» » » » Conservatorii au câştigat, dar formarea unui guvern rămâne incertă



Partidul de centru-dreapta GERB a câştigat cele mai multe voturi la alegerile parlamentare din Bulgaria. Scrutinul şi campania electorală au fost marcate de tensiune şi scandaluri. Duminică seară, câteva sute de protestatari s-au strâns în centrul Sofiei pentru a cere anularea alegerilor despre care susţin că au fost fraudate de GERB.

Potrivit rezultatelor sondajelor efectuate la ieşirea de la urne, publicate în primele momente după închiderea secţiilor de votare, la orele 20:00, duminică, GERB are un avans de 3-4% faţă de Partidul Socialist Bulgar (BSP). 
Agenţia Alpha Research a publicat date conform cărora GERB ar fi câştigat 30-31% din voturi, ceea ce înseamnă 97 din cele 240 locuri în parlament, în timp ce BSP ar avea în jur de 85 parlamentari (în jur 26%). Sociologii afirmă că în parlament cu siguranţă vor intra Mişcarea pentru drepturi şi libertăţi (a minorităţii turce), precum şi partidul naţionalist Ataka. 

În aceste condiţii, analiştii consideră că ar fi destul de greu să fie format un guvern. O alianţă între GERB, socialiştii sau etnicii turci pare aproape exclusă, iar naţionaliştii de la Ataka anunţaseră în campania electorală că nici ei nu vor intra într-un guvern cu GERB. 
Într-un interviu acordat Agerpres cu câteva zile înainte de alegeri, liderul socialiştilor Serghei Stanişev a exclus posibilitatea ca partidul să intre într-un guvern cu GERB. "Vom căuta un dialog cu toată lumea, mai puţin cu cei care au guvernat până acum, ca să poată fi format un guvern stabil, în frunte cu Plamen Oreşarski (fost ministru al finanţelor în guvernul lui Stanişev 2005-2009) care este un profesionist respectabil. Ne vom duce la toate partidele care vor intra în parlament pentru că Bulgaria nu poate să iasă din criza numai prin eforturile unui singur partid. Chiar şi cu cele ale celui mai mare partid", spus el. 

De o părere similară a fost şi liderul Mişcării pentru drepturi şi libertăţi Liutvi Mestan. Întrebat de Agerpres dacă este posibil ca mişcarea să facă parte dintr-un guvern al partidului GERB, de centru-dreaptă, politicianul a afirmat: ''De GERB ne separă nu numai diferenţe politice, ci şi valori de la care nu ne putem abate. Aţi văzut aplauzele alegătorilor noştri după ce am spus că nu vom intra într-o alianţă cu GERB al lui Boiko Borisov (fostul premier al Bulgariei) şi Ţvetan Ţvetanov (fostul ministru de interne)''. Mestan a ţinut să sublinieze că formaţiunea sa nu va participa la un guvern cu aceşti doi politicieni. 

Teoretic, rămâne şansa că cele trei partide, în afară de GERB, să formeze un guvern, dar asta ar însemna că etnicii turci şi ultranaţionalişti vor intra într-o alianţă. Analiştii susţin că ar fi mai uşor să fie format un guvern dacă în parlament ar intra unul dintre cele două partide care potrivit exit poll-urilor au rezultate apropiate de pragul de 4%. Este vorba de Mişcarea Bulgaria Cetăţenilor a fostului comisar european Meglena Kuneva, precum şi conservatorii de la Democraţii pentru o Bulgarie Puternică, o formaţiune condusă de fostul premier Ivan Kostov. 

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO