» » Damaschin a fost asistat medical in arestul IPJ Bacau

Conducerea Inspectoratului de Politie Judetean Bacau a aflat despre decesul lui Dinu Damaschin chiar de la politistii aflati in escorta care l-a insotit pe incuplat la Curtea de Apel Bacau. O echipa de cercetare condusa de un procuror criminalist din cadrul Parchetului de pe linga Tribunalul Bacau, a fost prezenta la fata locului in vederea efectuarii cercetarilor si lamuririi evenimentului sub toate aspectele, pina la verdictul medicilor legisti dat in urma efectuarii necropsiei cadavrului. Reprezentantii Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Bacau spun ca pe toata perioada arestarii preventive a barbatului au fost respectate intocmai toate prevederile legale si procedurale in vigoare referitoare la o persoana aflata in refuz de hrana. “Potrivit art. 36 din Legea 275/2006 si art. 213 din HG 1897/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Legii nr. 275/2006 privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, lui Damaschin i-au fost aduse la cunostinta pe baza de semnatura consecintele daunatoare la care se expune prin aceasta atitudine si mijloacele legale de care poate uza pentru rezolvarea problemelor invocate”, a declarat inspectorul Narcisa Butnaru, purtator de cuvint la IPJ Bacau. Aceasta precizeaza faptul ca a fost informat inclusiv judecatorul delegat de la Penitenciarul Bacau care l-a audiat pe Damaschin cu privire la motivele pentru care acesta a ales greva foamei. Totodata s-a luat masura informarii procurorului de caz cu privire la refuzul de hrana. Pe toata perioada refuzului de hrana persoana arestata preventiv a fost monitorizata permanent de catre personalul medical ce deserveste Arestul IPJ Bacau. “Inculpatului i-au fost monitorizate zilnic functiile vitale si a fost transportat la Spitalul Judetean Bacau pentru investigatii de specialitate ori de cite ori a fost necesar. Au fost inregistrate totodata si situatii in care cel in cauza a refuzat sa fie transportat la Spitalul Judetean pentru investigatii sau tratament medical”, a adaugat Butnaru.
Supus unor examene medicale de specialitate
Pe baza de ordonanta, procurorul de caz a dispus efectuarea unei expertize medico-legale pentru a se stabili oportunitatea internarii lui Dinu Damaschin intr-un spital penitenciar. Politistii au prezentat persoana in cauza Serviciului de Medicina Legala Bacau care a dispus efectuarea unor examene de specialitate la Spitalul Judetean Bacau. Pe 16 febriarie, Damaschin a fost prezentat si examinat la Sectiile Cardiologie, Gastroentertologie, Psihiatrie si Boli de nutritie si diabet. “Precizam ca medicii specialisti care l-au consultat nu s-au pronuntat in sensul internarii sale de urgenta intr-o unitate medicala, considerindu-se asadar ca pacientul nu se afla intr-o stare de sanatate care sa-i puna viata intr-un pericol iminent. Medicii au agreat ideea unei eventuale internari ulterioare, in regim de cronic, la un spital penitenciar”, a mentionat inspectorul Narcisa Butnaru. Concluziile medicilor specialisti au fost inaintate Serviciului de Medicina Legala Bacau, in vederea realizarii expertizei medico-legale solicitata de procurorul de caz.
Inculpatul s-a cerut in instanta
Anchetatorii spun ca prezenta inculpatului la instanta de judecata este obligatorie din doua motive: starea de detentie preventiva si citarea instantei de judecata. In plus, inculpatul a solicitat in mod expres sa fie prezentat instantei de judecata, mai ales ca recursul care urma a fi judecat a fost formulat chiar de catre el. Mai mult decit atit, constatarile medicilor specialisti facute pe 16 februarie nu au fost de natura sa conduca la necesitatea supravegherii sale medicale in sala de jdecata. Exista si exceptii in care inculpatul nu poate fi adus in fata judecatorului motivat de faptul ca acesta ar fi internat in spital, s-ar afla intr-un alt centru de detinere din tara, in caz de forta majora sau stare de necesitate. Echipa de cercetare incearca acum sa lamureasca evenimentul sub toate aspectele sale. Necropsia este cheia intregului caz, legistii fiind cei care vor stabili cauza decesului. (R.I.)

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO