» » » Zeci de condamnari in dosarul „Spaga la Bac”

Peste 40 de persoane, care faceau parte din cel de-al doilea lot de acuzati in dosarul „Spaga la Bac” de la Podu Turcului au fost condamnate de instanta. Acestia au primit pedepse cu suspendare, iar printre ei se numara si primarul comunei Prajesti, Eugen Antica, candidatul UNPR la Primaria Onesti, Laurentiu Neghina, si fostul inspector scolar de resurse umane, profesorul Constantin Nastac. Toti au primit pedepse de 8 luni de inchisoare, dar nu cu executare.

Tribunalul Bacau a condamnat la 29 februarie al doilea lot din dosarul „Spaga la Bac” de la Podu Turcului. In total sunt peste 40 de candidati, dintre cei care au sustinut examenul maturitatii in sesiunea de vara a anului 2010, atunci când procurorii DNA au deschis dosarul si au descins la Liceul „Alexandru Vlahuta” din Podu Turcului unde au gasit plicuri cu bani, liste cu persoanele care si-au aranjat Bac-ul si multe alte nereguli. In total peste 90 de persoane au fost anchetate si ulterior trimise in judecata pentru acte de coruptie. O parte dintre ei au fost condamnati in vara anului trecut, iar acum a venit rândul celorlalti. Din grupul care a primit sentinta miercuri, se numara si primarul comunei Prajesti, Eugen Antica, dar si candidatul UNPR la Primaria Onesti, omul de afaceri Laurentiu Neghina sau fostul inspector de resurse umane de la Inspectoratul Scolar Judetean, acum pensionar, profesorul Constantin Nastac. Magistratii au decis ca acestia sa primeasca o pedeapsa de 8 luni de inchisoare cu suspendare, pentru infractiunea de cumparare de influenta, si au un termen de incercare de 2 ani si 8 luni. In total, 41 de inclupati impart aceasta sentinta. Profesorii supraveghetori, Marin Barbu si Spiru David, acuzati de luare de mita, au fost condamnati la 2 ani de inchisoare cu suspendare si s-a dispus „confiscarea sumei de 1.100 de lei de la inculpatul Barbu Marin si confiscarea sumei de 2.100 de lei depusa la Banca ........ prin ordinul de încasare din data de 06.07.2010 ridicata de la inculpatul David Spiru”, se arata in incheierea de sedinta. Toti acestia pot face recurs la Curtea de Apel Bacau. 

„Raniti” inainte de alegerile locale 

Eugen Antica, primarul comunei Prajesti, habar nu avea ca instanta s-a pronuntat pe 29 februarie. "Nu stiu nimic, a declarat edilul. Eu ma consider nevinovat. Am incredere ca instanta imi va face dreptate." Situatiile in care un primar isi pierde functia sunt reglementate de Legea administratiei locale nr. 215/2001. Astfel, Art. 72, al. 2, din actul respectiv arata ca mandatul primarului "inceteaza de drept" in urmatoarele cazuri: demisie, deces, incompatibilitate, schimbarea domiciliului intr-o alta unitate administrativ-teritoriala, imposibilitatea de a exercita mandatul pe o perioada mai mare de 6 luni consecutive, când se constata, dupa validarea mandatului, ca alegerea s-a facut prin frauda, "când a fost condamnat prin hotarâre definitiva la o pedeapsa privata de libertate, când este pus sub interdictie judecatoreasca sau in caz de pierdere a drepturilor electorale." De asemenea, când, in exercitarea atributiilor ce ii revin prin lege, primarul a emis 3 dispozitii cu caracter normativ intr-un interval de 3 luni, care au fost anulate in contencios administrativ prin hotarâre ramasa definitiva si irevocabila. Exista si masura suspendarii, atunci când primarul a fost arestat preventiv: "Masura arestarii preventive se comunica de indata de catre parchet sau de instanta de judecata, dupa caz, prefectului care, prin ordin, constata suspendarea mandatului." 

Va ajunge la Curtea Suprema 

Legea este cam ambigua: face referire la o pedeapsa privativa de libertate, dar nu precizeaza daca trebuie neaparat sa fie cu executare. Cum la art. 77 se precizeaza ca daca este arestat preventiv, primarul e doar suspendat din functie, inseamna ca nu se urmareste sa fie sanctionat pe linie administrativa, ci doar sa poata fi prezent in primarie si sa-si indeplineasca atributiile. Eugen Antica, edilul comunei Prajesti, a fost condamnat la 8 luni cu suspendare, prin urmare isi poate exercita mandatul. Oricum, sentinta nu este definitiva: "Voi declara recurs, a spus Eugen Antica. Sunt hotarât sa merg pâna la Curtea Suprema." Exista, insa, riscul ca Eugen Antica sa nu mai poata candida la alegerile locale din vara 2012. La fel Laurentiu Neghina, viitor candidat PDL-UNPR la Primaria Onesti. Asta doar in situatia in care procesul se incheie pâna in iunie 2012 si cei inculpati sunt condamnati definitiv. Legea 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale arata nu pot fi alesi debilii sau alienatii mintal pusi sub interdictie si persoanele lipsite de drepturile electorale, pe durata stabilita prin hotarâre judecatoreasca definitiva. Acesta isi sustine nevinovatia. „Este o decizie luata la gramada, pe fuga. Nu am fost niciodata la proces, pentru ca nu am avut de ce. Ma consider nevinovat si voi face recurs”, a spus Laurentiu Neghina. 
Silvia Patrascanu
Geta Panaite

„Nu comentez nimic. Normal ca voi face recurs, fiind nevinovat. Nu am avut nimic in comun cu toate imputatiile facute in acest caz.”Constantin Nastac, fost inspector scolar
http://www.desteptarea.ro/zeci-de-condamnari-in-dosarul-spaga-la-bac.html

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO