» » » » Interese de milioane de euro in jurul asfaltarilor din Onesti





Consiliul Local (CL) a respins, la sedinta din 8 august, doua proiecte de hotarâre a caror aprobare ar fi umplut de bani firmele grupate in cercul de interese al administratiei Neghina. Este de asteptat ca la o viitoare intrunire a CL, initiativele sa fie repuse pe tapet. Alianta PDL-UNPR-PSD, care functioneaza de aproximativ doua luni in forul deliberativ onestean, da primele semne de oboseala.

Nici nu s-au instalat bine la conducere ca noii edili onesteni vor sa o puna de un tun de milioane pe seama asfaltarilor din oras. Sub pretextul ca Primaria nu ar dispune de fondurile necesare, sefii municipalitatii au promovat un proiect de abrogare a unei hotarâri a CL datând din 2011 si care viza achizitionarea de utilaje necesare lucrarilor de reparatii drumuri. Acestea ar fi urmat sa fie cumparate de catre SC Domeniul Public si Privat SA Onesti (DPP), societate detinuta de CL. Proiectul, promovat de viceprimarul Nicolae Gnatiuc, a fost respins de CL, un numar de 18 alesi abtinându-se de la vot in cadrul sedintei din 8 august. Aprobarea proiectului ar fi deschis perspectivele utilizarii a peste 5 milioane lei pentru incredintarea de contracte de asfaltare catre diferite societati aflate in cercul de interese al municipalitatii onestene. Culisele ingineriei puse la cale de administratia Neghina, in rândurile care urmeaza.

Pe 30 noiembrie 2011, CL Onesti aproba - la initiativa primarului de la acea data (Emil Lemnaru - PSD) - o hotarâre ce avea ca obiect achizitionarea de catre Domeniul Public si Privat SA (DPP), societatea municipalitatii, a mai multor utilaje destinate reparatiilor de drumuri. Cu câteva luni mai devreme, in iulie, administratia Lemnaru demarase procedurile privind contractarea unui credit bancar substantial, in suma de 15 milioane lei, destinat in cea mai mare parte finantarii lucrarilor de asfaltare si reabilitare a arterelor rutiere din Onesti. Acestea urmau sa fie executate de catre societatea municipalitatii, DPP SA, odata cu achizitionarea utilajelor de profil, a caror cumparare fusese aprobata de CL in noiembrie 2011.
Intrunita in sedinta pe 9 septembrie 2011, Comisia de Autorizare a Imprumuturilor Locale (CAIL), din subordinea Ministerului Finantelor, a avizat favorabil initiativa de contractare a unui imprumut de catre Primaria Onesti. Banii urmau sa fie cheltuiti, integral, in 2012.

DPP, sula din coasta clientilor politici

Constituirea unei societati publice, sub egida Primariei Onesti, care sa se ocupe si de lucrari de asfaltare/reabilitare a drumurilor din oras pare sa nu fi fost pe placul anumitor afaceristi, cu interese in zona partidelor politice ajunse la putere dupa localele din 10 iunie. Astfel, sub pretextul crizei economice, dar si a unor obligatii financiare scadente, edilii onesteni au incropit un proiect de hotarâre având ca scop abrogarea HCL nr. 97 din 30 noiembrie 2011, prin care alesii onesteni aprobasera achizitionarea utilajelor amintite. Acest fapt ar fi dus la privarea DPP SA de dotarea cu mijloace de lucru moderne si ar fi antrenat dirijarea banilor din imprumutul bancar catre diferite societati, in baza unor contracte publice. Asta, in conditiile in care municipalitatea onesteana dispunea (si dispune) de propria societate specializata in astfel de lucrari de interes comunitar.
Pentru ca lucratura sa fie ca la carte, primarul Laurentiu Neghina a initiat un proiect de hotarâre vizând prelungirea perioadei de utilizare a imprumutului aprobat de CAIL in septembrie 2011. Astfel, edilul onestean spera ca banii imprumutati sa fie folositi nu numai in 2012, ci si in 2013, an in care 5 milioane de lei din creditul initial ar fi urmat sa ia drumul asfaltarilor realizate de diferite societati private.

Au dat peste cap planul initial

Cele doua proiecte (abrogarea HCL nr. 93/2011 si prelungirea perioadei de utilizare a creditului) au fost discutate in sedinta CL Onesti din 8 august când, stupoare, au picat la vot. Conditiile privind promovarea proiectelor erau mai mult decât favorabile, in contextul in care PDL-UNPR - PSD, alianta care domina CL, numara 13 alesi din totalul de 19.
Stupoarea e cu atât mai mare cu cât inclusiv initiatorul abrogarii HCL nr. 93/2011, viceprimarul Nicolae Gnatiuc (PSD), s-a abtinut de la votul exprimat pe propriul proiect. Edilul a declarat pentru saptamânalul Onesti Expres ca, promovând proiectul amintit, a dorit sa faca publica situatia de la DPP SA, Gnatiuc apreciind ca societatea merita sa fie sustinuta - pe mai departe - de CL Onesti. Fost inginer sef la DPP SA, viceprimarul a aratat ca firma municipalitatii realizeaza lucrari la 60-70 la suta din costul pe care l-ar presupune incredintarea lucrarilor catre societati private. „Am vrut sa atrag atentia asupra ce se intâmpla cu aceasta societate. Furnizorul de utilaje a emis factura de avans pentru achitarea acelor bunuri. Factura este de 2,5 miliarde lei vechi. Domeniul Public Privat nu are bani pentru achitarea acestui avans. Eu imi doresc sa se achizitioneze acele utilaje, mai ales ca stiu la ce valori lucreaza DPP. Societatea face lucrari la 60-70 la suta din preturile la care lucreaza privatii. Am atras atentia colegilor din consiliu ca trebuie sa priveasca mai atent la aceasta societate, mai ales ca este societatea CL Onesti”, a dezvaluit Gnatiuc.

Asfaltatorii de partid stau in block-starturi

Potrivit intentiilor executivului onestean, prelungirea perioadei de utilizare a creditului ar fi dus la constituirea unei sume de 5 milioane lei destinata asfaltarilor pentru 2013. Motivatia din spatele acestei decizii a fost ca vara este pe sfârsite, iar sezonul de lucru la asfaltari se apropie de final. Initiatorul proiectului, primarul Laurentiu Neghina, a aratat in expunerea de motive ca municipalitatea ar fi interesata in executarea unor lucrari de calitate, care - sustine edilul - nu mai pot fi facute in cursul acestui an. Concomitent, abrogarea HCL nr. 97/2011 ar fi dus la imposibilitatea DPP SA de a realiza lucrari de modernizare a drumurilor si deci la cheltuirea celor 5 milioane lei prin intermediul unor atribuiri de contracte catre diferite societati. In mediul politico-administrativ onestean se vorbeste, de doua saptamâni, ca artizanul proiectelor picate in CL ar fi, de fapt, Nicu Sapca, om de afaceri ajuns consilier judetean PDL si sustinator al campaniei lui Neghina.

Se tin de intrigi politice
Pretext pentru scoaterea din joc a lui Lemnaru

Jocurile politice promovate in ultima perioada de sefii municipalitatii onestene vizeaza, in subsidiar, scoaterea din schema a fostului primar - Emil Lemnaru - care a ramas consilier local in urma localelor din 10 iunie. Neghina banuieste ca Lemnaru ar controla inca, din umbra, personalul din Primarie si ca acesta i-ar pregati mai multe capcane. Oficiosul primarului ales pe 10 iunie vorbeste, deja, despre imposibilitatea colaborarii in plan local intre UNPR, PSD si PDL, atât timp cât Lemnaru se mai afla in tabara social-democrata din CL Onesti. Mai mult, dupa modelul instaurat, in 2004, in municipiul Bacau de Romeo Stavarache, Neghina a ajuns sa se plânga - de dimineata pâna seara - de greaua mostenire lasata de Lemnaru. In sedinta CL din 8 august, primarul a lansat acuze dure la adresa fostului edil, discutiile aprinse din forul deliberativ onestean degenerând inspre trivial.


Comportamentul lui Neghina, incriminat de consilierii neutri
Marcel Bujor, consilier PP-DD: „Nu asa se fac lucrurile. Credeam ca dupa locale lupta s-a terminat”

Alesii neutri din CL Onesti afirma ca municipalitatea este captiva razboiului dus de primar cu fostul edil. Marcel Bujor, ales local din partea PP-DD (partidul lui Dan Diaconescu), a atras atentia ca municipiul de pe Trotus pierde foarte mult in urma disputelor sterile duse de Neghina si Lemnaru. „Când am vazut circul de la sedinta din 8 august mi-am dat seama ca eu am o alta viziune despre ce inseamna sa faci politica. Am crezut ca dupa alegeri s-a terminat lupta si ca vom munci pentru onesteni. In realitate, continua lupta intre primar si Lemnaru. Sa ai replici dintr-astea, in care sa-l faci pe fostul primar ba incompetent, ba hot, consider ca nu e normal. Nu asa se fac lucrurile. Cine nu e de acord cu Neghina e automat impotriva lui”, a declarat Bujor. Alesul a formulat o interpelare adresata sefilor municipalitatii, cu privire la proiectul de abrogare a HCL nr. 97/2011, insa - a spus Bujor - nu a primit niciun raspuns din partea acestora.
Lucian Bogdanel
onestiexpres.ro

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO