Luptele politice au amânat o decizie privind intervenţia marilor puteri occidentale în Siria. Proiectul de rezoluţie înaintat miercuri de Londra care autorizează o intervenţie internaţională în Siria nu a avut sprijin politic în Consiliul de Securitate al ONU, cei cinci membri permanenţi amânând o decizie până la primirea raportului pe marginea atacului chimic care ar fi avut loc în 21 august. Astfel, decizia este aşteptată să fie luată peste câteva zile, când experţii ONU aflaţi acum în Siria îşi vor încheia ancheta.
După discuţii care au durat aproximativ o oră, reprezentanţii SUA, Rusiei, Chinei, Franţei şi Marii Britanii - ţările cu statut de membru permanent în Consiliul de Securitate - au decis că vor trimite draftul guvernelor lor, pentru noi consultaţii, a declarat o sursă pentru Associated Press, sub protecţia anonimatului. Cele cinci ţări nu au supus proiectul de rezoluţie la vot, însă, dacă ar fi făcut-o, s-ar fi lovit, ca în alte dăţi, de opoziţia Rusiei.
Apel la răbdare
Secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, le-a cerut membrilor Consiliului de Securitate să îi lase pe experţii ONU în Siria să-şi termine treaba.
"Lăsaţi-i să îşi termine munca în patru zile", a declarat Ban Ki-moon în cadrul unei conferinţe de presă la Haga. Un purtător de cuvânt al secretarului general al ONU a precizat ulterior că este vorba despre patru zile de muncă la faţa locului, începând de luni.
Prins într-o furtună politică, David Cameron îşi temperează planurile de raid
De asemenea, Guvernul britanic a anunţat că nu va începe raidurile în Siria înainte de a afla rezultatele experţilor ONU care anchetează la locul unui presupus atac cu arme chimice, potrivit unei moţiuni care va fi supusă joi Parlamentului, relatează AFP, potrivit Mediafax. Pe fondul unor tensiuni politice acasă, David Cameron a fost nevoit să îşi tempereze planurile de intervenţie militară în Siria.
SUA acuză ruşii
Totodată, Statele Unite au apreciat că proiectul de rezoluţie britanic ce justifică un atac în Siria, dezbătut la Consiliul de Securitate al ONU, probabil că nu va fi aprobat, relatează AFP. "Nu vedem nicio rezolvare posibilă pentru acest vot, dată fiind opoziţia continuă a ruşilor", a declarat Marie Harf, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat.
"Nu avem niciun motiv să credem că eforturile Consiliului de Securitate ar conduce la un rezultat diferit de eforturile precedente, care au eşuat toate", a adăugat ea, amintind trei vetouri trecute ale Rusiei la proiecte de rezoluţie.
La o săptămână după presupusul atac cu arme chimice al regimului Assad, în urma căruia au murit sute de oameni, cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate - Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi China s-au consultat cu uşile închise în privinţa unei eventuale intervenţii în Siria.
Mai multe in
Niciun comentariu: