Petru DONE
Disponibilizarea a circa 600 de salariați de la Rafo Onești se va face cu plata unor salarii compensatorii, care ar putea aduce unui fost angajat maxim 9.000 de lei net – ne-a informat liderul sindicatului Rafinorul, Ion Marian. “Listele trebuie finalizate până luni, 18 februarie – a precizat liderul sindicatului. Luni se anunță punctual, pe fiecare departament și sector, cine intră pe liste, iar cei nemulțumiți pot depune contestații. Miercuri, 20 februarie, se analizează contestațiile și vor fi emise deciziile de disponibilizare.”
Ion Marian a reiterat că hotărârea de a disponibiliza personal aparține patronatului, iar sindicatul nu are cum să influențeze aceasta. Acționarul majoritar a dispus măsura motivând că nu mai sunt fonduri pentru a susține cheltuielile cu forța de muncă. Pe de altă parte, însă, tot el se gândește încă la variantele pentru redresarea situației la Rafo. Speranțele de redresare sunt, însă, mici. Dacă acționarul majoritar ar da un semn în acest sens în circa un an, salariații disponibilizați ar mai putea fi readuși la lucru.
O măsură radicală de acest gen trebuia luată încă din anul 2008, când în rafinărie urma să rămână doar partea de execuție (mecanici, sudori, lăcătuși mecanici, electricieni, AMC-iști, câțiva tehnologi etc.), în total circa 400 de oameni. Dar în următorii cinci ani au fost păstrați de două ori mai mulți salariați, fără activitatea de bază. Anul trecut, în comparație cu anii anteriori, până când s-a schimbat legislația, s-au în toată țara renegociat jumătate din numărul de contracte de angajare. Rafo a păstrat aceste contracte. În întreprinderile private, din decembrie 2009 până în decembrie 2012, s-au redus salariile în marea lor majoritate, dar a crescut încărcarea de sarcini pe un salariat. Oamenii au acceptat, numai să-și păstreze locurile de muncă. “Soluția reducerii programului de lucru sau diminuarea salariilor, în condițiile păstrării personalului, nu mai este agreată – a mai spus Ion Marian. Mulți preferă salariile compensatorii și să-și caute de lucru. Oamenii o mai pot duce, cu plățile compensatorii și cu ajutorul de șomaj, de circa 500 de lei lunar, circa un an.”
Repunerea pe rol a Programului de modernizare și de repornire a instalațiilor la Rafo depinde, în continuare, de finanțarea acestuia, care necesită 330 de milioane de euro. Banii au fost gsiți în bănci, dar bancherii au solicitat o garanție din partea statului român în acest caz, însă Guvernul nu a mai dat această garanție. problema e veche, de-acum. În anul 2009, președintele Traian Băsescu a venit la Rafo, într-un turneu electoral, și a promis rafinorilor că vor primi garanția de la Guvern. S-a dovedit că au fost doar promisiuni electorale.
Niciun comentariu: