Interneaza doar urgente
Dupa Spitalul Judetean de Urgenta, care a anuntat ca va reduce drastic numarul internarilor, Spitalul Municipal Onesti recurge la aceeasi solutie pentru a se incadra in bugetul insuficient alocat de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate. Spitalul onestean are bani in aceasta luna doar pentru plata catorva facturi, iar in mai abia isi va permite sa asigure salariile angajatilor sai. Conducerea a decis internarea numai in cazul urgentelor.
Saptamana trecuta, conducerea Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) a anuntat ca numarul internarilor se va reduce ca urmare a finantarii cu mult sub necesar. Banii alocati de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) permit internarea a 3400 de pacienti, fata de aproximativ 4400, media lunara a spitalului. Medicii vor fi nevoiti sa trieze cazurile extrem de sever. Spitalul Municipal Onesti este intr-o situatie chiar mai dramatica, deoarece va primi doar cazurile urgente. “Bugetul pe care l-am primit de la CJAS pentru luna aprilie este cu 20% sub necesar, iar cel pentru mai, cu 30%, ne-a declarat dr. Doru Androne, managerul spitalului onestean. Nu stim ce vom face cu pacientii cu afectiuni cronice. Va fi foarte greu.” Daca in aceasta luna spitalului ii raman, dupa plata slariilor, 500.000 lei pentru achitarea unor facturi, in luna mai, bugetul dat de CJAS abia va acoperi cheltuielile de personal. “Acumulam datorii de la luna la luna”, declara managerul.
Teama pentru salarii
Subfinantarea si perspectivele sumbre pentru 1 iunie, cand se va semna contractul cu CJAS pentru anul 2011, au impiedicat spitalul onestean sa primeasca asistenti care, prin redistribuirea de la unitatile desfiintate din tara, si-au exprimat optiunea de a lucra aici.
“Ne este teama ca vom ramane fara bani de salarii, a explicat dr. Androne. Avem nevoie de personal, dar am primit doar o asistenta de la spitalul din Comanesti. Am fost nevoiti sa respingem o alta solicitare, fiindca ni s-a atras atentia si de la primarie ca, prin lege, trebuie sa ne incadram cu cheltuielile de personal in limita a 70% din buget.” Managerul spitalului din Onesti a mai respins si solicitarea de transfer a unui ginecolog si a unui medic de laborator de la spitale din alte judete. Motivul prezentat de dr. Androne a fost acela ca spitalul are nevoie de medici care sa intre direct “in paine”, nu de rezidenti.
„Nu stim ce vom face cu pacientii. Si alte spitale din tara sunt in situatie grea. Chiar am primit o adresa de la un spital din Iasi care ne cere sa nu le mai trimitem pacienti fiindca nu-si pot permite sa-i primeasca.”
Dr. Doru Androne, manager Spitalul Onesti
Doina Mincu
Exterminare lenta a celor nevoiasi. In momentul in care statul, prin masuri deliberate, practic contribuie la decesul cetatenilor sai, atunci acel stat este inamicul poporului. Ar fi mult mai bine daca ne-am da seama de asta mai multi si mai repede!
RăspundețiȘtergere