» » » » Rusia, cel mai mare cumpărător de aur din ultimul deceniu

Statul rus a fost cel mai mare cumpărător de aur la nivel mondial în ultimul deceniu. Rusia a absorbit 570 de tone de aur, cu 25% mai mult decât ocupanta locului secund, China, transformând astfel "aurul negru" în lingouri pe fondul creşterii puternice a preţurilor ambelor mărfuri.

"Cu cât o ţară are mai mult aur, cu atât va avea mai multă suveranitate dacă dolarul, euro, lira sterlină sau orice altă monedă de rezervă va suferi un cataclism", a declarat Evgeny Fedorov, parlamentar în camera inferioară din partea partidului Rusia Unită, formaţiunea politică a preşedintelui Vladimir Putin.

Rusia a cumpărat în ultimii 10 ani o cantitate de aur echivalentă cu de trei ori greutatea Statuii Libertăţii.În ultimul deceniu, aurul s-a scumpit de aproape 5 ori.

În 1998, o uncie de aur costa echivalentul a 28 de barili de petrol. Raportul a scăzut la 11,5 un an mai târziu, când Putin a preluat puterea. În 2005, când o uncie de aur reprezenta în dolari echivalentul a 6,5 barili de petrol, preşedintele Putin a sugerat băncii centrale să cumpere metalul preţios.

Atunci, aurul se tranzacţiona la 495 dolari pe uncie, cel mai ridicat nivel din ultimii 18 ani, iar banca centrală a Rusiei deţinea 387 tone, reprezentând 2,2% din rezervele totale de 165 miliarde de dolari. La o lună după indicaţiile lui Putin, raportul a crescut la 3,5%.

Săptămâna trecută, aurul a închis săptămâna la un preţ de 1.670 dolari pe uncie, după ce a urcat cu 7% în 2012, al şaptelea an consecutiv de creştere. 

Potrivit analiştilor, metalul preţios se va aprecia la 1.825 dolari pe uncie în acest an.


About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO