Disperarea marilor bancheri de a-și salva afacerile cămătărești pe banii contribuabililor și micilor deponenți a generat isteria din Cipru. Reprezentanții FMI și ai Uniunii Europene au condiționat semnarea unui acord de împrumut de aprobarea unei măsuri de-a dreptul bolșevice: confiscarea a 9,9 la sută din depozitele micilor deponenți, iar pentru cei care cu adevărat spală banii de prin Rusia și Ukraina procentul urcă până la 16 – 20 la sută.
Cum este motivat acest „diktat” al liderilor europeni? Prin necesitatea de a-i obliga pe oligarhii ruși (care își țin conturile în Cipru) să contribuie la salvarea acestei țări de la colaps. Dar ce vină au cetățenii care au pus la păstrare niște bani pentru bătrânețe?! Lor de ce să li se confiște, în marea Uniune democratică a Europei, o zecime din agoniseală? Oligarhii își spală banii și în Monaco, și în Marea Britanie, și în Luxembourg… De ce ar fi Cipru „prostul clasei”? Răspunde la acestă întrebare Georgios Vasos Vassiliou, fost președinte al Ciprului: „Suntem în șoc, nimeni nu se aștepta că UE va decide să ia bani din depozite. Nu-ți poți impune puterea doar pentru că Cipru este o țară mică.”… Chiar dacă nu se poate, se încearcă măcar! Și acolo unde cei de la UE găsesc popoare dispuse să stea în genunchi își duc experimentele până la capăt.
Sistemul financiar cipriot este de opt ori mai mare decât PIB-ul acestei țări. Statul trăiește doar de pe urma turismului și a serviciilor financiare. Distrugerea încrederii în băncile cipriote ar însemna colapsul acestei țări, cu sau fără împrumutul de la „cămătarii” internaționali. Banii promiși de UE și FMI ar fi destinați acoperirii pierderilor din băncile care s-au expus prea mult pe Grecia. Însă fără depozitele populației și fără banii de la oligarhii ruși, aceste instituții financiare dispar imediat. Și atunci ce logică are confiscarea banilor unor deponenți cinstiți (populația)? Demonstrațiile de stradă, atacarea bancomatelor pentru a fi imediat golite, suspendarea funcționării băncilor până la votul final al Parlamentului, iată deja primele efecte nefaste. Legislativul de la Nicosia a amânat votul de luni, iar în momentul în care scriu acest articol nu s-a luat o decizie.
Deja adunarea miniștrilor de finanțe din UE a „sugerat” Ciprului (de parcă vinovații pentru prostia asta acolo ar fi!) să garanteze depozitele până la 100 de mii de euro (așa cum este legea și în România) și să taxeze (adică să naționalizeze) doar părți din marile depozite. Ministrul de Finanțe olandez, Joroen Gijsselbloem, s-a grăbit să promită că „măsura se va aplica o singură dată și doar în Cipru”… Probabil că, în al 12-lea ceas, liderii Uniunii au înțeles că măsura poate fi percepută ca un precedent și că reacția investitorilor va fi dezastruoasă. De altfel, Marea Britanie a dat semne că aplicarea unei măsuri atât de aberante este picătura pentru declanșarea procedurilor de retragere din Uniune. Și Mitropolitul Ciprului a cerut retragerea țării lui din UE și renunțarea la moneda euro. Sunt reacții periculoase, care pun la îndoială unitatea și stabilitatea construcției europene.
În plus, asemenea „șmecherii” politico-financiare pun la îndoială chiar sistemul democratic din Occident. Analistul economic Florin Câțu a concluzionat simplu: „Mesajul este foarte ciudat și periculos. Îmi pare rău că o asemenea măsură de naționalizare a fost propusă de UE, care se vrea apărătorul statului de drept și al economiei de piață. Din punctul meu de vedere, în prezent nu mai există un sistem capitalist în care să avem libertate economică. Marile corporații domină capitalismul actual, care nu este capabil să genereze bunăstare pentru toți.“ Are cineva argumente reale pentru a-l contrazice?
Niciun comentariu: