» » » Ce s-a scumpit cel mai mult în luna iunie



Institutul Naţional de Statistică a făcut publică lista cu ieftinirile și scumpirile din luna iunie. 


Cartofii s-au ieftinit cel mai mult în iunie, cu 11%, în timp ce creşterile cele mai mari de preţuri au fost înregistrate la citrice - 3,32%, fructele proaspete - 1,76%, transportul aerian şi telefonul - 3,21%, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică.

Per ansamblu, produsele alimentare s-au ieftinit cu 0,72% în iunie, iar de la începutul anului preţurile la alimente au crescut cu 2,07%.

Cele mai semnificative scăderi de preţ au fost consemnate, în afară de cartofi, la alte legume şi conserve din legume- 7,56%, şi la ouă - 2,21%.

Pe de altă parte, tarifele mărfurilor nealimentare au crescut în iunie cu 0,26%. La acest capitol, scumpiri de peste 1% au fost înregistrate doar la autoturisme şi piese de schimb - 1,09% şi combustibili - 1,04%.

De la începutul anului, cel mai mult s-au scumpit energia electrică - 10,31% şi tutunul şi ţigările - 7,39%.

Tarifele la servicii s-au majorat în iunie cu 0,88%, cele mai mari creşteri fiind consemnate, în afară de telefon şi transportul aerian, la chirii 0,66% şi transportul urban - 0,56%.

Preţurile de consum au rămas relativ stabile în iunie, rata lunară a inflaţiei fiind de 0,01, în timp ce rata anuală a urcat uşor, de la 5,32% în mai la 5,37%, fiind în linie cu prognoza Băncii Naţionale a României pentru primul semestru, de 5,3%.

Conform unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică, preţurile mărfurilor alimentare au scăzut, în luna iunie 2013, cu 0,72%, comparativ cu mai, în timp ce mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,26%, iar tarifele la servicii s-au majorat cu 0,88%.

Rata medie lunară a inflaţiei a fost în primul semestru de 0,3%, similară cu cea din primele şase luni din 2012.


money.ro

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO