» » » VIDEO Cum îi păcălesc profesorii pe elevii slabi să nu dea Bac-ul, ca să crească procentul admişilor. Elev: „Directoarea a zis să dea doar câţiva şi restul la toamnă”



Nivelul slab al pregătirii absolvenţilor de liceu şi presiunea de la „Centru“ îi determină pe directorii de şcoli să recurgă la metode stupefiante pentru a-şi îmbunătăţi rata de promovabilitate la Bacalaureat. Printre metode se numără ”sfătuirea” elevilor de a nu se înscrie la examen.

Cifrele trimise de către directorii liceelor din România la inspectoratele şcolare arată că sute sau chiar mii de elevi din fiecare judeţ nu s-au înscris pentru susţinerea examenului de Bacalaureat, programat să înceapă în 10 iunie. Oficial, explicaţia oferită de către responsabilii liceelor se situează în jurul afirmaţiei: „Am discutat cu elevii. Nu s-au simţit suficient de pregătiţi“. Neoficial, însă, atât profesorii, cât şi elevii recunosc că se ajunge la o negociere strânsă în privinţa înscrierii la Bac. Cei mai mulţi dintre elevii „sfătuiţi” să nu susţină examenul de maturitate provin din zona colegiilor tehnice. Tinerii susţin că au fost împiedicaţi să se înscrie la Bac, prin presiuni venite de la profesori. Metodele de „convingere“ sunt diverse, iar principala motivaţie a directorilor este legată de imagine. Mai exact, un procent scăzut la Bacalaureat le alungă candidaţii pentru clasa a IX-a. O altă justificare pleacă de la un Ordin recent al Ministerului Educaţiei, care spune că promovabilitatea mică poate conduce la declasarea de la statutul de „colegiu“ la cel de „liceu“. „Dirigintele ne-a spus să nu ne înscriem“ La Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu“ din Fălticeni, judeţul Suceava, doar 224 dintre cei 370 de înscrişi în clasele a XII-a şi a XIII-a s-au înscris să dea Bacul. „Dirigintele ne-a spus că cei care n-au medii mari să nu dea Bac-ul, pentru că n-o să-l promoveze“, a povestit, sub protecţia anonimatului, un adolescent care face parte dintr-o clasă de 21 de elevi de la ”Băcescu”, dintre care doar opt s-au înscris la examen. „Nu ştiu nimic despre o astfel de recomandare. Dintre elevii care nu s-au înscris la Bacalaureat, o parte nu au dorit, alţii poate au rămas corigenţi“, a spus Claudia Susanu, directorul Colegiului „Mihai Băcescu”. 

Bacău: ”Lege” internă pentru cei slabi 


La Colegiul Tehnic „N.V. Karpen“ din Bacău există, de trei ani, chiar şi o hotărâre a Consiliului de Administraţie, potrivit căreia elevii care vor să se înscrie la Bac trebuie să aibă „rezultate satisfăcătoare“ la sesiunile de simulare ale examenului.  “Acum, cu această descentralizare, fiecare şcoală îşi poate face propriile reguli. Există la nivelul şcolii şi o Comisie de Asigurare a Calităţii, care şi-a dat acordul pentru ca această propunere privind restricţionarea înscrierii la Bacalaureat a elevilor cu note sub 5 la simulări, să intre în Consiliul de Administraţie”, a afirmat un cadru didactic al şcolii, care a dorit să-şi păstreze anonimatul. Un alt dascăl din cadrul aceleiaşi şcoli afirmă că are cunoştinţă despre cazul unui fost elev care a absolvit liceul, în urmă cu trei ani, şi căruia i-a fost respins dosarul la înscrierea pentru Bac. Motivul este că tânărul nu a venit să dea simulările. “Este o decizie la nivelul şcolii peste care nu se poate trece. Am auzit că părinţii acestui copil au insistat mult să-i primească fişa de înscriere, însă rezultatul a fost zero”, susţine profesorul. Foştii absolvenţi ai colegiului, care speră ca măcar în această sesiune să treacă examenul, afirmă: “Până nu luăm 5 la simulări, nu suntem lăsaţi să ne înscriem. Ni se respinge dosarul. Directorul şcolii se teme atât de tare de un procent mare de respinşi la Bac, încât noi primim simulări cu grad de dificultate mai mare decât examenul propriu-zis”, a explicat un fost elev al „N.V. Karpen“. Secretara colegiului a declarat pentru ”Adevărul” că absolvenţii care nu au nota 5 la simulare nu se pot înscrie la examen: „Este o decizie luată de Consiliul de Administraţie al şcolii. Directorul ştie mai mult”, a afirmat secretara. Conducerea şcolii neagă că ar fi vorba despre vreo decizie cu titlu obligatoriu.  „Acolo unde rezultatele nu sunt foarte bune, îi invităm să se mai gândească dacă nu vor să se înscrie pentru o sesiune ulterioară. Aceşti elevi sunt consiliaţi să mai insiste cu pregătirea. Nu există o condiţionare“, a declarat Remus Cazacu, directorul Colegiul „N.V. Karpen“.  În sesiunea actuală, s-au înscris la colegiul tehnic băcăuan 107 elevi dintr-un total de 215 ai seriei curente. Directorul Cazacu susţine că „majoritatea covârşitoare“ a celor neînscrişi n-au mediile încheiate.

Nu am auzit de aşa ceva, deci nu pot să comentez. Tot ce pot să vă spun este că fiecare elev îşi decide soarta lui, au 18 ani, sunt absolvenţi de liceu şi pot alege dacă se înscriu sau nu la Bac. Profesorul nu are de unde să ştie dacă elevul va pica sau nu bacalaureatul", a declarat Stelian Fedorca, Director în cadrul Ministerului Educaţiei.

Citeste mai mult: adev.ro/mo0bvn

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO