» » » Cel mai DUR raport pe Justiţie pentru România


Purtătorul de cuvânt al CE, Mark Gray, prezintă, la această oră, raportul despre evoluţia Justiţiei din România, în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.
Concluziile şi tonul acestui document urmează să aibă un impact extrem de puternic asupra procesului de aderare a ţării noastre la Spaţiul Schengen. Documentul este aşteptat cu mari emoţii la Bucureşti. Presa speculează că raportul va conţine noi critici la adresa Justiţiei din România.
Potrivit unor surse citate de Realitatea TV, raportul critică extrem de dur justiţia din România. Una din principalele nemulţumiri se referă la activitatea parlamentarilor. Oficialii CE atrag atenţia asupra faptului că nume importante din cadrul Parlamentului României, deşi sunt acuzate de fapte de corupţie sau de probleme de integritate, şi-au continuat mandatul.
Pe de altă parte, CE solicită României să găsească urgent o procedură clară prin care să-i suspende pe aceşti parlamentari până la lămurirea situaţiei lor juridice.
Totodată, oficialii UE susţin necesitatea revizuirii regulilor privind libertatea presei. Purtătorul de cuvânt al CE, Mark Gray, prezintă, la această oră, principalele concluzii ale raportului:

Este nevoie pentru stabilirea unor timpi reali de implementare a acestor reguli. Instituţiile cheie, ca ANI, au continuat să se dezvolte. Avem însă o îngrijorare: în cazul DNA, acesta a continuat să rezolve cazuri de corupţie. În legătură cu spălarea de bani, au fost făcute progrese, dar este şi o îngrijorare aici în legătură cu lipsa unor statistici.
Noul Guvern a avut o oportunitate excelentă să consolideze toate aceste lucruri. Comisia va monitoriza progresul şi va elabora un alt raport până la sfârşitul anului.
Comisia crede că România îndeplineşte condiţiile specifice pentru aderarea la Schengen. Totul a fost tratat ca un soi de exerciţiu. Nu este un raport pe Schengen, ci doar câteva dintre obiectivele pe care România trebuie să le îndeplinească.
România este într-o situaţie aparte. Şi-a luat nişte angajamente în momentul aderării. Avem un mecanism special care se aplică României şi Bulgariei. Comisia va coopera în continuare pentru a se esigura că angajamentele sunt respectate.
Există un sentiment de încredere şi, faptul că Ponta se întâlneşte cu Barroso, luni, e un exemplu bun al dialogului cu autorităţile române. E importat să transmitem mesajul că există un acord intern între preşedintele Băsescu şi Ponta, care va spori, sperăm noi, sentimentul de stabilitate în sistemul politic din România.
Am avut foarte multe întâlniri cu miniştrii-cheie din România în ultimele luni şi asta arată că avem încredere în România. Consiliul a adoptat concluzii, spunând că, din punct de vedere tehnic, România şi Bulgaria sunt gata să intre în spaţiul Schengen. Nu ştiu ce o să se întâmple în viitor.
O mass-media liberă şi pluralistă este extrem de importantă. Mulţi jurnalişti şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la mass-media din România. Am avut multe cazuri în care reprezentaţi de înalt nivel, ca judecătorii, au fost supuşi presiunii unor atacuri, hărţuiri, prin intermediul presei.
Reclamaţiile au fost primite din partea unor organisme ca CCR, CSM, ÎCCJ. Trebuie analizată această problemă. Cred că se face şi o campanie politică, dar în mai multe cazuri, s-a întrecut limita.
Mai multe in ATAC

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO