» » » Ministerul Agriculturii cultiva politica de „linistire a populatiei”



Plantele nu mint

Recunosc si institutiile specializate ale statului: in judetul Bacau au fost afectate grav de seceta si inghet peste 44.000 de hectare. Productiile au fost diminuate cu procente intre 30% si 100%. Se da o lupta surda intre fermieri sio minister pentru acordarea unor subventii. Cosmetizarea situatiei si politica de „linistire a populatiei” este o mostenire grea. Preturile vor sari in aer. Sunt puse in pericol si culturile din anul agricol 2012-2013.

Documentarea noastra in comuna Damienesti, de saptamâna trecuta, a inceput la societatea agricola Romagria. Laurentiu Baciu, administratorul societatii, ne semnalase ca situatia culturilor, ca urmare a secetei, este cea mai proasta din ultimii ani. “Ce rost are sa vorbim, mergem in câmp sa va arat concret cum stam. Nu a plouat de 70 de zile. De fapt, seceta s-a instalat inca din vara trecuta, a urmat inghetul din iarna si prapadul din iulie si inceputul lui august.” Sistemele de irigatii s-au distrus, astfel ca fermierii nu au irigat nici macar un metru de teren. “N-am dat o lingura de apa”, continua Laurentiu Baciu. Cel mai mult au avut de suferit culturile infiintate in toamna. Dupa evaluarile proprii, productia de grâu a fost diminuata in proportie de 40 la suta, de pe cele 650 de hectare, rapita, in proportie de 30 la suta, de pe intreaga suprafata de 300 de hectare, iar floarea-soarelui intre 30 si 40 de procente. Lanul de porumb unde ne oprim este pârjolit. Coceanul este de doi metri, insa lipsesc stiuletii, polenizarea, din cauza temperaturilor ridicate, nu a mai avut loc. “Am investit multi bani, multa munca, ne-am facut planuri, insa uitati-va cu ce ne-am ales. Am informat la judet, la minister, am cerut sprijinul, am avut dese intânliri cu ministrul Agriculturii. Acolo sus, poate din avion, situatia arata foarte bine. Ni s-a cerut sa nu panicam populatia, sa nu politizam consecintele unor fenomene meteorologice, de parca Dumnezeu ar fi intrat in vreun partid”, continua unul dintre cei mai importanti fermieri din judetul Bacau. Dupa lungi discutii, dupa numeroase interventii, ministerul, in intelepciunea lui, a gasit o formula pentru sprijinirea fermierilor, care inregistreaza pierderi de venit in acest an agricol: acordarea unei compensatii pentru acoperirea diferentei de venit (media din ultimii trei ani), in proportie de 80 la suta pentru fermierii care sunt asigurati si de 50 la suta pentru cei care nu sunt asigurati, sume ce vor fi acordate dupa evaluarile specialistilor si dupa inregistrarile veniturilor in contabilitate. “Nu am fost de acord cu aceasta formula. I-am comunicat ministrului la ultima intâlnire pozitia fermierilor si am reusit sa amânam aprobarea acelei hotarâri de guvern. Propunerile noastre sunt mult mai clare si echitabile: 180 de euro subventie pentru un hectar, plus restanta de 42 de euro din 2011. Stiti când se incheie anul agricol? In martie. Cu ce incepem noul an, cu ce bani reluam lucrarile? Asteptam pâna in martie? In aceasta situatie, se va compromite si anul 2013”, mai spune Laurentiu Baciu. Soarele arde necrutator, iar plantele se apleaca precum oamenii la rugaciune.

„Porumbul a depus armele”

Tot la Damienesti, de data aceasta pe terenurile firmei Prodagras, unde il intâlnim pe Daniel Ciobanu, agricultor de multi ani. Aceeasi situatie. “In stratul 0-80 cm este un deficit de apa de 1450 mc pe hectar. Este foarte mult, si nu poate fi completat decât prin ploi de durata, insa pentru unele culturi nu se mai poate face nimic. La nivel de judet s-au raportat productii de 2800 kg la hectar, insa informatiile nu sunt corecte, deoarece s-au luat in calcul si productiile fermierilor care au cultivat pâna la 5 ha, productie care nu va merge pe piata, ci in podurile caselor, pentru consum propriu. Dupa tehnologiile folosite, noi ar fi trebuit sa reusim o productie de 5000 kg grâu la ha, dar am obtinut doar 2200. Culturile de porumb si floarea-soarelui au fost afectate, la firma noastra, in proportie de 70 la suta, cu toate ca am folosit o cantitate corespunzatoare de ingrasaminte si am executat toate lucrarile. Porumbul a rezistat eroic pâna acum doua saptamâni, dupa care a depus armele. Nimic nu-l mai salveaza”, este de parere Daniel Ciobanu. La minister se practica politica “linistirii populatiei”: totul este bine, sunt doar niste fermieri care dramatizeaza situatia. “In România, de multi ani, fermierii, producatorii sunt considerati a fi in Opozitie. Noi suntem in Opozitie, dar nu politica, noi vrem sa construim. S-a deschis o falie periculoasa intre functionarii publici si fermieri, ceea ce nu este benefic. Nu ne mai putem minti; si de am face-o? Plantele nu te mint niciodata”, o spune destul de suparat Daniel Ciobanu. Sute, mii de hectare din Damienesti, dar si din alte localitati sunt calamitate, productiile diminuate drastic, ceea ce va conduce - inevitabil - la o crestere a preturilor, cu toate asigurarile date de politiceni. Si daca vorbim de “asigurari”, legea sta in sertare de ani buni. România nu are o Lege a asigurarilor pentru agricultori, deoarece nu se doreste, afirma fermierii.
Lupta surda dintre membrii Guvernului si fermieri pare sa nu sfârseasca curând, iar amânarea luarii unor decizii corecte si avantajoase pentru taranul român, va avea consecinte nebanite inca pentru pâinea noastra.
Gheorghe Baltatescu
desteptarea.ro

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO