Planurile inspirate de germani, de a oferi bani guvernelor în schimbul reformei economice, vor submina respectivele administraţii şi vor face să scârţâie interesele legitime. UE ar trebui de fapt să finanţeze în mod direct reformele politice naţionale, argumentează şeful think-tank-ului Bruegel.
Liderii europeni au început o discuţie despre “contractele pentru competitivitate şi creştere” inspirate de germani. Ideea, să o spunem fără menajamente, este o mituire a guvernelor care opun rezistenţă în schimbarea politicilor economice. Asta ar putea avea un rezultat negativ – în timp ce, de fapt, avem la îndemână o abordare mai potrivită.
Propunerea prezentată de Comisia Europeană este ca, în loc să se facă apel în van la guverne, şi înainte ca o ţară să ajungă în punctul în care are nevoie de FMI, UE ar trebui să susţină reformele sale cu transferuri temporare condiţionale. Ar ajunge la un acord cu guvernul în privinţa agendei politice şi ar oferi subvenţii în schimbul implementării sale.
Există un argument pentru o astfel de abordare. Reformele, chiar și cele care aduc cele mai multe beneficii pentru societate ca un întreg, sunt deseori primite cu reticenţă pentru că erodează ceea ce economiştii numesc “rente”.
Cei care se bucură de aceste rente – de exemplu pentru că piaţa pentru produsul lor este închisă – au toate motivele să lupte împotriva schimbării. Cei care ar beneficia de reformă sunt mai numeroşi dar neorganizaţi, deci nu luptă pentru ea. Pentru a învinge rezistenţa, răscumpărarea rentelor ar putea fi o opţiune recomandabilă. Totuşi, ţările care au nevoie de reformă suferă în general şi de finanţe publice slabe. De aici ideea de a se baza pe banii altor ţări.
Mai multe in presseurop.eu
Niciun comentariu: