Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), prin Inspecția Judiciară, a finalizat cercetarea disciplinară a judecătorului Sorin Vasile Curpăn, magistrat la Judecătoria Bacău. Secția pentru judecători din cadrul CSM va judeca dosarul lui Curpăn și va decide dacă acesta va fi suspendat din funcție. “Dosarul disciplinar se află în prezent pe rolul Secției pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, care are competența să judece în prima instanță cauzele disciplinare” – ne-a informat Tamara Manea, inspector judiciar la CSM.
Inspecția Judiciară din cadrul CSM a dispus, pe 3 ianuarie 2013, cercetarea disciplinară față de magistratul Sorin Vasile Curpăn. CSM s-a sesizat din oficiu după ce Ziarul de Bacău a publicat un articol legat de afacerile în care a fost cooptat judecătorul Curpăn de către Vasile Botomei, autointitulat decan al Baroului Bacău și arestat preventiv pentru avocatură clandestină, fals și înșelăciune.
O tânără absolventă de Drept i-a reclamat pe cei doi la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel, sub acuzația de înșelăciune și fals. Aceasta a fost racolată de judecătorul Curpăn și convinsă să dea examen pentru intrarea în “Baroul” înființat de Vasile Botomei. Din Comisia de examinare a făcut parte magistratul Vasile Curpăn, din această afacere el primind 10 la sută pentru fiecare candidat racolat. Tânăra spune că taxa de examinare cerută de Botomei a fost de 4.000 de lei. Procurorii afirmă că alți doi tineri au fost păgubiți în această afacere condusă de Vasile Botomei și sprijinită de judecătorul Vasile Curpăn. Reamintim că Vasile Botomei se află în arest preventiv pentru 29 de zile, iar Înalta Curte de Casație și Justiție a menținut hotărârea Curții de Apel Bacău. Împotriva judecătorului Vasile Curpăn procurorii nu au luat încă nicio măsură, cercetările fiind în derulare.
Curpăn: “Baroul lui Botomei funcționează legal”
Anul trecut, când a izbucnit scandalul racolărilor de clienți pentru Botomei, judecătorul Vasile Curpăn nu a negat niciuna dintre faptele pentru care a fost acuzat, iar declarațiile lui au fost de-a dreptul uimitoare. El a recunoscut că a primit bani de la Botomei, dar a susținut că pe merit și fără să încalce legea. Mai mult, Curpăn afirma la acea vreme că “Baroul” lui Botomei funcționează legal. “Judecătorii pot participa la comisii de examinare. Legea îmi dă voie. Eu nu am făcut decât să merg la examinare și pentru asta am fost plătit. 400 de lei pentru fiecare candidat. Am mai avut unul, Cosmin Burleanu se numește.
Nu e problema mea că nu poate fi avocat sau că nu este primită în instanță. Eu nu am semnat decât actele privind notele. Și până la urmă, de ce să nu poată profesa? Și în Baroul lui Botomei pot fi avocați. Are decizie de la Uniunea Europeană că funcționează legal. Nu e nicio înșelăciune la mijloc. Dacă stăm să ne gândim, Baroul tradițional nu funcționează legal, nu are acte de înființare. Eu pe avocații din Baroul lui Botomei îi primesc în instanță, pe ceilalți însă îi primesc din cauza unei cutume – pentru că toți judecătorii acceptă să-i primească. Iar a fi membru într-o comisie de examinare nu este o incriminare, ci o onoare. Nu trebuie să fiu numit de cineva de la nivel central. Problema știți care este? Că nu fata este la mijloc, ci Baroul tradițional, căruia nu-i convine că mai funcționează un barou în Bacău, cu un doctor în drept la conducere” – ne explica senin judecătorul Curpăn la vremea respectivă.
Amenințări, observații umilitoare, rea-credință
Judecătorul Sorin Vasile Curpăn a bătut recordul la plângeri formulate împotriva sa. Conform unei adrese primite de la CSM, magistratul a adunat, din 2008, zeci de reclamații care au impus începerea cercetării disciplinare. În 2010, ca vicepreședinte al Judecătoriei Bacău, Vasile Curpăn a fost reclamat că nu-și îndeplinește atribuțiile. Alte nemulțumiri au fost legate de soluționarea unui dosar, nereguli în soluționarea unei plângeri, încălcarea deontologiei profesionale și “proferarea de amenințări cu ocazia exercitării atribuțiilor profesionale”, conduita necorespunzătoare a judecătorului delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate, exercitarea funcției cu rea-credință, acțiuni denigratoare și amenințări la adresa unor persoane.
O astfel de plângere a fost trimisă de o avocată din Baroul Bacău ce reclama “conduita judecătorului Vasile Curpăn la momentul instrumentării unui dosar, în sensul că i-ar fi făcut observații umilitoare și inadecvate, în fața unei săli pline de justițiabili și colegi”. În 2009, la CSM a fost înregistrată sesizarea Curții de Apel Bacău prin care se solicita revocarea din funcția de vicepreședinte al Judecătoriei a judecătorului Vasile Curpăn, pe motiv că acesta “a dat dovadă de o totală neimplicare în activitatea de conducere, ceea ce a creat dificultăți majore în buna desfășurare a activității tuturor compartimentelor din cadrul Judecătoriei Bacău”.
În 2012, Universitatea Alma Mater Sibiu a sesizat faptul că, în perioada 2006 – 2011, judecătorul Curpăn a publicat mai multe lucrări juridice care încalcă drepturile de autor, buna conduită în activitatea de cercetare științifică și normele stabilite de Academia Română și Biblioteca Națională, referitoare la elaborarea și editarea operelor științifice. În toate aceste cazuri, răspunsul CSM a fost invariabil: “În urma verificărilor efectuate nu s-au constatat fapte sau împrejurări de natură a fi calificate drept abateri disciplinare, în sensul legii sau care să impună luarea unor măsuri de competența Consiliului Superior al Magistraturii”.
Niciun comentariu: