Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la Palatul Cotroceni, că nu confirmă că Omar Hayssam a fost preluat din Siria şi nici că a fost repatriat cu un avion al Armatei Române. Băsescu a adăugat că nu confirmă nici faptul că Hayssam a fost adus în baza unui acord de extrădare.
Traian Băsescu, despre aducerea în România a lui Omar Hayssam
- Rugat să spună din ce ţară a fost adus Omar Hayssam, Băsescu a răspuns: "Cum să vă spun, când România a efectuat o operaţiune neautorizată pe teritoriul altui stat".
- Nu este nicio secretomanie. Este un mod de acţionare a instituţiilor statului, în al doilea rând este vorba de oameni, care trebuie protejaţi.
- Îi dau dreptate consilierului meu Iulian Chifu care a spus că unii ar putea "să nu mai doarmă liniştiţi". Nu cred că la cumularea pedepselor, Omar Hayssam ar putea rămâne cu 20 de ani de închisoare. Asta dacă mă uit la ce s-a întâmplat cu Gigi Becali.
- Din acest moment, în problema Omar Hayssam am conştiinţa împăcată că s-a făcut tot ce a trebuit pentru ca justiţia să fie îndeplinită. Este o problemă politică, economică şi o problemă penală mai ales. Este din acest moment sarcina justiţiei să afle tot ce este de aflat. Din punct de vedere al preşedintelui, consider misiunea încheiată.
- Când a plecat, Omar Hayssam nu avea niciun mandat de a nu părăsi ţara, nu discut de ce, şi nu se ceruse niciun sistem de supraveghere al vreunei instituţii, fie că ar fi fost al MI sau SRI. Deci, în 2006, când a plecat din ţară, Omar Hayssam putea fi acuzat de trecerea frauduloasă a frontierei de stat, lucru pentru care a şi fost condamnat la doi ani de închisoare. A devenit problemă fundamentală pentru instituţiile statului când a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru terorism. Această condamnare s-a produs în 2008 şi atunci a fost obligaţia structurilor de securitate să îl aducă în ţară pentru a se împlini dispoziţiile justiţiei. Abia din 2008 a devenit un obiectiv major în vederea împlinirii justiţiei.
- O astfel de operaţiune nu se putea desfăşura nicio într-o săptămână, nici într-o lună, nici într-un an.
- În primul rând, aş vrea să clarific de ce imediat după ora 7.00 comunicatul a venit de la Preşedinţie. Pentru un motiv simplu, pentru că era vorba de readucerea în ţară a unui condamnat pentru terorism, iar terorismul este un atribut primordial al CSAT, iar preşedintele CSAT este preşedintele României. Aici era vorba despre un terorist. Lupta antiteroristă, strategiile antiteroriste sunt un atribut al CSAT şi implicit o responsabilitate directă a mea, cu atât mai mult cu cât operaţiunea putea să reuşească sau putea să nu reuşească - şi atunci nu ştiu dacă ar mai fi ieşit atâţia politicieni să vorbească ce au făcut ei când au fost prin ministere sau ce fac ei acum.
- Nu confirm, repet, nu confirm că Omar Hayssam a fost preluat din Siria. De asemenea, nu confirm că a fost repatriat cu un avion al Armatei Române. Şi, în sfârşit, nu confirm că a fost repatriat în baza unui acord de extrădare.
- Vreau să felicit instituţiile implicate în acest efort în aceşti cinci ani, că sunt singurele care nu vorbesc şi nu fac declaraţii publice. A fost o operaţiune asumată, la nivelul la care trebuia asumată şi s-a desfăşurat cu bine.
- Trebuie clarificate câteva aspecte, pentru că altfel riscăm să fim apreciaţi mult mai prost decât merităm, şi nu de altcineva, ci chiar de partenerii noştri din UE, NATO şi prieteni de peste tot din lume.
- Sunt sigur că declaraţia mea despre cazul Omar Hayssam vă va dezamăgi, dar este nevoie de această conferinţă pentru a proteja interesele statului român, cu atât mai mult cu cât în spaţiul public s-au pronunţat demnitari, foşti şefi de servicii.
Omar Hayssam a fost predat Poliţiei Române, vineri dimineaţă, anunţă purtătorul de cuvânt al şefului statului, Bogdan Oprea, precizând că nu se pot oferi în acest moment informaţii suplimentare şi menţionând că preşedintele Băsescu mulţumeşte instituţiilor şi ofiţerilor implicaţi în operaţiune.
Predarea are loc la 7 ani după ce autorităţile constatau că Hayssam e de negăsit, acesta neprezentându-se la mai multe termene în procesul în care era judecat. În 20 iulie 2006, Poliţia cerea emiterea unui mandat de urmărire internaţională pe numele lui, iar şefii SRI, SIE şi DGIPI demisionau.
Reacția lui Ponta după predarea lui Omar Hayssam
Serviciile de informaţii şi ministerele Apărării, de Externe, Interne şi Justiţie sunt instituţiile care au muncit pentru ca Hayssam să fie adus în România, a declarat premierul Ponta, arătând că el nu cunoaşte şi vreun rol al Preşedinţiei, dar adăugând imediat: "Ba da, a dat comunicatul de presă".
El a mai afirmat că Preşedinţia, Guvernul şi Ministerul de Externe au avut o poziţie comună privind menţinerea reprezentanţei diplomatice a României în Siria, dar a insistat că serviciile de informaţii şi ministerele enumerate au lucrat efectiv pentru aducerea lui Hayssam.
"La televizor o să vedeţi o groază de oameni care vorbesc de acest caz, eu vă spun cine a muncit ca să se întâmple acest lucru", a spus Ponta presei, potrivit Mediafax.
Întrebat de jurnalişti dacă între România şi Siria există un Tratat de extrădare, premierul a răspuns negativ.
"Nu, de aceea toate operaţiunile din punct de vedere juridic vor fi comunicate de Ministerul Justiţiei şi Parchet. Noi am pus în aplicare o decizie judecătorească definitivă şi irevocabilă", a explicat Victor Ponta.
Jurnalista răpită, Marie Jeanne: "Era să mor atunci, vreau să știu de ce?"
Marie Jeanne Ion, unul dintre jurnaliştii răpiţi în Irak în 2005, a declarat că aducerea lui Omar Hayssam este "doar un pas normal" într-o societate civilizată, adăugând: "Îmi aduc aminte cum era să mor, aşa că aş cam vrea să ştiu de ce am ajuns în situaţia respectivă".
Pentru mine, ceea ce s-a întâlmplat în această dimineaţă este doar un pas normal din punctul de vedere al unui sistem de justiţie şi de ordine publică şi siguranţă care funcţionează într-o societate civilizată. Şi, este adevărat, trebuie să remarc că a fost făcută o promisiune şi s-a respectat, deşi foarte puţină lume credea", a declarat, vineri, Marie Jeanne Ion pentru Mediafax.
Ea a subliniat că speră să fie aflate "dedesubturile acestei drame". "Vom vedea ce se întâmplă pe viitor, am văzut declaraţiile oficiale şi este clar că îşi va ispăşi pedeapsa. Sper şi eu, ca toată lumea, ca şi colegii mei, să se afle dedesubturile acestei drame. Pentru noi asta a fost, o dramă", a declarat Marie Jeanne Ion.
Ea a adăugat că tot ce s-a întâmplat în 2005 a fost acoperit, din păcate, "de tot felul de speculaţii".
"Pentru mine personal episodul de atunci arată altfel decât a fost prezentat la TV. Eu îmi aduc aminte cum era să mor, aşa că aş cam vrea să ştiu de ce am ajuns în situaţia respectivă. Asta mă interesează. Pe mine nu mă interesează jocurile politice care s-au făcut în jurul acestei poveşti, şi nu m-au interesat niciodată", a subliniat Marie Jeanne Ion.
Ea a adăugat că tot ce s-a întâmplat în 2005 a fost acoperit, din păcate, "de tot felul de speculaţii".
"Pentru mine personal episodul de atunci arată altfel decât a fost prezentat la TV. Eu îmi aduc aminte cum era să mor, aşa că aş cam vrea să ştiu de ce am ajuns în situaţia respectivă. Asta mă interesează. Pe mine nu mă interesează jocurile politice care s-au făcut în jurul acestei poveşti, şi nu m-au interesat niciodată", a subliniat Marie Jeanne Ion.
Niciun comentariu: