» » » Asteptare zadarnica in Onesti pentru rezolvarea unor probleme stringente

Faptul ca niciun consilier local onestean si nici primarul municipiului Onesti, Laurentiu Neghina nu a dorit ca sa fie initiator si sa sustina in legislativul local proiectul de hotarare cu bugetul de venituri si cheltuieli pe anul 2013 al SC Termon CT (inaintat de catre conducerea acestei societati), a reaprins "scanteia" disputelor, presedintele acestei intruniri, consilierul local liberal Danut Oprea solicitand mentinerea discutiilor la nivelul principiilor si a respectului reciproc. 

Fiind inca surprins de instiintarea catre onesteni a presedintelui Organizatiei locale a PNL Onesti, Constantin Lazar pentru ca sistemul centralizat de termoficare din municipiu, ce dispune de retele noi si peste 20 de centrale termice de cartier, sa nu fie lasate de izbeliste, primarul Laurentiu Neghina a cerut mai multe lamuriri despre acest material care a ajuns in tot municipiul. Dintre consilierii locali liberali Ciprian Zarzu a cautat ca sa sublinieze o parte din problemele de la Termon CT, mentionand ca "aceasta firma a fost privita ca o «oaie neagra» si in mandatul trecut iar proiectele din Consiliul Local ce privesc firma onesteana de termoficare nu au fost puse in practica. La Termon CT vorbim de doua lucruri distincte: de operator si de sistem. Operator a mai fost SC Termon, acum este SC Termon CT… Noi, liberalii dorim mentinerea sustinerii investitiilor in centralele termice de cartier, Consiliul Local Onesti putand infiinta un alt operator al sistemului centralizat de incalzire. Problemele SC Termon CT deriva din timp". Dupa cum ne-a declarat Constantin Lazar, presedintele Organizatiei Onesti a PNL, "in biroul organizatiei s-au dezbatut problemele sistemului centralizat de incalzire, drept pentru care s-a realizat si o informare catre populatie. Este pacat de investitia de peste 20 de milioane de euro care s-a facut si nu trebuie abandonat acest sistem. Cu o investitie de 3-4 miliarde de lei vechi se pot racorda 500 de apartamente la sistemul centralizat de incalzire pe orizontala, la care consumatorii isi pot regal consumul de agent termic, putand plati sume de pana in 2 milioane de lei vechi pentru caldura si apa calda. Acum onestenii nu dispun din nou de apa calda iar primarul Laurentiu Neghina vrea ca sa faca un alt imprumut pentru alte central termice, de scara si de bloc. Cand acestea vor fi gata o sa vada primarul Laurentiu Neghina ca centralele de cartier si sistemul centralizat de incalzire (ce este realizat conform normelor legale in vigioare), era mai bun! Prima data Laurentiu Neghina a promis onestenilor ca le va pune centrale de incalzire de apartament (lucru neadmis de legile actuale) iar acum mentioneaza ca va pune centrale de bloc sau de scara, in timp ce centralele termice de cartier sunt performante! Daca ar fi fost racordate si cat mai multe din institutiile onestene la sistemul centralizat de incalzire, cum a fost hotarat la stabilirea pretului agentului termic in sedinta Consiliului Local din toamna anului trecut, cheltuielile la plata facturilor ar fi scazut cu 50 la suta. Trebuie tinut cont de faptul ca locatarii au achitat contravaloarea racordarii la sistemul centralizat de incalzire pe orizontala si costurile agentului termic ar fi fost si mai mici cu racordarea institutiilor onestene".

O noua disputa

Cel mai important proiect aflat pe ordinea pe ordinea de zi a sedintei Consiliului Local Onesti de joi 18 aprilie - aprobarea Regulamentului cadru privind vanzarea bunurilor imobile (terenuri si / sau cladiri), aflate pe domeniul privat al municipiului - a cazut la vot dupa o dezbatere incinsa de peste o ora. Aceasta dezbatere a fost precedata de o pauza de consultare intre reprezentantii grupurilor de consilieri onesteni, care nu au ajuns la o intelegere pentru a fi aprobat proiectul de hotarare. Toata disputa a plecat de la lansarea unui amendament, de catre consilierul local social democrat Ioan Tofan prin care se solicita ca cei care au ridicat constructii fara a avea autorizatie de constructie, sa plateasca o taxa de la data ridicarii constructiei si pana la data dobandirii terenului. Initiatorul proiectului, consilierul local democrat liberal Gheorghe Ene a mentionat ca "cei care au intrat in posesia spatiilor comerciale nu au avut drept de proprietate asupra terenurilor in niste situatii foarte precise. Sunt societati comerciale care au cumparat spatiile comerciale de la Onedil, ce au fost somate de Consiliul Local Onesti, condus de fostul primar Emil Lemnaru, sa incheie contracte de concesiune, acest lucru facandu-se ca sa arate cine este puternic in Onesti! Pentru cei care nu s-au conformat a fost impusa o taxa faimoasa de 1 leu metrul patrat / pe zi, care nu a fost o taxa legala". In timp ce initiatorul amendamentului, Ioan Tofan a declarat ca "esenta a ceea ce a propus este in fond o taxa de despagubire pe ultimii ani", fostul primar onestean Emil Lemnaru a considerat ca "nu este oportuna aprobarea Regulamentului, intrucat la ora actuala statul roman nu a vandut nici un metru patrat de teren. Acest regulament ar deschide situatia ca tot ceea ce este concesionat sa fie scos la vanzare. Toate spatiile comerciale concesionate sunt o zestre pe care trebuie sa o avem in continuare!" 
Laurentiu Neghina, primarul municipiului Onesti a declarat ca "toate aceste dispute sunt de la faptul ca se solicita aprobarea unui regulament si nicidecum vanzarea spatiilor comerciale!" Mentionam faptul ca la proiectul de hotarare in cauza consilierii onesteni au votat nominal si s-au inregistrat 7 voturi pentru si opt abtineri. Acest fapt a facut ca disputele intre consilierii onesteni sa continue iar primarul municipiului Onesti a promis ca dupa discutii cu cei care s-au abtinut la vot, proiectul va fi din nou pus in dezbatere la una din sedintele de consiliu care vor urma.

Ion Moraru

onestiexpres

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO