC și a oxidului de proprilenă de la Oltchim, sub aceeași conducere, ar permite asigurarea funcționării permanente a tuturor întreprinderilor petrochimice și chimice atrase, de la prelucrarea țiteiului, în Rafo. Și Ștefan Vuza vedea adunarea industriei chimice a României sub același steag și se baza pe experiența pe care o are Chimcomplex în domeniu și pe rezultatele bune obținute de combinatul din Borzești. (Petru DONE)

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO