» » » Viaţa de film a unor jefuitori de mănăstiri

Peştera Sfântul Andrei, locul în care a fost prins, în timpul spargerii, primul membru al grupării „Vrăjitoarea“

O grupare de hoţi, condusă de o femeie, a spart peste 20 de mănăstiri, furând obiecte de patrimoniu. Liderul grupării avea relaţii „stabile“ cu ambii parteneri de jaf. Gruparea „Vrăjitoarea“ a fost anihilată în timp ce spărgea Peştera Sf.Andrei. Informaţiile despre obiectele vechi de cult le obţinea şefa hoţilor, bazându-se pe farmecul personal.
Au jefuit, în doar jumătate de an, peste 20 de mănăstiri din toată ţara, iar prejudiciul total cauzat de ei este greu de stabilit în condiţiile în care multe dintre obiectele de cult furate fac parte din patrimoniul naţional şi nu au fost evaluate până acum. Valoarea totală a lor însumează, după aprecierile anchetatorilor, câteva sute de mii de euro.Doar două icoane au fost recuperate de procurorii Parchetului General, care au reuşit să probeze nouă furturi din lăcaşuri de cult.
Asta în condiţiile în care hoţii au recunoscut că „numărul loviturilor trece sigur de 20, dar ar putea fi mai multe, pentru că nici nu mai ştiu în câte biserici au intrat". „Cercetările se vor extinde însă, deoarece hoţii, care şi-au recunoscut faptele, au indicat peste 20 de mănăstiri din toată ţara. În plus, îşi făcuseră o listă cu lăcaşurile de cult pe care urmau să le spargă", a precizat unul dintre ofiţerii Direcţiei de Investigaţii Criminale a IGP, care a participat la anchetă.

„Şmecheră şi plină de farmec"

Liderul grupării, constănţeanca Simona Anca Comboianu (34 de ani), i-a fermecat nu doar pe cei doi tineri care furau pentru ea, Marian Pîrloiu (19 ani) şi Petrică Eremia (29 de ani), ci chiar şi pe preoţii cărora li s-a prezentat drept „o creştină aproape habotnică" şi pe care i-a convins să îi prezinte cele mai valoroase obiecte adăpostite de mănăstirile lor. „Nu este o femeie foarte frumoasă, dar are farmec personal. Este însă şi foarte şmecheră, i-a dus pe toţi de nas", admite până şi unul dintre investigatorii care au participat la anchetă.

Un triunghi amoros-profesional

Cu „farmecul personal" i-a convins să i se alăture pe cei doi tineri care intrau în lăcaşurile de cult şi ieşeau cu braţele pline de obiecte de patrimoniu. Cu Marian Pîrloiu avea, cel puţin în ochii celorlalţi, o relaţie stabilă. Locuiau împreună de ceva vreme şi, aşa cum le-a mărturisit anchetatorilor, tânărul spera să-şi întemeieze o familie alături de ea. A aflat însă de la investigatori că îl înşela cu „colegul" lui, Petrică Eremia, care, în triunghiul amoros, juca rolul amantului. „Ca să nu mai vorbim de faptul că doamna Simona mai ieşea, din când în când, şi cu fostul ei soţ, cu care are doi copii. După divorţ, micuţii au rămas în grija tatălui", a completat un ofiţer care a supravegheat-o pe tânără în ultimele săptămâni.  Prin urmare, Simona avea timp suficient să plănuiască loviturile care au fost date chiar şi una după alta, în zile consecutive.

Strategii de spărgători

Seria atacurilor a început cu biserici din nordul Moldovei, mai exact din Neamţ şi Suceava, după cum au mărturisit hoţii. A continuat cu Mănăstirea Dervent (judeţul Constanţa), Biserica Mănăstirii Sfânta Treime Orlat (judeţul Sibiu), Mănăstirea Sf. Sava (comuna Berzunţi, judeţul Bacău), Biserica Mănăstirii Turnu (judeţul Vâlcea), Biserica Sf. Proroc Ilie (judeţul Sibiu), Biserica Mănăstirii Ghighiu (judeţul Prahova), Biserica Mănăstirii Sf. Nicolae Găiseni (judeţul Giurgiu), Mănăstirea Cotmeana (judeţul Argeş), Peştera Sf. Andrei a Mănăstirii Sf. Apostol Andrei (judeţul Constanţa).
Icoana pictată în 1814, găsită în „sediul“ grupării „Vrăjitoarea“
În apropierea acestor mănăstiri, hoţii au fost localizaţi după semnalul telefoanelor mobile, aceasta constituind şi una dintre principalele probe adunate împotriva lor de anchetatori. „Se coordonau doar cu ajutorul telefoanelor. De altfel, telefoanele mobile utilizate de inculpaţi au fost identificate în celula operatorilor de telefonie mobilă din zona comiterii faptei sau adiacentă acesteia, în perioada comiterii faptei, inclusiv la momentul comiterii infracţiunii", notează procurorii în referatul prin care au cerut arestarea preventivă a hoţilor, care a ajuns pe masa magistraţilor Judecătoriei Sectorului 5 din Capitală.
Cât despre momentul comiterii faptelor: de fiecare dată ora 2.00. Asta după ce tot grupul se caza la pensiuni din apropierea mănăstirilor şi după ce Simona Comboianu „mergea în recunoaştere". Intra întotdeauna singură în lăcaşurile de cult, spunea că este „o turistă credincioasă" şi îi convingea pe preoţi să-i dea amănunte despre obiectele de valoare. „Avea întotdeauna la ea şi o brichetă cu lanternă, cu ajutorul căreia inspecta cutia milei. Dacă era plină, avea grijă ca locotenenţii ei să nu uite să o golească", au mai explicat anchetatorii. În momentul atacurilor era de preferat ca vremea să nu fie prea îngăduitoare.

Astfel, într-o convorbire purtată la 11 august anul acesta, la 23.21, Marian Pîrloiu îi explica lui Petrică Eremia de ce era momentul prielnic să intre în Peştera Sf. Andrei a Mănăstirii Sf. Apostol Andrei şi cum ar fi trebuit să anihileze alarma: „Păi, da, oricum eu zic când e vremea asta nasoală. Ştii? Că nici câinii nu ies... m‑am gândit la o variantă cum să facem dingo-dingo (sirena alarmei)... ascuţim un levier... şi îl ţin eu în mână şi dăm direct în ea (caseta exterioară a alarmei)...că e de plastic, se sparge. Şi o înţepăm înăuntru şi freci acolo să faci scurt".

Preoţii reclamau la „Ăl de sus"

Simona i-a impresionat atât de mult pe preoţi, încât anchetatorii au găsit în fiecare mănăstire prin care aceasta a trecut martori care să o recunoască după planşele foto. Poate şi de aceea o parte dintre monahi au depus plângeri penale abia după ce au discutat cu anchetatorii. Până în acel moment însă, s-au arătat mai mult decât îngăduitori cu hoţii pe care, deşi şterpeliseră obiecte de cult de sute de mii de euro, se mulţumeau să-i reclame doar la ...„Ăl de sus".

După spargeri, mare parte dintre mănăstiri s-au ales totuşi cu sisteme de supraveghere şi alarmă performante. Iar preoţii şi maicile care deja le aveau, dar refuzau să le folosească au înţeles de ce au nevoie de ele. La Cotmeana, alarma a pornit când Pîrloiu şi Eremia au încercat să o dezamorseze. Deranjate, maicile s-au trezit însă şi au oprit-o, aşa că cei doi au putut să golească apoi liniştiţi mănăstirea de icoane de patrimoniu, care nu au mai fost recuperate.

Hoaţa care i-a cucerit pe preoţi
La 34 de ani, Simona Anca Comboianu (foto) a renunţat la viaţa de familie (era o simplă casnică, cu doi copii) pentru a crea cea mai importantă bandă de spărgători de biserici. A reuşit să-i joace pe degete nu doar pe tinerii pe care i-a convins să fure pentru ea, ci şi pe monahii care îi arătau ce merită furat. A fost singura care a dat dovadă de sânge-rece când a fost nevoie să scape de poliţie. „Vezi că pândesc casa", „Auzi, doi sunt pe şosea, doi sunt pe Delea (str. Delea)...nu mai pot să vorbesc. Stai acolo şi taci!", îl coordona ea prin telefon pe unul dintre membrii bandei, în noaptea jafului de la Peştera Sf. Andrei, când celălalt tâlhar era reţinut.

„Mi l-a arestat pe copilu'..."

„Încercau să nu mai folosească spuma poliuretanică, aşa cum au procedat spre exemplu, la Mănăstirea Cotmeana (Argeş), ca să ne facă să credem că avem de-a face cu un alt grup, cu alt mod de operare", povestesc poliţiştii. Aşa reiese şi din continuarea convorbirii purtate de hoţi în seara de 11 august, în care Marian Pîrloiu îi dă lecţii colegului său: „(...) Du-te bă de aici că, dacă dai cu spumă...hai să zic că laşi spumă jos, poate şi în altă parte mai dai cu spumă şi zice «Hopa! Ăştia face cu spumă». Şi, dacă te-a prins o dată cu spumă, ţi le-a dat pe toate - în cap... mai bine o înţepi cum zic eu".

Soluţia lui Pîrloiu nu s-a dovedit însă prea bună.  În noaptea de 14 spre 15 august, el şi Eremia au intrat în Peştera Sf. Andrei. Au fost surprinşi însă de paznici care au alertat poliţia. Pîrloiu a fost reţinut. Partenerul şi în acelaşi timp, rivalul său, Petrică Eremia a fost „salvat" însă de „şefa Simona", care l-a scos din zona împânzită de poliţişti într-o căruţă.

Trădaţi de telefon

Au fost capturaţi apoi şi ceilalţi. I-au trădat tot telefoanele interceptate cu ajutorul SRI. Imediat ce a scăpat de poliţie, Petrică l-a sunat pe unul dintre cei căruia obişnuia să-i vândă o parte dintre obiectele furate: „Mircea (Mircea Cazan, acuzat şi el în dosar), te rog, fă-mi şi mie rost de neşte bani că sunt disperat că mi l-a arestat pe copilu' (Pîrloiu Marian) care mergea cu mine la muncă şi eu nu ştiu cum să ies de aici de la (comuna) Ion Corvinu. Te rog, ajută-mă  acum şi pe mine să nu mă tragă după el. Azi-noapte la 2.30 l-au arestat. (...) Te rog, nu mă lăsa acum la greu, Mircea, fratele meu...". 

500 de obiecte de patrimoniu (icoane, tablouri, obiecte de cult, bijuterii) au fost date în urmărire internaţională în ultimii zece ani.

Acuzaţii

- Simona Anca Comboianu (34 de ani), liderul grupului de spărgători - furt calificat (7 fapte) şi asociere în vederea comiterii de infracţiuni;
- Marian Pîrloiu (19 ani), membru - furt calificat (10 fapte) şi asociere în vederea comiterii de infracţiuni;
- Petrică Eremia (29 de ani), membru - furt calificat (9 fapte) şi asociere în vederea comiterii de infracţiuni;
- Adrian Gabriel Negoi (25 de ani),  şoferul hoţilor pe care i-a transportat la şase dintre spargeri - furt calificat şi asociere în vederea comiterii de infracţiuni;
- Mircea Cazan (41 de ani), cumpărător - tăinuire;
- Constantin Reveica (48 de ani), cumpărător - tăinuire.

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO