» » Telemedicina la Spitalul Municipal Onesti

La inceputul acestei luni Spitalul Municipal Onesti a primit echipamentele necesare pentru implementarea sistemului de telemedicina, urmând ca specialistii implicati in instalare si montaj sa demareze actiunea de amplasare si modelare a sistemului in functie de particularitatile spitalului onestean. Medicul Adrian Brânzaniuc, purtatorul de cuvânt al Spitalului Municipal Onesti, ne-a declarat: ”Sistemul regional interspitalicesc de telemedicina presupune realizarea unei conexiuni bidirectionale audio, video si de transmisii date prin care medicii centrului regional de coordonare primesc informatii despre parametrii vitali, EKG, datele personale ale pacientului precum si imagini radiologice si de ecografie. Pe baza acestor informatii medicii centrului vor putea sprijini cadrele medicale din spitalele interconectate cu consultari si recomandari la acordarea asistentei medicale de urgenta. Acest sistem duce la cresterea calitatii asistentei medicale de urgenta. Mai mult, pe termen mediu si lung si aplicat la nivelul intregii tari, sistemul trebuie sa contribuie la reducerea numarului de decese in situatiile de urgenta si sa elimine <> nejustificata a pacientilor de la un spital la altul. Este o initiativa care creste cu 25 la suta sansele de supravietuire pentru pacientii aflati in stare critica, telemedicina presupunând consultatii oferite la distanta prin intermediul conexiunii audio-video si al unei aparaturi de monitorizare a semnelor vitale”.
Sistemul de telemedicina a fost inaugurat in septembrie 2009 si conecteaza Spitalul Clinic de Urgenta Târgu Mures cu 40 de unitati medicale din 7 judete, reusind sa imbunatateasca cu 20 la suta timpul de interventie de urgenta. „Reteaua de telemedicina se extinde catre alte 16 unitati medicale din 12 judete care vor putea comunica 24 de ore din 24 cu Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Floreasca din Bucuresti”, a declarat dr. Bogdan Oprita, medic sef al Departamentului SMURD Bucuresti, mentionând si faptul ca „este un proiect extrem de necesar fiind din ce in ce mai greu sa convingem medicii sa accepte posturile vacante din spitalele mai mici din tara si sa aducem medici specializati si bine pregatiti peste tot unde este nevoie. Acest sistem de telemedicina va compensa partial lipsurile si va asigura pacientilor judecata medicala de urgenta la cel mai inalt nivel, acolo unde ea nu este accesibila. De asemenea, mecanismul va permite consultarea unor specialisti pentru o a doua opinie in cazuri de urgenta precum si in alte domenii. In plus, aceasta va duce la asigurarea sprijinului decizional in ceea ce priveste necesitatea transferului de urgenta a pacientilor aflati in stare critica, stabilirea destinatiei optime si a mijlocului optim de transport. Nu in ultimul rând sistemul de telemedicina va crea o platforma de comunicare si invatamânt la distanta prin videoconferinta intre centrul regional si unitatile sanitare implicate in sistem”. Proiectul de telemedicina de urgenta a fost finantat de Banca Mondiala iar bugetul acestuia se ridica la suma de un milion de euro.
Spitalul Municipal Onesti are si alte noutati, una din ele privind informatizarea sa. Astfel in decembrie 2011 Consiliul Local Onesti a aprobat parteneriatul intre Spitalul Municipal Onesti, Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I. Georgescu” din Iasi si Spitalul Clinic Judetean Târgu Mures. Parteneriatul are ca scop realizarea proiectului „Registrul de Chirurgie Cardiovasculara” si urmareste implementarea unui sistem informatic integrat la nivelul celor trei institutii, care va contribui la cresterea calitatii serviciilor medicale. Acest proiect se afla in faza de evaluare la Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale. O noutate de maxim interes de la Spitalul Municipal Onesti este ca a inceput depunerea ofertelor pentru a fi realizata reabilitarea Corpului Materno–Infantil al acestei mari institutii sanitare de pe Valea Trotusului (ofertele pot fi prezentate pâna in ziua de 20 februarie, la ora 14).
George Petrescu
http://www.onestiexpres.ro/telemedicina-la-spitalul-municipal-onesti.html

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO