» » » » Placa turnantă a cocainei pentru UE. Din Columbia, drogurile ajung în Europa prin Guineea-Bissau


Visul narco-traficanţilor se împlineşte pe filiera vest-africană • 50 de tone de cocaină tranzitează anual prin Guineea-Bissau, afacerea fiind controlată de lorzii războiului care au preluat puterea politică în urma loviturilor succesive de stat • Cocaina, transportată din America Latină pe cale aeriană sau maritimă, se plăteşte nu numai cu bani, ci şi cu armament • Valoarea totală a drogurilor traficate este de 30 de ori mai mare decât PIB-ul narco-statului din Africa de Vest
Un kilogram de cocaină pură costă la Medelin, Columbia, 1.300 de euro. Venezuelenii, cei care de regulă asigură transportul maritim, îl cumpără cu 4.000 de euro. În Caraibe, preţul urcă la 6.000 de euro. La Bissau, dincolo de Atlantic, se vinde cu 12-13.000 de euro, iar de aici, narco-traficanţii europeni din insulele din largul Spaniei sau transportatorii care îl livrează în porturile olandeze sau germane îl achiziţionează cu 30.000 de euro, urmând ca pe piaţa Europei occidentale, acolo unde este mărunţit şi vândut cu gramul, preţul kilogramului să ajungă la 400.000 de euro. Cele 50 de tone care tranzitează fosta colonie portugheză din Africa de Vest valorează la vânzarea cu amănuntul 20 de miliarde de euro, faţă de cele 0,65 de miliarde, cât este întreg PIB-ul Guineei-Bissau.
Cocaina, în limbajul colocvial al traficanţilor şi al consumatorilor, este cunoscută sub o sumedenie de nume conspirative sau de alint. De la „praful fericirii”, la „pulberea îngerilor” şi „deliciul nărilor”. Majoritatea poreclelor au epitetul „alb” în extensie: „doamna albă”, „calul alb” sau „aripi albe”. Pe urmele „morţii albe” în Guineea-Bissau au pornit şi doi reporteri de la publicaţia Germană „Der Spiegel”, a căror incursiune temerară stă şi la baza acestui articol.
Din Africa de Vest, spre Europa de Vest
Geografia înseamnă totul pentru aparent insignifiantul stat Guineea-Bissau, din vestul extrem al Africii (36.000 kmp şi 1,6 milioane de locuitori). Plajele sale şi cele 88 de insule pustii din largul acestora, locuri perfecte să ancoreze vasele cu droguri sau să aterizeze avioanele cu aceeaşi încărcătură, sunt la cea mai apropiată distanţă de coasta de est a Americii de Sud, circa 3.000 km, şi la aceeaşi distanţă pe mare de Insulele Canare, ale Spaniei.
Zeci de mii de kilograme de cocaină pleacă anual din Bissau spre Europa, pe trei căi principale: fie, cantităţile cele mai mari, pe mare, spre coastele Peninsulei Iberice, fie pe uscat, pe traseele infernale prin Sahara, spre Maroc, împânzite de triburi tuarege, grupări armate islamiste sau traficanţi de carne vie, şi, în fine, pe calea aerului, prin cărăuşi (în special nigerieni) care, pentru câteva sute de euro, înghit şiraguri de capsule umplute cu cocaină, până la un kilogram, şi sunt urcaţi la bordul avioanelor, ca pasageri.


citeste integral pe ZIUAnews.ro

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO