» » Onestiul are probleme cu apa



In ultimii ani de zile, Onestiul a avut frecvente probleme cu apa potabila, care a fost periodic sistata, ca urmare a avariilor repetate de pe conductele de alimentare de la Valea Uzului, precum si din cauza lucrarilor programate care se fac pe acel traseu, dar si datorita unor avarii produse pe retelele interne ale municipiului.

Problema a fost dezbatuta de multe ori in Consiliul Local Onesti, asa cum s-a intimplat si la ultima sedinta ordinara, cind consilierul liberal Ciprian Zarzu a propus “sa utilizam conducta de la Termoelectrica, dintre Valea Uzului si Onesti, ca sursa alternativa”. Primarul Laurentiu Neghina a pus problema apei si pe seama secetei si a irigatiilor excesive pe care le fac cei din Tuta sau din Tirgu Ocna. Neghina a propus refacerea barajului de pe Casin.

“Se poate realiza”, a spus el. Insa propunerea primarului a fost deja contrazisa de concluziile unei comisii speciale a municipalitatii onestene, care si-a prezentat raportul in noiembrie 2010. Conform comisiei, “aceasta optiune este mai costisitoare, avind in vedere faptul ca necesita lucrari de investitii hidrotehnice, pentru captarea, pomparea si tratarea completa intr-o statie noua a apei brute in statia Cuciur”, dupa cum se precizeaza in raportul prezentat in fata Consiliului local.

“Necesita lucrari mult prea ample, care nu sint necesare”, a sustinut si Cornel Fintina, administratorul unic de la SC Apa-Canal SA, actualul furnizor din Onesti.

Barajul de pe Casin a cam disparut

Concluziile comisiei s-au bazat pe faptul ca din fostul baraj de pe Casin nu a mai ramas aproape nimic. Vechiul baraj de pe Casin, care a fost distrus la inundatiile din 2005, era, de fapt, un mic stavilar, cu o priza de apa pe malul sting, prelungita cu o conducta de aductiune pina la statia de pompare si, mai apoi, pina la statia de potabilizare de la Cuciur, pe o distanta de 8 kilometri.

“Ambele proprietatea municipiului Onesti, priza de apa si pragul sint in prezent distruse datorita inundatiei devastatoare din iulie 2005”, se mai preciza in raportul comisiei.

“La controlul efectuat de reprezentantii comisiei s-a constatat ca din ansamblul Casin nu mai exista decit cladirea statiei de pompare – se sublinia in raportul prezentat consilierilor locali. Albia riului s-a mutat cu circa 800 de metri in partea opusa, micro barajul, gura de captare si desnisipatorul sint colmatate, motoarele, pompele si dotarile statiei de pompare au disparut fara ca nimeni sa stie nimic, conductele de aductiune a apei pina la statia Cuciur au fost abandonate, una fiind sectionata si folosita pentru alimentarea comunei Casin, iar alta este grav afectata de fenomenul de coroziune”.

Comisia a fost infiintata prin hotarire de consiliu local, a fost prezidata de ing. Laurentiu Medianu, seful Serviciului de monitorizare pentru utilitati publice si control al activitatii de transport, structura din cadrul Primariei Onesti, si i-a avut ca membri pe consilierii Gelu Panfil, Ciprian Zarzu si Ion Tofan, iar ca secretar pe ing. Liliana Andrusca.

Ca solutie, comisia a propus folosirea conductei care alimenteaza termocentrala din Borzesti si care este paralela cu cea prin care se furnizeaza apa in Onesti, pe cel putin 22 de kilometri, iar investitiile necesare sint “rezonabile”, dupa aprecierile comisiei. Consilierul liberal Ciprian Zarzu, care a facut parte din comisia infiintata in 2010, a propus din nou, la ultima sedinta, sa se faca demersurile necesare pentru folosirea conductei de la Termoelectrica, insa primarul Neghina nu a tinut cont de aceasta propunere.

George MARTIN
ziaruldebacau.ro

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO