» » Platforma industriala Borzesti fierbe din nou: Sindicatele cer baze mai mici de impozitare locala


Platforma industriala Borzesti fierbe din nou: Sindicatele cer baze mai mici de impozitare localaSindicatele din intreprinderile de pe platforma industriala Borzesti (Rafo, Chimcomplex, Electrocentrale si Carom), au adresat, ieri, 15 septembrie, Consiliului Local Onesti sa repuna in discutie hotaririle adoptate cu privire la incadrarea terenurilor aferente Platformei Borzesti intr-o baza de impozitare care tine cont de criterii legislative si nu “de dorinta de a incasa sume mai mari la bugetul local”. Memoriul vine in sprijinul cererii formulata de conducerile celor patru societati comerciale, prin care se solicita trecerea de la categoria B de impozitare la categoria C, pentru a plati taxe si impozite mai mici. Primarul Emil Lemnaru a solicitat, insa, contrariul si chiar mai mult, adica incadrarea la categoria A.
“Schimbarea hotaririi Consiliului Local – se arata in memoriu – ar aduce un mic plus de incredere investitorilor, administratorilor si salariatilor, anularea unor intentii de disponibilizare de salariati sau de reducere a veniturilor acestora.” Documentul – mai spun semnatarii lui, liderii sindicatelor – a fost emis in numele a 2.600 de salariati de pe platforma, cit au mai ramas dupa trasnformaruile care au avut loc in ultimii 20 de ani “exclusiv prin grija actionarilor si administratorilor, pe de o parte, si a sindicatelor, pe de alta parte”.
Putina istorie industriala
Terenurile aferente celor patru unitati – arata sindicalistii – au fost achizitionate in perioada 1955 – 1970, conform politicilor industriale ale vremii. Ele au fost impinzite cu sute de instalatii aferente petrochimiei si unitatilor prestatoare de servicii necesare platformei industriale. Din 1990 (preponderent din 2001) – spune memoriul -, prin politica distructiva promovata de statul roman in sectorul de petrochimie si prin politicile locale, care nu au actionat in niciun fel pentru cel putin sustinerea pastrarii unitatilor si profilului de activitate existente, rind pe rind unitatile au intrat in insolventa, in faliment, in incapacitate de plata, pentru acoperirea cheltuielilor de natura investitionala, asigurarea fluxurilor de materii prime, plata taxelor si impozitelor catre bugetele centrale si locale si nu in ultimul rind a costurilor salariale si sociale. “Dupa ani de procese – mai spun sindicalistii -, prin grija actionarilor si administratiilor, Carom, Rafo si Chimcomplex (speram ca, in final, si Termocentrala) au scapat de faliment si au inceput un drum greu si anevoios de redeschiderea unor fluxuri de productie, eficientizarea altora si implementarea unor noi investitii foarte costisitoare si cu fluxuri financiare greu de accesat in conditiile crizei financiare declansata in anul 2008. Aceasta, intr-un termen relativ scurt va aduce unitatile in situatia de a lucra pe profit si nu pe pierderi, aspect care va conduce la pa strarea, chiar la sporirea personalului angajat, la cresterea veniturilor salariale si, categoric, la contributii mai mari la bugetul local si central”.
Taxele au fost dublate in 2005
Semnatarii memoriului sustin ca aceste intentii sint anulate de administratia municipiului inca din 2004, ceea ce duce “la blocarea relansarii economice, sporirea numarului de someri si reducerea veniturilor salariale”. De asemenea, se mai arata ca, in 2004, toata zona industriala era incadrata in categoria D, dar din 2005 Consiliul Local a ridicat cota la categoria B, direct. Aceasta a condus la dublarea taxelor, iar la categoria A s-ar majora taxa cu 43%. “La nivel national – precizeaza memoriul -, toate unitatile din sectorul prelucrare titei, petrochimie si energetic care au diverse suprafete de teren sint incadrate la categoriile D si C.” Pentru Platforma Borzesti, o instanta judecatoreasca a dat o hotarire definitiva si irevocabila pentru suspendarea hotaririi Consiliului Local de incadrare la nivelul categoriei B si trecerea la nivelul categoriei C. “Fata de cele precizate – se arata in incheierea memoriului -, asteptam raspunsul Consiliului Local Onesti, in functie de care ne vom rezerva dreptul sa actionam, in continuare, informind salariatii de modul in care actioneaza Consiliul Local, prin hotaririle adoptate, impotriva intereselor generale ale comunitatii, economic si social.”

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO