» » Sute de familii ramân fara alocatia de sustinere

Chiulul elevilor diminueaza veniturile parintilor

Peste 10 la suta dintre elevii nevoiasi au absentat nemotivat de la scoala in semestrul trecut. Mai mult de 100 au abandonat scoala. Familiile a aproape 1.700 de elevi nu vor primi luni in sir alocatie de sustinere. 
Sute de familii nevoiase, care au copii de vârsta scolara, vor primi mai putini bani sau nu vor beneficia de niciun leu din alocatia de sustinere la care sunt indreptatite, incepând de luna viitoare. Si aceasta deoarece elevii din familiile in cauza au lipsit nemotivat de la scoala in semestrul trecut. De reducerea alocatiei de sustinere vor fi afectate inclusiv familiile ai caror copii au pâna in 10 absente nejustificate de la cursuri. In judetul Bacau familiile care au dreptul la alocatie de sustinere pentru ca sunt sarace au 26.511 copii de vârsta scolara. Potrivit datelor furnizate Agentiei Judetene de Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) Bacau de catre Inspectoratul Scolar, in primul semestru din anul de invatamânt 2011-2012, dintre cei 26.511 copii, in primul semestru 2.611 au cel putin o absenta nemotivata. Dar si mai grav este faptul ca destul de multi dintre acestia au renuntat definitiv sa mai mearga la scoala. "Sunt 122 de copii care au abandonat scoala, ne-a spus Cristina Ciobanu, directorul AJPIS Bacau. Majoritatea au intre 17 si 18 ani, dar sunt si câtiva care au abia 7 ani. Daca parintii lor nu vor fi convinsi sa-i trimita la scoala, copiii acestia vor ramâne analfabeti." Ingrijorator este, insa, si faptul ca foarte multi dintre cei care au lipsit nejustificat de la cursuri au un numar mare de absente. In primul semestru 1.084 de copii din familiile sarace au intre 20 si 50 de absente nemotivate, 396 au de la 50 la 100 iar 168, printre care si cei care au abandonat scoala, au lipsit de la cursuri mai mult de 100 de ore. 

Absenteism in masa

Potrivit legii, familiile care au elevi cu maximum 10 absente nemotivate intr-un semestru suporta o diminuare cu 20 la suta a alocatiei de sustinere pe o perioada de trei luni. Cele ai caror copii au absentat nejustificat de la cursuri intre 10 si 20 de ore vor lua jumatate din alocatia cuvenita. In cazul familiilor ai caror copii depasesc 20 de absente nemotivate intr-un semestru plata alocatiei de sustinere se suspenda. Masura este aplicata pe intreg semestrul urmator. Dintre cei 2.611 copii, numai 919 au au pâna in 20 de absente. Restul de 1.692 au lipsit de la 20 de ore in sus. Asadar, familiile acestora, inclusiv ei, nu vor mai lua deloc alocatie de sustinere luni bune de acum incolo. "Diminuarea sau suspendarea alocatiei va fi aplicata incepând cu luna februarie, a mai declarat directorul AJPIS Bacau. Familiile in cauza vor simti aceasta la buzunar in martie, deoarece plata se face pentru luna anterioara. Pâna la sfârsitul lunii februarie, noi vom transmite primariilor listele nominale cu familiile care vor fi afectate si in ce masura. Fiecare primarie este obligata sa afiseze la sediul ei aceste liste. Astfel, familiile vor sti exact ce sume vor mai primi sau daca li se suspenda plata." 

Masura arde buzunarul

Sumele taiate nu sunt deloc de neglijat. Familiile monoparentale care au un venit net de pâna in 200 de lei pe fiecare persoana componenta au dreptul la o alocatie de sustinere lunara de 50 lei, daca au un copil, 100 lei (2 copii), 150 lei (3 copii) sau 200 lei (patru sau mai multi copii). Daca venitul net pe fiecare membru de familie monoparentala este intre 201 lei si 370 lei, suma acordata va fi de 45, 90, 135 sau 180 lei. Familiile cu doi parinti si un venit pe fiecare membru de maximum 200 lei iau 30, 60, 90 sau 120 lei. Cele cu venit situat intre 201 lei si 370 lei au dreptul la 25, 50, 75 sau 100 lei. Asadar, familiile monoparentale cu patru copii, din care cel putin unul are de la 20 de absente nemotivate in sus intr-un semestru, vor pierde 800 de lei, adica alocatia de sustinere pe patru luni. In cel de-al doilea semestru din anul scolar trecut, când pentru prima data a fost introdusa aceasta prevedere legala, aproximativ 12.000 de elevi erau din familiile beneficiare de alocatie de sustinere. Dintre ei, 2.500 au avut absente nemotivate si, ca atare, familiile lor au avut de suferit din aceasta cauza. Multe dintre ele, cu siguranta, se regasesc si in acest an printre cele carora li se va diminua sau lua de tot alocatia de sustinere. 
Elena Tintaru


http://www.desteptarea.ro/sute-de-familii-raman-fara-alocatia-de-sustinere.html

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO