» » » Operaţiunea "Octombrie Roşu": Secrete politico-economice la Marea Neagră



Operaţiunea de spionaj cibernetic denumită "Octombrie Roşu", pe care firma de securitate IT Kaspersky a devoalat-o săptămâna trecută, a avut implicaţii mult mai mari asupra siguranţei naţionale a României decât se credea iniţial, conform SRI. Astfel, spionii au vizat informaţii secrete privind politica externă, resursele naturale din Marea Neagră şi secrete economice şi politice din zona Mării Negre.
"Ameninţarea a fost una dintre cele mai mari din ultimii ani, la adresa României şi a aliaţilor săi, pentru că lucrurile au fost puse în contextul Uniunii Europene şi al NATO, în care România este membră. Putem spune că este cel mai mare atac din ultimii 20 de ani. În ultima perioadă, se poate observa o turnură în modul în care acţionează serviciile de spionaj în această zonă: se acţionează prin atacuri de tip cibernetic", a declarat purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava.
"În afară că s-a urmărit accesul la reţelele naţionale de informaţii, s-au căutat informaţii despre politica externă a României, despre resursele naturale şi politica din zona Mării Negre şi despre spaţiul economic din această zonă", a mai spus oficialul SRI.
Firma de securitate IT Kaspersky a anunţat luni că a descoperit o operaţiune de spionaj cibernetic care se derulează de 5 ani, cu precădere în zona Europei de Est şi a fostelor state sovietice. Denumită "Octombrie Roşu", operaţiunea se folosea de viruşi creaţi de hackeri chinezi, care erau plantaţi în reţelele informatice spionate cu ajutorul unor programe create de hackeri ruşi.
Iniţial, SRI a anunţat că atacul asupra României nu a avut o anvergură atât de mare, spionii reuşind doar accesul la informaţii confidenţiale, nu însă şi la cele secrete. Conform Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT), operaţiunea de spionaj a afectat doar 4 adrese de IP ale unor ambasade şi instituţii străine din România. SRI a demarat investigaţia asupra acestei operaţiuni de spionaj încă din 2011, conform unui comunicat de presă.
Acest lucru nu înseamnă însă că spionii nu au încercat mai mult, susţine Sorin Sava. "Au fost doar 4 IP-uri, dar în spatele unui IP se pot afla mii de calculatoare. Intensitatea atacului a fost contracarată datorită ripostei destul de agresive şi dure a SRI. Am luat toate măsurile şi am informat instituţiile guvernamentale şi private să se protejeze. De aceea s-a ajuns doar la informaţii confidenţiale, nu şi la cele clasificate. SRI continuă să întreprindă măsuri active pentru identificarea autorilor atacului, pentru că agresorul cibernetic aduce atingere securităţii naţionale a României", a mai declarat Sorin Sava.
Cum funcţiona operaţiunea Operaţiunea Rocra - "Octombrie Roşu"
Kaspersky Lab, una dintre cele mai puternice firme de securitate IT din lume, cu sediul în Rusia, a dat luni publicităţii un raport legat de operaţiunea de spionaj cibernetic denumită Rocra, o prescurtare rusească pentru Octombrie Roşu.
"Activă de aproximativ 5 ani, campania pare să se fi derulat cu precădere în ţări din Europa de Est, statele din zona fostei URSS, precum şi state din Asia Centrală. Cu toate acestea, victime ale campaniei au fost identificate şi în alte zone, precum Europa de Vest şi America de Nord. Principalul obiectiv al atacatorilor a fost acela de a colecta date şi documente secrete de la organizaţiile afectate, inclusiv informaţii de importanţă geopolitică, date de acces în reţelele securizate sau clasificate şi date din dispozitive mobile şi echipamente de reţea", precizează raportul Kaspersky.
Din investigaţiile privind reţeaua avansată de spionaj cibernetic "Octombrie Roşu" a rezultat că atacatorii au fost activi cel puţin din 2007 până în prezent şi s-au concentrat pe agenţii diplomatice şi guvernamentale din diferite ţări, precum şi pe institute de cercetare, companii energetice, inclusiv din domeniul energiei nucleare şi companii comerciale şi din domeniul aerospaţial.
"Atacatorii din reţeaua Octombrie Roşu şi-au dezvoltat propria platformă de malware, identificată sub numele de «Rocra», cu o arhitectură modulară proprie, constând în special în extensii maliţioase, module de furt de informaţii şi troieni", a precizat Kaspersky Lab.
"Pentru a infecta sistemele, atacatorii au trimis un email de tip phishing către victime, care includea un lansator customizat de troieni. Pentru a instala programul malware şi a infecta sistemul, emailul includea exploit-uri care erau create pentru vulnerabilităţi din programele Microsoft Office şi Microsoft Excel. Exploit-urile din documentele folosite în emailuri au fost create de alţi atacatori şi folosite şi în alte atacuri care au inclus activiştii din Tibet sau ţinte din sectoarele energetice şi militare din Asia. Singurul lucru schimbat în documentele folosite de Rocra a fost fişierul executabil, pe care atacatorii l-au înlocuit cu unul creat cu propriul cod", arată raportul Kaspersky.

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO