» » Chimcomplex, majorari salariale si angajari


Chimcomplex, majorari salariale si angajariVirgiliu Bancila este cel care si-a dedicat viata efortului de a face sa mearga un segment important al platformei onestene respectiv Chimcomplex. Actvitatea sa in cadrul platformei onestene este mai mult decât cunoscuta, iar cariera sa pute spune ca a inceput odata cu nasterea combinatului chimic de la Onesti.

Reporter: Am aflat ca de putin timp ocupati functia de director general al Institutului de Cercetare si Proiectare de Aviatie al grupului de firme SCR, sa inteleg ca ati parasit fotoliul de presedinte al Consiliului de Administratie al Chimcomplex SA?

Virgiliu Bancila: E o satisfactie deosebita sa pot sa ma ocup de ambele societati, din care institutul are filiale in mai multe localitati din tara, dar sa nu uitam ca ambele fac parte din SCR, iar aviatia presupune folosirea substantelor chimice in realizarea materialelor de vârf, cum ar fi materialele compozite, si aceasta ne arata ca activitatea institului se regaseste in toate unitatile grupului SCR, practic exista o simbioza intre obiectele de activitate desfasurate de acestea, iar managerierea presupune o dozare a eforturilor inspre eficientizare. Ocup totodata si pozitia de Presedinte al Consiliului de Adminstratie al Institutului National de Aviatie (INAV).

Rep.: Si atunci cum reusiti sa va impartiti intre cele doua ?

V.B.: Luni si vineri stau in Bucuresti si ma ocup de problemele institutului, marti si joi sunt la Onesti si ma ocup de problemele combinatului. Toata aceasta activitate presupune o programare matematica a timpului alocat celor doua institutii. Trebuie sa va spun ca incepând cu luna februarie trebuie sa ma ocup si de departamentul de dezvoltare afaceri a grupului SCR, unde sunt vicepresedinte pe acest departament, iar aceasta presupune ca trebuie sa ma ocup de problemele de dezvoltare a afacerilor si strategie manageriala a celor noua societati pe care le are.

Rep.: Si atunci care ar fi secretul reusitei dumneavoastre?

V.B.: Secretul consta in echipele de incredere cu care lucrez, carora le sunt delegate atributiile pe care le ai. De exemplu la Chimcomplex am o echipa manageriala foarte buna, cu un manager tânar capabil. Acelasi lucru incerc sa-l realizez si la Bucuresti. Pe de o parte este bine ca nu sunt in permanenta la Onesti sau la Bucuresti pentru ca altfel echipa ma intreaba mereu tot felul de detalii. Cer lamuriri. Fiind plecat trebuie sa rezolve singuri.

Rep.: Mai este Chimcomplex in criza economica?

V.B.: Anul trecut Chimcomplex a avut indicatori foarte buni, 80% din anul de vârf 2008, profitul la acelasi nivel, deci a iesit din recesiune. Probleme sunt in continuare deoarece se misca totul: piata, capitalul, tintele actionarului. 2011 a venit cu o serie de probleme, rezolvabile de echipa de management, primele doua luni au avut profit mai mare ca anul trecut si estimari, iar tinta de profit pe 2011 e mai mare ca anul trecut cu 24%. Procentul da de gândit, deci se vrea, si exista premize pentru asa ceva. Criza e o provocare permanta, deci nu trebuie abandonata lupta cu nici un obiectiv, iar perioadele de relaxare sunt in concediu. Onestenii angajati la Chimcomplex simt direct iesirea din recesiune, pentru ca trebuie sa munceasca mai mult, iar salariile sunt in crestere cu 10,5% asta la intregul personal, iar cei de la vârf vor primi o premiere care sa reflecte rezultatele activitatii lor din anul trecut.

Rep.: Anul acesta vor fi disponibilizari la Chimcomplex?

V.B.: Anul acesta nu intrevedem nici un fel de disponibilizari sau situatii de aceasta natura, ca si anul trecut când sau angajat câteva zeci de salariati si chiar cu studii superioare, datorita politicii de continua dezvoltare si de modernizare, chiar simtim o lipsa de cadre superioare. Echipa care lucreaza este aceeasi de anul trecut, ca numar si structura insa in programul de strategie managerul urmareste organizarea conducerii societatilor comerciale, deci se vor face analize si cum este condus Chimcomplex-ul, se vor implementa noi metode si tehnici, concomitent cu gestionarea managerilor prin introducerea functiilor de directori adjuncti ca o pepiniera a viitorilor manageri de cel mai inalt nivel. Trendul acsendent tine de abordare si strategie, lucru evidentiat pe sigla SCR: “Managementul conteaza”.

Astfel toate societatile din grup sunt in stare de functionare, unele chiar in stadiu de investitii. La Chimcomplex iesirea din aceasta criza a avut la baza si restructurarea pietei, in 2008 piata a suferit restructurari majore prin restructurarea actionariatului la clienti, deci a trebuit sa ne adaptam rapid, cu toate ca in chimie e dificil de facut asa ceva. Daca eram in situatia de la inceputul 2009, acum nu mai discutam de Chimcomplex. La sfârsitul anului a fost o imbunatatire conjuncturala prin scaderea productiei competitiei. Intre timp si-au revenit, dar noi suntem deja acolo si aceasta se manifesta la inceputul acestui an prin cresterea productiei. Noi suntem pe val si vom continua procesul de investitii, de dezvoltare a afacerilor astfel incât sa crestem profitul. Dezvoltarea afacerilor se aplica in fiecare unitate din grup prin dezvoltarea afacerilor existente, realizarea de afaceri noi, afaceri complementare si afaceri imobiliare. Exemple: la Chimcomplex se urmareste modernizarea instalatiei de soda din 1996, deci a devenit invechita, prin modernizarea unei celule de electroliza de la generatia 2 la generatia 5, in cercetare se lucreaza deja la generatia 6. Pentru aceasta modernizare sunt necesare 10 milioane  de euro, iar prin aceasta modernzare se va reusi scaderea consumului de electricitate cu 17%, si cresterea fiabilitatii utilajelor si echipamentelor. Finantarea urmarim sa o obtinem din fonduri europene nerambursabile pentru componente de crestere a eficientei energetice, resurse proprii si banci, de la fonduri asteptam o participare de 40%.

Rep.: Sa inteleg ca se rescrie o pagina de istorie?

V.B.: Investitia se va desfasura in 2011-2012, iar daca o realizam, 7-8 ani de zile fabrica va suporta o revolutie industriala ca in 1996 când s-a pus in functiune Soda M. Vor fi angajari in acest an, dupa cum am spus, pentru clorura de calciu, clorura ferica, produse cerute de piata deci e nevoie de forta de munca. Probabil 50-60 de angajari anul acesta, practic 10 % din totalul angajatilor, in primavara 16 oameni, urmând ca restul sa fie pe parcursul anului.

Rep.: Care ar fi cheia depasiri momentului de criza de la Chimcomplex?

V.B.; Politica pasilor marunti e la nivel de grup, la Cluj am avut o intâlnire unde am avut ca discutii sa fim pe locul 2 si nu pe 1.

Rep.: Când credeti ca vom iesi din aceasta recesiune economica?

V.B.: Doua aspecte ale crizei: una economica financiara la nivel mondial, manifestata in 2009, 2010, iar in unele tari si in 2011 dar, deja incepe sa se estompeze, sa apara crestere economica (SUA si Europa). In lume apar alte puncte de criza, Orientul Mijlociu, nordul Africii, iar in BRIC tarile cu economie emergenta Brazilia, India si China au loc schimbari evidente. China a detronat Japonia de pe locul 2 mondial. Aceste probleme, intrun fel sau altul, se vor autoregla prin actiunea diverselor grupuri de interese, in acest context se afla si România ca o componenta a Europei. La nivel european au depasit chiar si grecii momentul de zero si usor-usor vor creste. Alta componenta este criza interna din România care nu cred sa se termine repede deoarece e o criza de sistem. Pronosticul e realist, in 2009 se spunea ca nu va fi afectata de criza, in 2010 sau luat niste masuri pentru corectarea efectelor acestei crize. Va trebui in continuare sa aiba loc actiuni corective, soietatile comerciale nu mai sunt in stare singure sa-si rezolve problemele, trebuie la nivel de guvernare sa se intervina pentru a salva economia, dupa cum a facut SUA si Franta. La noi s-au facut cu intârziere si putine, in 2010, iar guvernul va trebui sa devina echipa de management a agentilor economici pentru a reusi iesirea din criza. Deci pronosticul e “potrivit”, sa zicem, deoarece o crestere de 1,2 sau 1,5% nu se va reflecta in viata de zi cu zi, asta se poate face din condei la urma-urmei.

A consemnat Dana Lungu

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

1 comentarii:

O.P. VIDEO