» » » » BACAU: ȚIGĂRI DE CONTRABANDĂ ÎN SEDIUL ȘEFULUI PARTIDEI RROMILOR



Polițistul Bogdan Adrian Huiban primea periodic bani de la “comercianții” de țigări din piață, ca să-i anunțe când sunt razii. Procurorii susțin că în sediul Partidei Rromilor se depozitau țigări de contrabandă.

Cătălina CHIFU
Procurorii DIICOT susțin că sunt probe concludente, convorbiri telefonice, interceptări de imagini și declarații de martori care arată “fără niciun fel de dubiu” că agentul șef de poliție Bogdan Adrian Huiban a coordonat și sprijinit o grupare specializată în contrabanda cu țigarete, ce erau vândute de alți membri, în special în Piața Centrală din Bacău. Gruparea acționa de mai mulți ani, era compusă din zeci de persoane ce cumpărau și vindeau en-gros și en-detail țigări aduse din Republica Moldova și Ucraina.
“Gruparea funcționa pe mai multe paliere, membrii aveau roluri stabilite, lideri recunoscuți și de temut – Ciocan Vasile Ciprian (fost boxer de performanță, n.r.) și Gălățanu Adrian, fiind cunoscută atitudinea agresivă și violentă a lui Ciocan. Cei din palierul inferior se ocupau cu desfacerea produselor în zona Pieței Centrale. Aceștia beneficiau de protecția unui agent de poliție din cadrul Secției 2 – Poliția Municipiului Bacău – Huiban Bogdan Adrian, căruia îi remiteau periodic sume de bani pentru a-i anunța de organizarea unor acțiuni de depistare a acestui gen de infracțiuni” – arată procurorii. Aproape zilnic aveau loc transporturi de țigări care erau puse la vânzare, prejudiciul total cauzat statului fiind de peste un miliard de lei vechi. Marfa era trimisă de Adrian Gălățanu și Ciprian Ciocan (cumnatul acestuia) sau de alți furnizori din Suceava, Piatra Neamț și Botoșani.
Șefii grupării aveau la rândul lor mai mulți furnizori în România, Republica Moldova și Ucraina. Moldovenii aduceau în țară periodic cantități impresionante de țigări de contrabandă pe care le distribuiau la zeci de persoane, din diferite județe. Șefii grupării vorbeau codificat și aveau grijă să nu fie urmăriți de polițiști, își schimbau periodic cartelele telefonice și telefoanele mobile.
Țigările erau depozitate și vândute și din câteva imobile din strada Vântului. Și în Piața Sud ajungeau țigările trimise din Republica Moldova, iar tranzacții aveau loc și în parcarea supermarketului Billa de pe Ștefan cel Mare. Depozit de țigări de contrabandă era și sediul Partidei Rromilor din strada Ștefan cel Mare. “Gureanu Amar și Vasile Călin, zis Gulie, depozitează țigările la sediul Partidei Rromilor – pe strada Ștefan cel Mare 17, fie la etaj, fie în autoturismele parcate în curtea din spatele sediului. Pe 19.04.2013, Vasile Călin l-a contactat pe Gălățanu care se deplasa cu autoturismul marca BMW și s-a întâlnit în zona Petrom de pe strada Milcov, intersecția cu Alecu Russo, cumpărând de la acesta circa 400 de pachete de țigări marca , pe care le-a depozitat la sediul Partidei Rromilor” – se precizează în referatul DIICOT.
Contactat telefonic, șeful Partidei Rromilor, Paustin Bălan, a încercat să ne inducă în eroare susținând că spațiul de la etaj unde a funcționat un centru social nu ar aparține Partidei Rromilor, ci Primăriei. “Noi funcționăm doar la parter. Deasupra, la etaj, s-a adăpostit un băiat din gruparea asta, nu știu cine, din prietenii celui arestat. Stătea acolo până reușea să-și găsească o locuință. La el au găsit țigări. Nu avem nicio legătură și procurorii nu ne-au întrebat nimic” – a încercat să ne convingă Paustin Bălan. Afirmațiile lui sunt însă contrazise de reprezentanții Primăriei, care spun că Partida Rromilor și-a extins activitatea și la etaj, unde funcționează Rom-Star, și că Primăria nu a avut niciodată un centru în acel spațiu. Paustin Bălan a revenit cu un telefon și a recunoscut că sediul de la etaj este al Rom-Star, dar că “organizația civică” nu are nicio legătură cu Partida Rromilor, deși cu ceva timp în urmă președintele Rom-Star era chiar soția lui Paustin Bălan.

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO