» » » » » » » Tăcerea unor tablouri... și adevărul care ne face mai buni

Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” din Oneşti a avut prilejul de a găzdui vernisajul expoziţiei de pictură intitulată sugestiv „Tăceri”. Expoziţia cuprinde lucrări semnate Ghiţă Teacă şi Daniel Gorun. La vernisaj au fost prezenţi deputatul Valerian Vreme, sponsorul evenimentului şi senatorul Marcel Bujor, colegi de breaslă, dar şi artistul plastic băcăuan, profesor doctor Aurel Stanciu, care a observat talentul şi „meşteşugul picturii” pe care l-au deprins temeinic cei doi protagonişti, fiecare de la dascălii săi.


Artiştii oneşteni au deschis o poartă către meditaţie şi iubire 
Cei doi artişti plastici oneşteni, au adus în atenţia publicului, prin această expoziţie propria lor viziune asupra tăcerii. Tablourile prezentate fiind o invitaţie la calm şi meditaţie în faţa peisajelor satului românesc, particularizate în împrejurimile locurilor natale, au reuşit să introducă asistenţa în atmosfera cu drag creată de artişti. Pictorii păreau a căuta şi a descoperi acea matrice sufletească a liniştii ancestrale care aşază, pe paletele lor, o cromatică a reculegerii şi a seninătăţii, în tonuri armonice de griuri colorate. Daniel Gorun, elev al regretatului pictor oneştean Ghiţă Mocanu, a avut deschise expoziţii la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oneşti, la Targu Ocna, Iaşi şi Bacău, iar în anul 1988 a fost câştigător al premiului II la Festivalul Naţional „Cântarea României”. Ghiţă Teacă a urmat studii libere de artă cu Nicolae Hilohi, a studiat pictura cu artistul plastic băcăuan Vasile Crăiţă Mândra, a participat la tabere de creaţie şi a avut deschise mai multe expoziţii la Fundaţia Naţională „George. Călinescu” din Oneşti, precum şi la Bacău. „Este o bucurie să vedem cum fiecare dintre ei încearcă să se regăsească în uniune cu natura şi cu peisajele natale”, a declarat, în deschiderea vernisajului, bibliotecara Doina Brumă de la Biblioteca din Oneşti. Prezent la eveniment, părintele protopop Constantin Alupei a adus un cuvânt cald, încurajându-i pe artişti şi aducând argumente în favoarea ideii că „în orice operă de artă, există o scânteie de divinitate”. Profesor dr. Aurel Stanciu a spus: „La 15 ianuarie aniversăm două momente, ziua de naştere a poetului Mihai Eminescu şi „Ziua Culturii Române”. Privind lucrările expuse în această expoziţie, din suflet se aude regăsirea imboldului „vrem şi altceva”, o pictură conceptuală, exprimând ceva ce trebuie să fie din adâncul sufletului. În faţa fiecarei lucrări întâlneşti o temă de meditaţie, ceva ce ne aminteşte de noi. Cultura este hrana noastră, condiţia ce ne apropie de Dumnezeu, care emană dragostea. Un peisaj se priveşte în tăcere şi iată ce atenuare a lumii! Afară este zbucium, nemulţumire, iar în faţa unui tablou începi să renaşti, toată energia negativă se duce în pământ! Pictura ne face să fim mai buni! Lucrările expuse prezintă două stiluri diferite. Nu pot să spun că artiştii plastici Daniel Gorun şi Ghiţă Teacă deodată or să izbândească, însă aceştia cu adevărat au dat hrană spirituală nouă.”

http://ziarulora25.ro/ziar/index.php?option=com_content&view=article&id=3353:tcerea-unor-tablouri-i-adevrul-care-ne-face-mai-buni&catid=149:ora-adevrului&Itemid=123

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO