» » » » » CAROM ONEȘTI, ÎN TOPUL DATORNICILOR LA STAT


Societatea Carom Onești ocupă locul al cincilea în “topul” primelor zece companii cu cele mai mari datorii la Bugetul statului, la sfârșitul anului 2012. Datoria se ridică la aproape un miliard de lei, față de 4,7 miliarde aflate în dreptul primei clasate, Compania Națională a Huilei Hunedoara șpi fță de numai 400 de milioane de lei la Tractorul UTB Brașov. Totalul datoriilor celor zece companii ajunge, în “topul” alcătuit de Ziarul Financiar, la 14,5 milioane de lei.
Singurul producător de cauciuc sintetic din România, Carom, a reluat fabricația după o întrerupere de șase ani. Combinatul a intrat, practic, în faliment în anul 2005, după care o bună parte din instalații au fost demontate și valorificate la fier vechi. Compania Energy Bio Chemicals, care a preluat societatea din Onești după ce aceasta a avut alți propriatari, fiind privatizată în 2003, a început și fabricația de butadienă, materia primă pentru cauciuc. Instalația de butadienă a repornit în 2008, prin prelucrarea fracției de piroliză (un amestec de butadienă cu hidrocarburi saturate și nesaturate), care duce, în final la obținerea cauciucului sintetic. La Carom se mai obțin MTBE (folosită pentru ridicarea cifrei octanice în benzine) și GPL.
Investițiile au fost făcute în 2008, cu fonduri ale actualului proprietar, firma Veritz București, controlată de Veronica Neicu, principalul acționar în Energy Bio Chemicals, din Austria.
Combinatul din Onești a fost construit și pus în funcțiune în anul 1958. Întâi a fost fabricat cauciucul izoprenic, dar și multe alte produse necesare industriei (fenoli, stiren, polistiren etc.), iar din anii ’70 ai secolului trecut și cauciuc poliizoprenic. Specialiștii din acei ani susțineau că din producția de cauciuc realizată la Carom într-un an s-ar fi putut fabrica anvelope necesare pentru 250.000 de autocamioane ori pentru 440.000 de tractoare. (Petru DONE)


About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO