» » Modificari fiscale de la 1 ianuarie 2012

Directia Generala a Finantelor Publice Bacau atrage atentia contribuabililor ca, incepand cu 1 ianuarie 2012 intra in vigoare modificarile stabilite pe Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale.
Astfel, pe partea de impozit de profit, incepand cu anul fiscal 2012 se modifica termenul de depunere al declaratiei anuale de impozit pe profit de la 25 aprilie, inclusiv, a anului urmator, la 25 martie, inclusiv, a anului urmator. "Sunt exceptati de la aceasta noua prevedere organizatiile non-profit, contribuabilii care obtin venituri majoritare din cultura cerealelor si plantelor tehnice, pomicultura si viticultura", a explicat Adrian Anghel, purtator de cuvant la Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Bacau. 

Deducerea contributiilor sociale obligatorii

Tot incepand cu prima zi a anului urmator, cota de impozit de 10% retinuta la veniturile realizate din drepturi de proprietate intelectuala, vanzarea bunurilor in regim de consignatie, activitati desfasurate in baza contractelor de agent, comision sau mandat comercial, activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului Civil, activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara, se aplica la venitul brut din care se deduc contributiile sociale obligatorii retinute la sursa. "Tot incepand cu anul 2012, contribuabilii obligati la depunerea trimestriala a Declaratiei 112 - contributii sociale catre bugetul de stat, pot opta pentru depunerea formularului112 lunar, daca fac aceasta optiune pana la data de 31 ianuarie 2012 inclusiv. Depunerea trimestriala consta in completarea si depunerea cate unei declaratii pentru fiecare luna din trimestru", a mai precizat reprezentantul DGFP Bacau. Este bine de stiut ca numarul mediu de salariati se calculeaza ca medie aritmetica a numarului de salariati din declaratiile 112 depuse pentru fiecare luna din anul anterior, iar veniturile totale se stabilesc pe baza informatiilor cuprinse in situatiile financiare ale anului anterior.

Optiunea de a stabili venitul net anual in sistem real

Contribuabilii care obtin venituri din activitati independente, impusi pe baza de norme de venit, precum si cei care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala au dreptul sa opteze pentru determinarea venitului net in sistem real. Astfel, incepand cu 1 ianuarie 2012, optiunea de a determina venitul net pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla este obligatorie pentru contribuabil pe o perioada de 2 ani fiscali consecutivi si se considera reinnoita pentru o noua perioada daca contribuabilul in cauza nu solicita determinarea venitului net anual pe baza normelor de venit, prin completarea corespunzatoare a declaratiei de venit estimat si depunerea formularului la organul fiscal competent pana la data de 31 ianuarie 2012, inclusiv.


Se elimina fise fiscale 

Tot de la 1 ianuarie 2012 se vor elimina fisele fiscale pentru drepturile salariale si asimilate salariilor, realizate dupa aceasta data. De asemenea, de la aceeasi data, a fost stabilita obligativitatea platitorilor de venituri de salarii de a elibera, la cererea contribuabilului, un document care sa cuprinda informatii privind datele de identificare ale contribuabilului, venitul realizat in cursul anului, deducerile personale acordate, impozitul calculat si retinut. Acest document nu este un formular tipizat. Pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor aferente anului 2011, ramane in continuare obligatia completarii si depunerii fiselor fiscale pana in ultima zi a lunii februarie a anului 2012, de catre angajatori.
Roxana Neagu

Termene de depunere a declaratiilor

Incepand cu 1 ianuarie 2012, s-a reglementat si un singur termen de depunere pentru Declaratia 205 (privind privind impozitul retinut la sursa). Astfel, platitorii de venituri cu regim de retinere la sursa a impozitului au obligatia sa completeze si sa depuna o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, la organul fiscal competent, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat. Anterior, platitorii de venituri cu regim de retinere la sursa a impozitului (dividende, dobanzi, lichidare, premii si jocuri de noroc, pensii, activitati agricole, alte venituri) depuneau formularul 205 pana la 30 iunie.

Tot de la 1 ianuarie 2012 se modifica termenele de declarare a veniturilor realizate din:
- activitati independente, cedarea folosintei bunurilor, venituri din activitati agricole, din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, prin formularul 200 (pentru veniturile realizate in anul anterior), de la 15mai la 25 mai a anului urmator celui de realizare a venitului.
- activitati desfasurate in strainatate, prin formularul 201 (venituri realizate in strainatate), de la 15 mai la 25 mai a anului urmator celui de realizare a venitului.
"Contribuabilii care desfasoara activitate de transport de personae si de bunuri in regim de taxi si obtin venituri din activitati independente pentru care venitul net a fost determinat in sistem real in anul 2011, au dreptul sa opteze incepand cu anul 2012 pentru determinarea venitului net anual pe baza de norme de venit. In cazul contribuabililor care nu au desfasurat activitate in 2011, optiunea se exercita prin depunerea la organul fiscal competent, pana la data de 31 ianuarie 2012 inclusiv, a declaratiei de venit estimat."
Adrian Anghel - purtator de cuvant DGPF Bacau
http://www.desteptarea.ro/modificari-fiscale-de-la-1-ianuarie-2012.html

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO