» » » Spitalul Comanesti nu a scapat

Personalul pleaca in pribegie
Spitalul Orasenesc “Ioan Lascar” Comanesti nu a fost iertat de la transformarea in azil de batrani. Desi primarul a primit asigurari verbale ca unitatea sanitara nu va fi inchisa, deoarece are in derulare programe cu fonduri europene, o recenta hotarare de guvern a pecetluit soarta spitalului. Personalul poate opta deja pentru posturile vacante din alte spitale. Primarul spune ca opozitia sa, a consilierilor si a locuitorilor este categorica si se va merge “pana la capat” pentru pastrarea spitalului. 

Spitalul din Comanesti a fost vizat inca de anul trecut pentru transformarea in azil de batrani. La sfarsitul lunii decembrie 2010, reprezentantii Ministerului Sanatatii (MS) au anuntat aceasta intentie si s-a dat termen consiliului local sa faca demersurile pentru schimbarea profilului de activitate al spitalului. Primarul orasului, Viorel Miron, sustinut de consilieri locali si de populatie a facut insa demersuri pentru pastrarea spitalului. S-a trimis la MS, dar si la alte institutii, o documentatie care pleda pentru spital, cel mai puternic argument fiind cel al investitiilor realizate de administratia locala in spital si al proiectelor europene in derulare. “Am primit asigurari verbale ca spitalul nu va deveni azil de batrani”, declara luna trecuta primarul Miron. Se pare insa ca a fost doar dus cu vorba, pentru a sista demersurile in favoarea spitalului pana la emiterea actelor normative care sa-l puna in fata faptului implinit. 
„Au jucat diabolic. A aparut o hotarare de guvern care face publica lista cu spitalele ce vor fi transformate in azil. Mai avem o speranta, fiindca scrie acolo ca pentru aceasta este nevoie de aprobarea consiliului local. Acesta nu va vota niciodata pentru asa ceva. Chiar azi (ieri, n.r.) avem sedinta si dam o hotarare prin care sustinem mentinerea spitalului si respingem reorganizarea lui in azil. Avem doua camine de batrani in Comanesti. Nu ne mai trebuie unul. Vom merge pana la capat pentru spital!”Viorel Miron, primarul orasului Comanesti 

Cine se opune ramane fara bani

Ministerul Sanatatii a publicat la sfarsitul saptamanii trecute o lista cu locurile vacante din spitale, pregatind astfel redistribuirea personalului din spitalele inchise sau reoganizate. Judetul Bacau figureaza cu locuri vacante in toate spitalele, cu exceptia celui din Comanesti. Aceasta este inca o dovada ca decizia MS de a inchide spitalul din acest oras este definitiva. De altfel, s-a prevazut reactia negativa a unor administratii locale si, cum nu se putea impune o decizie de la Bucuresti, deoarece spitalele au fost trecute in administrarea consiliilor judetene si a celor locale, aceste unitati sanitare vor fi lasate fara finantare, pentru a se forta inchiderea sau reorganizarea lor. Astfel, de la 1 aprilie, casele de asigurari de sanatate vor avea posibilitatea sa refuze incheierea contractelor de finantare cu unii furnizori de servicii medicale. Este limpede ca aceasta prevedere tinteste spre spitalele care se impotrivesc planului MS. 

Redistribuirea personalului din unitatile sanitare se va realiza, in baza Ordinului MS 232 emis ieri, in 3 etape, incepand cu 4 aprilie. In prima etapa, personalul va alege posturi din judet, in a doua, din judetele limitrofe, iar in ultima etapa, la nivel national. Procesul se va încheia la sfarsitul lunii aprilie 2011. 
Doina Mincu

http://www.desteptarea.ro/spitalul-comanesti-nu-a-scapat.html



About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO