» » Procurorii si judecatorii raspund in fata legii

Legea raspunderii disciplinare a magistratilor a fost adoptata, iar noul act normativ, care a trecut cam greu de parlamentari, include sanctiuni pentru o paleta mai mare de abateri. De acum, procurorii si judecatorii care-si exercita profesia cu rea-credinta, au afinitati politice ori sunt atrasi de jocuri de noroc, vor fi sanctionati. Risca diminuarea salariului, mutarea disciplinara sau chiar excluderea din magistratura.

Judecatorii si procurorii vor da socoteala pentru mai multe abateri disciplinare. Legile 303/2004, privind statutul judecatorilor si procurorilor si Legea 317/2004, care se refera la raspunderea disciplinara au fost modificate. Senatorii au votat extinderea paletei de sanctiuni iar judecatorii de la Curtea Constitutionala au admis ca legea este constitutionala. Asa se face ca, de acum, se va da socoteala si pentru alte greseli. Ministrul Justitiei, Catalin Predoriu, a mers in Plenul Senatului unde a atins coarda sensibila a parlamentarilor cu exemple de erori judiciare, in care oameni nevinovati au suferit degeaba si a punctat ca astfel de abateri au ramas nesanctionate pentru ca nu exista un act normativ in acest sens. 

Noua lista de abateri

Incepând de acum, magistratii vor raspunde si pentru nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale ori a deciziilor pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie in solutionarea recursurilor in interesul legii. Absentele nemotivate de la serviciu, nerespectarea secretului deliberarii sau a confidentialitatii lucrarilor care au acest caracter, precum si a altor informatii de care a luat cunostinta in exercitarea functiei, cu exceptia celor de interes public sau exercitarea functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta, daca fapta nu constituie infractiune se sanctioneaza. La lista abaterilor se adauga si motivarea hotarârii judecatoresti sau utilizarea in cuprinsul motivarii a unor expresii inadecvate sau in mod manifest contrare rationamentului juridic; incalcarea prevederilor legale referitoare la declaratiile de avere, declaratiile de interese, incompatibilitati si interdictii privind judecatorii si procurorii; desfasurarea de activitati publice cu caracter politic sau manifestarea convingerilor politice in exercitarea atributiilor de serviciu. Refuzul nejustificat de a indeplini o indatorire de serviciu; nerespectarea dispozitiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor; participarea directa sau prin persoane interpuse la jocurile de tip piramidal, jocuri de noroc sau sisteme de investitii sunt alte incalcari pentru care vor da solcoteala.

La Bacau nu s-a primit nimic

Pâna acum, in teritoriu, nu s-a transmis nimic legat de aceste modificari. Oficialii de la Curtea de Apel Bacau spun ca si pâna acum se aplicau sanctiuni. „Nu am primit nimic, dar avem cunostinta de asta pentru ca s-a tot discutat. Se aplicau sanctiuni si pâna acum. Sunt destule cazuri de magistrati santionati publicate pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii. Cu aceste modificari a crescut putin numarul abaterilor”, a declarat judecatorul Catalin Serban, presedintele Curtii de Apel Bacau. Nici la Parchetul de pe lânga Tribunalul Bacau nu a ajuns nicio adresa in acest sens, dar procurorii stiu despre ce este vorba. „Legea este deja publicata. Practic s-a extins sfera abaterilor. Erau si pâna acum sanctiuni. Nu stiu daca se ajungea pâna la reducerea salariului, dar erau. Oricum, de când sunt eu aici, niciun procuror nu a fost sanctionat”, a declarat si Felix Banila, prim-procurul Parchetului de pe lânga Tribunalul Bacau. 

Sanctiuni prevazute de noua lege 

In functie de gravitatea abaterilor, magistratii pot fi sanctionati cu avertisment, diminuarea salariului brut cu pâna la 20 la suta pentru o perioada de pâna la sase luni, mutarea disciplinara la o alta unitate de parchet sau instanta pentru o perioada de pâna la un an, suspendarea din functie pentru cel mult jumatate de an sau se poate merge pâna la excluderea din magistratura.

Magistrat condamnat pentru coruptie 

Singurul magistrat bacauan cercetat pentru acte de coruptie a fost prim-procurorul de la Parchetul de pe lânga Judecatoria Podu Turcului, Rita Branga, care a fost arestata la finele anului 2006 pentru luare de mita. Aceasta a fost acuzata ca in mai bine de jumatate de an a pretins de la mai multe persoane peste 1.500 de euro si 754 de lei pentru a le da neinceperea urmariri penale in dosare in care erau cercetate pentru diferite fapte. La finalizarea cercetarilor i s-au adus acuzatii pentru cinci infractiuni de luare de mita, o infractiune de primire de foloase necuvenite, una de uz de fals si alta de fals intelectual. A fost condamnata la 3 ani de inchsioare cu executare. 

Judecatorii bacauani au condamnat o colega din Iasi 

Judecatoarea Georgeta Buliga, de la Curtea de Apel Iasi, acuzata de luare de mita si trafic de influenta, a fost judecata de magistratii de la Curtea de Apel Bacau. Aceasta a fost prinsa in flagrant când primea mita de la un barbat care se afla in divort, iar dosarul era in recurs. I-a promis ca in schimbul sumei de 4.000 de euro va primi o sentinta favorabila. Procesul iesencei s-a judecat rapid si in jumatate de an a fost condamnata la patru ani si sase luni de inchisoare cu executare. A facut recurs la Inalta Curtea de Casatie si Justitie, insa i-a fost respins.
Geta Panaite
http://www.desteptarea.ro/magistratii-vizati-de-mai-multe-sanctiuni-procurorii-si-judecatorii-raspund-in-fata-legii.html

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO