» » » Noul Papă este cardinalul argentinian Jorge Mario Bergoglio. Numele ales: Francisc I


NOUL PAPĂ este un cardinal argentinian, arhiepiscopul de Buenos Aires, Jorge Mario Bergoglio, care va purta numele de Papa Francisc I.
Este primul papă din afara Europei. "Cardinalii au venit să mă caute la capătul lumii", a declarat noul Suveran Pontif, după care a rostit rugăciunea "Tatăl nostru" şi a binecuvântat mulţimea adunată în Piaţa San Pietro. Francisc I a lansat un apel la "fraternitate" şi "prietenie" în cadrul Bisericii.
NOUL PAPĂ este argentinian de origine italiană, cardinal din februarie 2001. Este primul iezuit care a devenit primatul Argentinei, potrivit Mediafax.
Înainte de a fi preot a fost inginer chimist. Nu-i plac mondenităţile, nu are maşină, se deplasează cu mijloacele de transport în comun şi a renunţat la somptuoasa locuinţă din Buenos Aires, destinată arhiepiscopilor. Imaginea sa a fost afectată de o carte care l-a acuzat că a permis arestarea a doi tineri preoţi, în timpul dictaturii militare.
Ales în a cincea rundă de scrutin, noul Suveran Pontif a fost desemnat într-unul din cele mai scurte conclave, fapt remarcabil având în vedere ca nu se detaşase niciunul dintre cardinalii papabili. Prin comparaţie, Benedict al XVI-lea al fost ales la al patrulea scrutin în 2005, dar el se detaşase ca lider pe lista papabililor. Papa Ioan Paul al doilea a fost ales la al optulea scrutin în 1978, devenind primul papă neitalian în 455 de ani.
După ce fumul a ieşit pe hornul Capelei Sixtine, clopotele au bătut la Vatican aşa cum se întâmplă într-o zi de sărbătoare, după ce fumul alb a ieşit miercuri pe hornul Capelei Sixtine la ora locală 19:05, semnalând că cei 115 cardinali reuniţi în Conclav au ales liderul celor 1,2 miliarde de catolici din întreaga lume, relatează Associated Press şi AFP.
Conclavul a fost convocat după ce Papa Benedict al XVI-lea a renunţat luna trecută la Pontificat, provocând agitaţie în Biserica catolică, gest care a scos la suprafaţă şi diviziunile în rândul cardinalilor care au primit sarcina de a găsi un lider capabil să lupte birocraţia coruptă a Vaticanului, dar şi care să poată revigora catolicismul într-o perioadă de expansiune a secularismului.
sursa: Realitatea.net

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO