» » » “Boii ara si caii manânca!” Primarii se tem de descentralizare


O comisie mixta, formata din reprezentanti ai Guvernului USL si ai institutiilor din teritoriu, a analizat proiectul final al “marii descentralizari”, marti seara, intr-o discutie de câteva ore. Sectoarele fierbinti, generatoare de nervozitate, au fost ordinea publica, institutiile Muncii, bazele sportive.

Pâna acum s-a decis ca in subordinea autoritatilor judetene (sau locale, in unele cazuri) vor trece Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu, Directia pentru Sport si Tineret, Directia Agricola, Agentia pentru Protectia Mediului, Directia de Sanatate, Centrele Ambulatorii de Specialitate si Centrele de Diagnostic si Tratament.
Deconcentratele care vor fi in subordinea Consiliului Judetean (CJ) vor primi bani pentru functionare de la Guvern in primii doi ani si isi vor putea pastra o parte din incasari. Se afirma ca decizia va fi adusa mai aproape de cetatean si ca va creste puterea CJ, a consiliilor locale si a primarilor.

Edilii nu sunt asa de increzatori, dimpotriva. Daca la vârf se manifesta o oarecare nerabdare in directia descentralizarii, in teritoriu, in zona autoritatilor locale rurale, starea de spirit e incertitudinea. Pentru primari conteaza doar banii, iar in privinta asta sunt convinsi ca nu va fi nicio schimbare importanta, “in loc sa ne ducem cu mâna intinsa la Bucuresti, ne vom duce la Iasi”. Mai mult, se tem ca vor avea “mai multe guri de hranit, mai multe orgolii de gâdilat”. Nici sa spere nu au curajul:

“Daca ne incântam, ne incântam, la urma ne scufundam!” Doar in cazul in care guvernantii “ar fi corecti si nu ar politiza totul, descentralizarea ar avea efecte pozitive”, din pacate, “la noi, de când e lumea, boii ara si caii manânca”. Exista si edili, mai putini, e drept, care privesc cu optimism descentralizarea, fie ca li s-au promis investitii, fie ca au fost prea oropsiti pâna acum si doresc o schimbare, indiferent cum ar arata aceasta.

Desteptarea

About Daniel Gorun

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO