» » » » Votul pe bugetul judetului tulbura apele in PDL

2 impotriva, 4 pentru, 3 absenti

Votul exprimat de consilierii judeteni PDL la sedinta de sâmbata a CJ, in care a fost aprobat bugetul pe 2011 al judetului, tulbura apele in filiala democrat-liberala. In timp ce Silviu Bondor (PDL), vicepresedintele CJ Bacau, a criticat constructia bugetului si a votat impotriva sa, 4 alesi judeteni pedelisti s-au pronuntat in favoarea proiectului de hotarâre. In contextul dat, liderul PDL Bacau, Gabriel Berca, a lasat de inteles ca-l suspecteaza pe Bondor de intelegeri oculte cu Benea. Potrivit unor discutii care au avut loc in conducerea organizatiei judetene a PDL, Bondor ar fi trebuit sa demisioneze din functia de vicepresedinte al CJ chiar la sedinta de sâmbata trecuta, in semn de protest fata de politizarea alocarilor bugetare. In cele din urma, pedelistii au decis sa-l sustina pe Bondor si sa astepte ca viitoarea alianta PSD - PNL sa-l destituie din functie pe vicepresedintele CJ.

Votul exprimat de consilierii judeteni PDL la sedinta de sâmbata a CJ, când bugetul judetului a fost aprobat de alesi, evidentiaza o organizatie democrat-liberala cel putin confuza, daca nu cumva dezbinata. In timp ce Silviu Bondor, vicepresedintele CJ si prim-vicepresedintele PDL Bacau, a criticat constructia bugetara, decretând ca aceasta e vadit politizata, majoritatea alesilor democrat-liberali au votat in favoarea ei. Din cei 6 consilieri pedelisti prezenti sâmbata la sedinta, doar 2 au votat "impotriva" proiectului de hotarâre privind bugetul judetului (Silviu Bondor si Eugen Ochenatu), in timp ce alti 4 s-au pronuntat "pentru" (Nadia Stan, Gheorghe Pricopie, Nicolae Nistor, respectiv Petrica Mihaila). Votul difuz al pedelistilor, in contextul in care atât Ochenatu, cât si Mihaila au criticat proiectul bugetar, a stârnit mai multe discutii in PDL, presedintele organizatiei - senatorul Gabriel Berca - ajungând sa-l banuiasca pe Bondor de intelegeri oculte cu Dragos Benea, presedintele CJ Bacau.

"Bugetul e poza aliantei PSD - PNL"

Bondor a declarat pentru cotidianul Desteptarea ca a votat impotriva proiectului de hotarâre pentru ca acesta este "o poza a aliantei PSD - PNL" si nu o solutie la problemele administrative ale comunelor din judet. Vicepresedintele CJ a refuzat sa comenteze votul favorabil oferit de cei 4 consilieri pedelisti, declarând ca "problemele interne ale PDL nu se discuta in presa". "Bugetul e o poza a aliantei PSD - PNL. Eu personal si partidul suntem total nemultumiti de modul in care s-a facut constructia bugetului, care nu a tinut cont de necesitatile locale, de problemele comunelor. Este pentru prima data in ultimii 3 ani când banii se impart discretionar, pe criterii politicianiste, fara a se tine seama de necesarul de cofinantari al comunelor sau de marimea lor", a afirmat Silviu Bondor.

"Cea mai buna variana: sa plece Bondor"

Alti 3 consilieri judeteni democrat-liberali au absentat de la sedinta de sâmbata. Nicu Sapca, Eugen Burca, respectiv Nicolae Huiban nu au participat la votul pe buget, unii dintre ei fiind plecati din tara. Nicu Sapca, ales judetean din zona Onesti, s-a aratat surprins de votul exprimat de consilierii pedelisti. El a dezvaluit ca in partid s-a mers pe ideea votului impotriva bugetului. "Nu sunt in tara, revin abia pe 6 februarie. Dar ma surprinde votul colegilor mei. Am sa dau si eu niste telefoane sa ma interesez. Ideea era sa se voteze impotriva. Ma asteptam la o actiune politica. E cea mai buna varianta pentru noi sa plece Bondor. Stiti cum e, PSD si PNL isi fac jocurile si combinatiile si suturile le luam noi, cei de la PDL", a declarat Sapca. El a mai spus ca daca aprobarea bugetului ar fi depins de votul sau ar fi ramas in tara pentru a participa la sedinta. "Am primit materialele pe mail, dar le-am spus ca nu vin la sedinta. Au pus-o si sâmbata, parca nu puteau in alta zi. Oricum, bugetul ar fi trecut si fara votul meu", a mai spus Sapca.

Berca simte intelegeri oculte

Intr-o declaratie oferita cotidianului Desteptarea, Gabriel Berca - seful PDL Bacau - afirma ca intre Benea si Bondor ar exista intelegeri subterane. Berca nu a indicat, insa, care ar fi obiectul acestor intelegeri, dar s-a multumit sa afirme ca ele "vor fi platite la un moment dat". In replica, Silviu Bondor a reiterat ca nu tine de scaun. El a lasat de inteles ca sefii PDL Bacau s-ar fi pripit cu concluziile. "Incerc sa ramân serios in aceasta zona a politicului (...) Când se va finaliza alianta PSD - PNL, nu voi sta in calea fericirii nimanui", declara Bondor in editia de ieri a Desteptarii, facând aluzie la faptul ca e pregatit sa demisioneze din functia de vicepresedinte al CJ. La intrunirea de vineri seara a conducerii PDL Bacau s-a vehiculat ipoteza ca Bondor sa demisioneze chiar in sedinta de CJ de sâmbata dimineata, in semn de protest fata de politizarea alocarilor bugetare. Ulterior, forul de conducere al organizatiei judetene a revenit asupra deciziei, optând pentru sustinerea lui Bondor, pâna când social-democratii si liberalii vor decide inlocuirea sa din functie.
Lucian Bogdanel

Primarii „portocalii” au ajuns „orfanii” judetului

Pentru 2011, judetul Bacau a primit de la bugetul de stat suma de 425.328.000 lei, din care 67.931.000 lei destinati sistemului de protectie a copilului, a persoanelor cu handicap si programului “Lapte si corn”, 264.900.000 lei pentru finantarea cheltuielilor cu ajutorul social, ajutorul pentru incalzire si salariile cadrelor didactice, 17.151.000 lei pentru drumurile judetene si comunale si alti 73.346.000 lei pentru echilibrarea bugetelor locale. Sumele au fost repartizate, ca in fiecare an, “pe culori”. Majoritatea in CJ e formata, in acest moment, de PNL, PC si PSD, democrat-liberalii fiind minoritari desi au un vicepresedinte de pe vremea când PSD si PD-L guvernau impreuna. In perioada in care s-a negociat impartirea bugetului, Dragos Benea, presedintele CJ, a declarat ca se va tine cont de numarul locuitorilor comunei, de sumele primite prin HG in 2010, dar si de proiectele cu finantare europeana. Suma totala s-a taiat in patru felii, pe partide, luând in calcul si numarul primarilor din 2008, dupa care fiecare organizatie si-a rasplatit edilii. Din cauza ca, in 2010, primarii PD-L au primit de la Guvern mai mult, in 2011, CJ le-a dat mai putin. Democrat-liberalilor li s-au dat, in majoritatea cazurilor, câte 215.000 lei. Peste 800.000 lei vor intra in contul primariilor din Caiuti, B. Tazlau, Balcani, Letea Veche. Asadar, consilierii PD-L nu aveau de ce sa fie multumiti. Intâiul revoltat a fost Petrica Mihaila. “Criteriile au fost corecte, dar la repartizarea bugetului nu s-a tinut cont de ele, a acuzat el. O comuna ca Itesti, cu 1500 de locuitori, a primit 750.000 de lei, iar Dofteana, cu 12.000 de locuitori, a primit 300.000 de lei.” Alte comune nedreptatite sunt Parava, Corbasca, Odobesti, care au proiecte in derulare. “In acelasi timp, municipiul Bacau, desi are venituri proprii, a primit 50.000 de lei!”

Petrica Mihaila a cerut sa se taie câte 10.000 de lei de la 15 comune si sa se aloce 50.000 de lei in plus comunelor Poduri, Dofteana si Odobesti. “Nu pot fi de acord cu aceasta repartizare”, a intervenit si Eugen Ochenatu, care a cerut sa se mai discute 2-3 zile despre repartizare. Structura acestui buget demonstreaza ca, “in Bacau, alianta ACD - PSD se va finaliza”, a acuzat Silviu Bondor, vicepresedintele CJ, si a cerut sprijin pentru Brusturoasa, Parava si Odobesti. Simtindu-se orfan de-a binelea, Ionel Galatanu, edilul din Odobesti, prezent in sala, s-a plâns ca nu a primit bani nici de la Guvern. Pâna la urma s-a aplicat solutia propusa de Dragos Benea: s-au luat 100.000 de lei din suma alocata Primariei Bacau, pentru a majora cu 40.000 bugetul primariilor din Poduri si Dofteana, urmând ca Odobesti sa primeasca doar 20.000 de lei in plus.
Silvia Patrascanu 

http://www.desteptarea.ro/votul-pe-bugetul-judetului-tulbura-apele-in-pdl.html

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO