» » » » A murit Margaret Thatcher, supranumită: "Doamna de fier"


Margaret  Thatcher, iubită, dar şi controversată, supranumită: "Doamna de fier", a murit luni, în urma unui atac cerebral. Thatcher a fost de trei ori premier al Marii Britanii.
Baroneasa Thatcher avea 87 de ani şi a suferit un atac cerebral luni dimineaţă, a declarat purtătorul său de cuvânt, lordul Bell.
"Cu mare tristeţe, Mark şi Carol Thatcher au anunţat luni dimineaţă că mama lor, baroneasa Thatcher, a murit în urma unui atac cerebral", a precizat purtătorul de cuvânt, potrivit Mediafax.
Margaret Thatcher, născută la 13 octombrie 1925, a fost prim-ministru al Regatului Unit din 1979 până în 1990. Baroneasa Thatcher este singura femeie aleasă să fie prim-ministru ori lider al unui partid politic major în Regatul Unit al Marii Britanii, precum și primul premier britanic ales de trei ori consecutiv (1979, 1983 și 1987), record politic pe care l-a egalat numai Tony Blair în 2005. Fără îndoială, ea este una dintre cele mai importante personalități politice britanice, mandatul său fiind cel mai lung mandat continuu din istoria politică britanică. Ea este de asemenea una dintre cele mai controverate figuri politice, fiind iubită și contestată în egală măsură.
Pentru meritele sale, va primi rara onoare de a beneficia de funeralii de stat, De acest privuilegiu s-a bucurat şi Sir Winston Churchill.
La 22 decembrie 1989, într-un interviu pentru ITN News at One, Margaret Thatcher a comentat evenimentele din România, unde Nicolae Ceauşescu era înlăturat de la putere.
"Am văzut un val de libertate măturând Europa de Est în ultimul an, o ţară după alta: Polonia,UngariaBulgariaGermania de Est, Cehoslovacia. Iar acum se pare din informaţiile pe care le primim în ultima oră că poporul din România a  îmbrăţişat libertatea.
Este o veste minunată! Ar trebui să ne gândim un moment la oamenii foarte curajoşi care nu erau pregătiţi să cedeze în faţa tiraniei pătate cu sânge şi care au protestat şi chiar plătit cu preţul vieţii. Ei vor fi adevăraţi eroi în istoria României şi trebuie să ne gândim la ei şi la familiile lor cu ocazia Crăciunului. 
Şi, desigur, presupunând că toate aceste veşti sunt adevărate, îi urăm bun venit României în familia ţărilor libere şi sperăm că în curând va avea un sistem în totalitate democratic şi că îşi va juca din nou rolul în problemele europene", declara Margaret Thatcher, conform transcriptului de pe site-ul fundaţiei sale.
"Vom oferi României acelaşi ajutor pe care l-am oferit şi celorlalte ţări care au ieşit din tiranie şi au intrat în democraţie. Sperăm că noul guvern care va veni la putere va organiza alegeri libere într-un timp rezonabil. Dar este o veste foarte bună, nu? O veste minunată", a mai spus Thatcher la vremea respectivă.

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO