» » » » A murit actorul Şerban Ionescu, după un an de grea suferinţă


Actorul Şerban Ionescu a încetat din viaţă miercuri seară, la vârsta de 62 de ani, după un an de grea suferinţă. Actorul a murit la Spitalul Floreasca, unde a fost internat în stare gravă în cursul zilei de marţi. El a fost internat laTerapie Intensivă, după ce starea lui s-a agravat.
Potrivit directorului Spitalului Floreasca, Radu Macovei, decesul actorului a suvenit miercuri seara, în jurul orei 23.30. Miercuri dimineaţa, medicii au confirmat internarea actorului, dar nu au dat detalii despre starea de sănătate a acestuia.
"Şerban Ionescu a fost internat marţi în spital. Altceva nu putem spune, întrucât doamna care îl însoţeşte are o procură prin care solicită să nu fie furnizate date despre starea pacientului", declara purtătorul de cuvânt al Spitalului Floreasca, medicul Bogdan Opriţa.
Actorul Şerban Ionescu a fost internat la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias din 18 septembrie până în 2 octombrie, pentru a fi supus unei proceduri chirurgicale necesare în vederea asigurării unei alimentaţii complete.
"Această procedură era necesară şi continuă protocolul de monitorizare în cadrul suferinţei neurologice (scleroză laterală amiotrofică)", declara atunci conducerea Spitalului Elias. Potrivit sursei citate, pe perioada spitalizării, Şerban Ionescu a fost conştient, nu a prezentat tulburări respiratorii şi nici nu a necesitat alt tip de îngrijire medicală, astfel că în 2 octombrie actorul a fost externat.
La jumătatea lunii august, Şerban Ionescu, diagnosticat iniţial cu borelioză, în urmă cu un an, s-a întors în România de la clinica din Germania în care a fost îngrijit şi unde a fost diagnosticat cu scleroză amiotrofică.
Avocatul lui Şerban Ionescu declara atunci că boala de care suferă Şerban Ionescu este incurabilă. "Vorbeşte, râde, discută, însă are probleme locomotorii, cauzate de boala sa. A fost la patru clinici în Germania şi a fost diagnosticat cu scleroză amiotrofică. Boala este incurabilă, nu există un tratament (care să ducă la vindecare, n.r.)", preciza atunci avocatul Cătălin Dancu.
El spunea că Şerban Ionescu locuieşte în Bucureşti, în casa unui prieten. Cătălin Dancu îl reprezintă pe Şerban Ionescu în divorţul de soţia lui, Magda Catone, următorul termen fiind stabilit în 14 decembrie, la Judecătoria Sectorului 2.
Scleroza laterală amiotrofică constă într-o pierdere progresivă a anumitor celule nervoase din creier şi măduva spinării, numite neuroni motori, ce controlează muşchii voluntari, care fac posibilă mişcarea. Scleroza laterală amiotrofică este o boală progresivă, invalidantă şi fatală. Mersul, vorbitul, mâncatul, înghiţitul şi alte funcţii fundamentale ale corpului devin treptat din ce în ce mai dificile şi pot provoca diferite alte boli şi complicaţii.
Maladia poate debuta la orice vârsta, însă este mai frecventă la vârsta a doua şi a treia. Cauzele sclerozei laterale amiotrofice sunt necunoscute, dar se ştie că aproximativ 5-10% din pacienţi prezintă o formă moştenită a bolii. Boala cu care a fost diagnosticat iniţial Şerban Ionescu, borelioză, prezintă o serie de simptome asemănătoare celor ale sclerozei amiotrofice, afectând la rândul ei muşchii şi alte organe şi provocând probleme cu vorbirea, respiraţia şi deglutiţia.
Actorul Şerban Ionescu a fost diagnosticat, în urmă cu un an, cu borelioză, o boală gravă provocată de înţepătura unei căpuşe. La jumătatea lunii mai, Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Sănătăţii cu 88.000 lei pentru tratamentul în străinătate al actorului Şerban Ionescu, banii fiind acordaţi din Fondul de rezervă.
Pe 30 mai, preşedintele comisiei medicale care l-a evaluat pe Şerban Ionescu, prof. dr. Ovidiu Băjenaru, a declarat, însă, că actorul nu are neuroborelioză şi că în România se asistă la un fenomen îngrijorător al "epidemiei de diagnostic" legat de această boală.
Recent, el a vorbit cu detaşare despre moarte. "La noi teatrul e în reparaţii și le-am spus să-l termine mai repede, ca să aibă unde să mă expună. Aş vrea ca la înmormântarea mea să ţînă discurs un singur om, Radu Beligan. Ăsta sunt eu, este umorul negru. Le-am zis, să mă trimiteţi la Augsburg să mor că Bălcescu, în străinătate", a glumit marele actor.
Alexandru Arşinel: "E foarte trist cand dispare un mare actor. E cumplit ce s-a întâmplat, un mare actor de film şi de teatru. Îmi pare tare rău de Şerban, e cumplit. Îmi pare rău pentru că a fost diagnosticat şi nu se putea face mare lucru decat să asistăm cum se topeşte."
Rodica Popescu Bitănescu: "Mă gândesc că a suferit atât de mult omul ăsta. Poate aşa trebuia să se întâmple pentru sufletul lui, poate şi-a spălat multe păcate, poate o să fie bine pentru sufletul lui, pentru că a suferit enorm. A fost extrem de vesel, avea simţul umorului mă făcea să cred că va scăpa. A fost un om inteligent, dar uitaţi câtă suferinţă pe el. Regret din suflet! O să spun atât, condoleanţe familiei! El o să fie tot timpul în amintirea mea".
Actriţa Cristina Deleanu: "Se duc în neştire unul după altul. A fost o boală cumplită, cu sfârşitul acesta tragic... Era un om care ar fi putut să mai joace, să mai facă film."
Ileana Stana Ionescu: "Sunt profund afectată, dar mai bine că s-a terminat un chin care nu ştiu cui folosea, pe cine satisfăcea. Să-l odihnească Dumnezeu!"
Florin Zamfirescu: "Lasă în urmă roluri, o amintire a celor care l-au iubit, un copil şi ne lasă pe toţi în urmă. Şerban Ionescu a plecat. A fost un actor şi un om minunat, dar şi un coleg extraordinar. Într-un fel mă bucur că a scăpat de chin, pentru că ştiu prin ce a trecut".
Şerban Ionescu s-a născut s-a născut pe 23 septembrie 1950 în Corabia. Din cauză că tatăl, pilot de vânătoare, era detaşat mereu în altă localitate, Şerban Ionescu şi-a petrecut copilăria între Braşov şi Caracal, unde tatăl său lucra. A urmat cursurile Şcolii Populare de Artă şi după patru încercări a intrat la teatru. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică la clasa lui Amza Pelea şi la terminarea facultăţii a fost repartizat la Teatrul din Petroşani, unde a interpretat numeroase roluri precum: "Locţiitorul" de Horia Lovinescu, „Pluta Meduzei” de Marin Sorescu, regia Florin Fătulescu, „În căutarea sensului pierdut” de Ion Băieşu, regia Florin Fătulescu. Teatrul din Petrosani a fost o rampă de lansare pentru Şerban Ionescu, care a urmat să joace la Teatrul Mic şi Teatrul din Sibiu, Teatrul de comedie, Teatrul Odeon, după care din 2001 a putut fi admirat în producţiile Teatrului Naţional Bucureşti (TNB), al cărui actor a fost până la sfârşitul vieţii sale.

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO