» » 11 pentru Bacau: Sprintul pentru fotoliul de edil sef


Doar 11 candidati din 13 au fost inregistrati de Biroul Electoral de Circumscriptie (BEC) Bacau, care a respins candidaturile a doi independenti. Prima candidatura inregistrata la BEC a fost cea a fostului primar, Dumitru Sechelariu, urmata de cea a edilului in functie, Romeo Stavarache. Cei doi sunt si principalii candidati in cursa pentru fotoliul de edil sef. O puzderie de candidati, sustinuti de partide de buzunar, incearca marea cu degetul cu prilejul localelor programate pe 10 iunie. Intre acestia se numara colonelul Valerian Timofte (PP-DD), Florin Lazar (PDL), Adrian Mironescu (UNPR), Cristi Manolache (PER), Ioan Enasoae (PRM) sau Vasile Botomei (PRODEMO). Alegerile locale din acest an se vor desfasura intr-un singur tur, astfel incât scrutinul pare a fi o cursa de sprint catre functia de primar. 
Depunerea candidaturilor pentru functia de primar al municipiului Bacau s-a incheiat pe 1 mai, urmând ca pe 8 BEC sa elaboreze procesul verbal de definitivare a candidaturilor. Biroul a inregistrat 11 candidaturi, din cele 13 depuse, candidatii urmând sa fie validati in data de 8 mai. 
Primele candidaturi depuse au apartinut fostului primar, Dumitru Sechelariu, si actualului edil, Romeo Stavarache (USL). Cei doi se prezinta a fi si cei mai importanti candidati ai localelor din aceasta vara, in conditiile in care in municipiul Bacau nu exista nicio alianta electorala in vigoare, care sa complice calculele hârtiei.

Bacauanii sunt partidul lui Sechelariu

Inscris primul in cursa pentru fotoliul de primar, Sechelariu si-a asumat statutul de candidat independent declarând, in mai multe iesiri publice, ca singurul sau partid este reprezentat de bacauani. Atuurile lui Sechelariu tin de experienta sa administrativa, concretizata indeosebi in cele doua mandate anterioare de primar (1996-2004), dar si de cunoasterea in detaliu a problemelor cu care se confrunta mediul local de afaceri. De altfel, fostul primar a anuntat ca principala sa tema de campanie vizeaza crearea de noi locuri de munca in Bacau si "repunerea in drepturi" a oamenilor de afaceri din municipiu. 
Intr-un interviu acordat cotidianului Desteptarea, Sechelariu aprecia ca cele mai importante societati de constructii din Bacau au fost alungate din municipiu, pe fondul unei politici paguboase si clientelare promovate de administratia Stavarache care a dirijat sute de milioane de euro din banii bacauanilor catre firme din Suceava, Botosani, Galati, Iasi, Neamt etc.
"Daca luati toate licitatiile organizate de Primaria Bacau in ultimii 7-8 ani veti vedea un fenomen ingrijorator. 80-90 la suta din acestea sunt atribuite unor firme din afara judetului Bacau. Practic, banii bacauanilor nu ramân in comunitate si nu ajuta la dezvoltarea unor societati din comunitate care ar fi putut sa se dezvolte, sa creeze noi locuri de munca", afirma Sechelariu in interviul amintit. Tot atunci, fostul primar declara ca va duce o campanie electorala civilizata, axata exclusiv pe prezentarea propriilor proiecte administrative. 
"Ceea ce vreau sa transmit bacauanilor este sa nu uite ca Sechelariu nu mai este primar de 8 ani si nu a facut politica in ultimii 8 ani. Dupa 2004 m-am retras din viata publica, din politica. Cel care trebuie sa dea seama la alegerile din iunie nu este Dumitru Sechelariu, ci Romeo Stavarache. El a fost primar in ultimii 8 ani, el a cheltuit banul public, sub administratia sa Bacaul a ajuns pe ultimul loc in Moldova, din punct de vedere economic. Prin scrisorile sale, prin actiunile sale, Stavarache vorbeste ca si când nu el ar fi fost primar, ci altii. Complet fals, Stavarache trebuie sa dea raportul dupa doua mandate de primar", opina Sechelariu. 
In conditiile in care clasa politica se bucura de cea mai mare cota de neincredere din ultimii ani, candidatura independentului Dumitru Sechelariu ar putea rasturna planurile politicienilor. Mai ales ca electoratul e tentat sa crediteze, mai degraba, candidati neinregimentati politic. La capitolul puncte slabe, Sechelariu contabilizeaza controversele din jurul persoanei sale, construite in timp atât pe seama actiunii "dirijate" a organelor judiciare, cât si a campaniilor mizerabile duse de Stavarache impotriva sa (vezi zecile de scrisori date de primarul Stavarache intre 2004 - 2012). Dupa 8 ani, insa, nicio instanta din România nu a stabilit ca Sechelariu s-ar face vinovat de comiterea vreunei fapte cu caracter penal, procesele deschise in 2005 parând astazi simple vendete politice. In tot acest timp, organele de ancheta ale statului nu au reusit sa dovedeasca existenta vreunei fapte de coruptie asociata persoanei fostului primar. 

Stavarache s-a facut frate de cruce cu mafiotii PSD din 2008

In contextul desfasurarii alegerilor intr-un singur tur, primarul in functie - Romeo Stavarache - pare a porni cu prima sansa. Printre avantajele lui Stavarache s-ar numara si apartenenta la USL Bacau, Uniune in care primarul s-a aliat cu "mafiotii" social-democrati pe care-i demoniza la localele din 2008 (Dragos Benea, Viorel Hrebenciuc, Catalin Mardare etc.). Sondajele arata ca USL beneficiaza, in acest moment, de un imens capital de incredere, in detrimentul binomului politic PDL-Traian Basescu.
In realitate, la alegerile locale - istoria post-decembrista a demonstrat-o - oamenii voteaza omul, nu partidul. In acest context, Stavarache va fi pus in situatia de a justifica, in fata bacauanilor, alianta cu PSD si Hrebenciuc, partid de care s-a dezis si in 2004 si in 2008. Dupa ce a câstigat alegerile cu campanii negative, primarul in functie e constrâns sa adopte o alta strategie, in care se prezinta electoratului drept un tatuc care vegheaza la "sanatatea" bacauanilor. 
Temele economice il defavorizeaza, de asemenea, pe Stavarache. In timpul celor doua mandate ale sale, edilul bacauan a adus datoria publica a municipiului la o cota infernala, amanetând orasul bancilor. Tot in ultimii 8 ani, cele mai importante firme de constructii sau prestari servicii din Bacau au fost izgonite din oras, iar contractele publice puse la bataie de administratia Stavarache au incaput pe mâna clientelei politice PNL sau a firmelor din judetele de nord ale Moldovei. Tot in ultimii 8 ani, Bacaul s-a depopulat, contabilizând astazi doar 133.000 locuitori.
Santierul Spitalului Municipal, pivotul campaniei electorale a primarului Stavarache, a facut jonctiunea cu campania electorala insa, promite edilul, acesta va fi dat in functiune abia in toamna (urmeaza alegerile parlamentare!). Aceleasi promisiuni au fost facute si in 2008, la locale si parlamentare, si in 2009, la prezidentiale. In realitate, obiectivul medical, a carui constructie a inceput in 2007 (acum aproape 5 ani), trebuia finalizat in 18 luni. El se afla, si astazi, inca departe de a fi dat in functiune. Constructia este la etapa finisajelor.
Cu o clientela politica rapace in spinare (vezi firmele lui Goian, Palar, Ciubotariu, Gaina, cumnatul Stanila-CET etc), cu imensa controversa a datoriei lasate in Primaria Bacau, Stavarache pare salvat doar de perspectiva alegerilor organizate intr-un singur tur. Calitatea execrabila a serviciilor publice, miile de maidanezi care defileaza pe strazile Bacaului, raportat la taxele enorme suportate de bacauani il penalizeaza pe edilul in functie care pare sa se fi obisnuit cu ideea de a câstiga Primaria doar injurându-i pe altii.

Candidatii de buzunar UNPR, PDL, PP-DD, PER

O salba de organizatii politice de buzunar propune candidati care de care mai excentrici la functia de primar. Nou-infiintat, partidul PRODEMO, il arunca in competitia electorala pe exoticul avocat Vasile Botomei - de altfel seful partidului. Figura obisnuita a localelor, Botomei s-a remarcat prin atitudinea antisistem promovata in ultimii ani si prin acuzele, adeseori fara acoperire, lansate in directia politicienilor bacauani. 
Dupa ce a denuntat mariajul cu PDL, UNPR vine cu propriul candidat la functia de primar - Adrian Mironescu, fost prefect al judetului Bacau (1999-2000). Figura relativ necunoscuta in peisajul politicii bacauane, Mironescu a stat ani de zile la Bucuresti, unde a indeplinit functia de sef al Oficiului Central de Stat pentru Probleme Speciale. 
Inspectorul scolar general Florin Lazar va fi candidatul PDL la functia de primar. In plina prabusire la nivel de imagine, PDL a aruncat pe piata un candidat putin cunoscut in municipiu. Ruperea aliantei cu UNPR, dar si imaginea sifonata a guvernarii inseamna, pentru Lazar, slabe sanse la fotoliul de primar.
Colonelul (r) Valerian Timofte va candida la functia de primar din partea PP-DD. Timofte si-a expus recent crezul politic, declarând ca va candida pentru a scoate din Primaria Bacau "ciocoii vechi si noi". Militarul de cariera s-a aratat nemultumit de guvernarea PDL - UNPR - UDMR care a taiat pensiile si salariile românilor. 
Partidul Ecologist va avea propriul candidat la fotoliul de edil sef, in persoana fostului conservator Cristi Manolache. Critic acid al administratiei Stavarache, Manolache este penalizat de partidul de buzunar pe care-l reprezinta. Fara a avea radacini bine infipte in mediul politic bacauan, miscarea ecologista poate reprezenta, peste ani, o voce in peisajul politic local. 
PRM il arunca in lupta pe Ioan Enasoae, acesta inregistrându-si candidatura marti, 1 mai, ultima zi de inscriere a candidatilor la locale. 

Comicii micului ecran, respinsi de BEC
„Zorro” si Târnacop privesc alegerile la televizor

BEC Bacau a respins candidatura a doi "independenti": Nicolae Zaharia si Georgian Târnacop. Erijat intr-un candidat al Facebook-ului, Zaharia s-a dovedit independent doar in mediul virtual. In viata de zi cu zi, politicianul este membru al PSD si consilier local din partea formatiunii social-democrate. In mod paradoxal, candidatura sa a fost minata de la bun inceput de controversa apartenentei politice la PSD. In timp ce declarativ Zaharia se proclama independent, in viata de zi cu zi el este membru al organizatiei municipale a PSD. Peste 2000 de semnaturi din cele 5200 adunate de Zaharia s-au dovedit cu probleme. Oficialii BEC Bacau au declarat ca acestea au fost confruntate cu datele existente la Serviciul de Evidenta a Populatiei, care a si descoperit neregulile. 
Târnacop, de cealalta parte, si-a asociat numele cu unealta de constructii, in speranta ca insolita analogie ii va creste notorietatea. BEC a descoperit peste 1100 de semnaturi cu probleme in lista de sustinatori prezentata de acesta.
Zaharia si Târnacop au facut deliciul Stirilor Pro TV, ei aparând - de curând - in jurnalul prezentat de Andreea Esca. Zaharia, alaturi de o sabie, pe post de Zorro, Târnacop fluturând de zor un... târnacop cu care a distrus, de ochii lumii, o reclama. 

Cei 11 candidati inregistrati de BEC, in ordinea depunerii candidaturilor

1. Dumitru Sechelariu - independent
2. Romeo Stavarache - USL
3. Vasile Botomei - PRODEMO
4. Florin Lazar - PDL
5. Valerian Timofte - PP-DD
6. Cristi Manolache - PER
7. Adrian Mironescu - UNPR
8. Marius Constantin - PAS
9. Ioan Enasoaie - PRM
10. Mircea Sandulescu - Partidul Verde
11. Gheorghe Furdui - PP-LC

Respinsi
Georgian Târnacop - independent
Nicolae Zaharia - independent



http://www.desteptarea.ro/11-pentru-bacau-sprintul-pentru-fotoliul-de-edil-sef.html

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO