» » » » 30 NOIEMBRIE ESTE ZI LIBERĂ LEGALĂ



Ziua de Sfântul Andrei – Ocrotitorul României (30 noiembrie) a fost declarată sărbătoare legală, în care nu se lucrează. Astfel, pentru prima oară, angajații români vor avea parte de o zi liberă în plus în luna noiembrie, care se adaugă la lista celor 11 zilele libere pe care le aveau până atunci angajații.
Iniațitorii proiectului care a dus la adoptarea acestei măsuri cu caracter legislativ au motivat că este un act firesc de celebrare a celui care, în calitate de apostol, “a înnobilat ființa națională”. Ei consideră ca 30 noiembrie este ziua spiritualității românești, pentru că Sfântul Andrei a format primele comunități creștine din țara noastră, fiind socotit și patronul spiritual al românilor.
Celelalte zile libere nelucratoare stabilite de legislația muncii sunt 1 și 2 ianuarie, prima și a doua zi de Paști, 1 mai, prima și a doua zi de Rusalii, prăznuirea Adormirii Maicii Domnului – 15 august, 1 decembrie – Ziua Națională a României și prima și a doua zi de Crăciun – 25 și 26 decembrie.
Legislația muncii sancționează angajatorii care încalcă salariaților dreptul de a beneficia de zilele libere acordate de stat. Amenzile pentru angajatorii care nu acordă zilele libere legale sunt cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei. Dar, unele categorii de salariati în zilele de sărbătoare legală trebuie să se prezinte la muncă, angajatorii nefiind obligați sa le acorde zilele libere stabilite de stat (în domenii în care activitatea nu poate fi întreruptă). Acești salariați au dreptul să-și ia o zi liberă în urmatoarele 30 de zile. Codul muncii mai prevede că pentru cazurile în care nu se acordă zile libere “din motive justificate”, salariații trebuie să beneficieze de un “spor la salariul de bază, care nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.” (Petru DONE)

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO