» » Virgil Mandru, bacauanul care a dat lovitura in China

Compania de vinuri Tohani deruleaza o investitie de 20 de milioane de euro in provincia chineza Heilongjiang

Producatorul de vinuri Tohani deruleaza o investitie masiva in China. Realizata in cadrul unui parteneriat concretizat in societatea mixta romano-chineza „Tohani Harbin Castle”, investitia vizeaza construirea unei fabrici de vinuri, respectiv plantarea a 600 hectare de vita de vie. Valoarea afacerii derulate in China de compania romana se cifreaza la 20 de milioane de euro, facand din Tohani cel mai mare investitor autohton in China. Societatea este detinuta de omul de afaceri bacauan Virgil Mandru. Acesta a dezvaluit, in exclusivitate pentru cotidianul Desteptarea, modul in care Tohani a ajuns investitorul roman nr. 1 in statul asiatic.
Totul a inceput in 2009 cand, sub imperiul exigentelor unei crize economice care abia batea la portile Romaniei, Virgil Mandru a decis sa „exporte” o parte din afacerea cu vinuri Tohani in China. Omul de afaceri bacauan, proprietarul companiei Tohani SA, detinatoare a peste 500 de hectare din podgoria Dealu Mare (jud. Prahova), a dezvaluit ca ideea demararii unei investitii in China a venit ca antidot la criza ce se prefigura. 
„Stiam inca din 2009 ca va veni criza. Ea era instalata in lume, dar inca nu ajunsese in Romania. Eram constransi sa gasim alternative. Solutia pe care am adoptat-o noi a fost extinderea pe piete externe. Prima idee ne-a venit atunci cand ne-a vizitat, la Tohani, in 2009, guvernatorul provinciei Heilongjian cu capitala la Harbin. Guvernatorului - un om dosebit - i-a placut foarte mult la Tohani si atunci ne-a venit ideea unei companii mixte, romano-chineze, in China. Acesta ne-a invitat in China pentru a infiinta acolo o companie mixta si pentru a aduce acolo experienta noastra in fabricarea vinului. In februarie 2010 am vizitat China, la invitatia guvernatorului provinciei Heilongjiang, si am avut primele contacte cu piata chineza, cu investitorii din domeniul viticol”, a afirmat Mandru.

Castelul Tohani din China

Partenerul chinez al Tohani SA detinea 150 de hectare de vie in zona orasului Harbin, capitala provinciei Heilongjiang. Pe acest „schelet”, precizeaza afaceristul bacauan, a luat fiinta compania mixta Tohani-Harbin Castle (n.r. - „Castelul Tohani-Harbin”). „Partenerul nostru avea acolo, in mijlocul viei, un castel frumos care s-a transformat, astazi, in castelul Tohani din China. In iunie 2010 aveam deja infiintata aceasta companie mixta. Statul chinez a fost primitor, a avut si el interesul ca noi sa facem un lucru bun acolo. Imediat ne-a pus la dispozitie pamantul necesar pentru a putea dezvolta business-ul nostru de acolo. In primul an - 2011 - am reusit sa exportam vinuri imbuteliate din Romania in valoare de 1 milion de euro. Vrem sa cream mai intai piata si mai apoi sa extindem investitiile. Tinta este ca in fiecare an sa crestem acolo cu 25 la suta, asa cum creste piata de vinuri din China”, a opinat omul de afaceri, care a dezvaluit ca Tohani va investi in China, in urmatorii 10 ani, 20 de milioane de euro. 

Investitie de 20 de milioane euro

Potrivit afirmatiilor lui Mandru, statul chinez va subventiona cu 4 milioane de euro atat constructia fabricii de vinuri, cat si replantarile de vita de vie. Aproape jumatate din investitie. 
„Am semnat un protocol cu statul chinez, in care statul este de acord sa ne puna la dispozitie 600 de hectare de teren pe care noi sa le plantam cu vie. Partenerului nostru din provincia Heilongjiang i-a placut asa de mult la Tohani, incat vrea o copie in China. Prin protocolul semnat, ne-am obligat - impreuna cu partenerul chinez - sa investim in urmatorii 10 ani 20 de milioane de euro in China, astfel ca Tohaniul este astazi cea mai mare investitie romaneasca din China. Tot timpul este promovata de ambasada Romaniei in China si oricand exista o intalnire romano-chineza la varf se discuta despre aceasta investitie a noastra”, a completat Virgil Mandru. 

Investitia derulata la Harbin, de compania omului de afaceri bacauan Virgil Mandru, este cea mai mare investitie romana in China.

„Domeniile Tohani”, 6 la suta 

Compania Tohani detine aproximativ 500 de hectare de vita de vie, fiind cel mai mare producator de vinuri din Podgoria Dealu Mare (jud. Prahova). Societatea detine 2 fabrici de vinificatie noi, precum si 100 de magazine specializate in toata tara (sub brandul „Crama Tohani”). Cota de piata a Tohani se ridica la 6 procente, societatea lansandu-se oficial pe piata autohtona de vinuri in urma cu 8 ani. „In 2004, aveam o cota de piata de 0,187 la suta, iar astazi - in 2012 - avem 6 la suta din piata de vinuri a Romaniei. 6 la suta din vinurile imbuteliate la sticla, care se vand zilnic in Romania, sunt produse la Tohani. Este o cota mare. Ca si marime si cota de piata, Tohaniul este azi pe locul 5 in Romania, imediat dupa granzii Murfatlar, Vincon, Jidvei, Cotnari. Pornind de la aproape zero, astazi suntem pe locul 5 si suntem una dintre intreprinderile foarte solide din punctul de vedere al pietei”, a declarat Mandru. Omul de afaceri bacauan a mai spus ca grupul de firme Tohani deruleaza o investitie masiva in replantarea vitei de vie de la Dealu Mare.
Replantarile se vor finaliza in 2014. „Incepand cu 2008, in fiecare an am reusit sa replantam cate 70 de hectare de vie, deci in jurul a 1,5 milioane de euro am investit in fiecare an in replantari. In 2014 vom finaliza aceasta etapa si vom avea investitii totale de 10 milioane de euro numai in replantari”, a dezvaluit el. Fabrica de vinuri de la Tohani a luat fiinta la 1 ianuarie 1959. In 2000, aceasta a fost cumparata de Mandru care a demarat un amplu proiect investitional, concretizat in modernizarea capitala a facilitatilor detinute la Dealu Mare.
Lucian Bogdanel
http://www.desteptarea.ro/virgil-mandru-bacauanul-care-a-dat-lovitura-in-china.html

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO