» » Nevoiti sa o ia de la zero

Sinistratii din Zemes au ramas pe drumuri

Veste-soc pentru sinistratii din comuna Zemes, care au avut de suferit de pe urma exploziei din data de 8 decembrie 2010. Rezultatul anchetei desfasurate de o echipa de specialisti in gaze naturale din Ploiesti nu este unul bun. Toate cele 27 de persoane care locuiau in zona afectata, dar si scoala din localitate, vor fi stramutate.

Drama celor 27 de sinistrati din comuna Zemes, judetul Bacau, nu a luat sfârsit. Acestia au primit vestea ca nu se vor mai putea intoarce niciodata in propriile locuinte. Ei au fost evacuati in urma exoloziei ce a avut loc in ziua de 8 decembrie 2010. Anuntul a fost facut in cadrul primei sedinte a Colegiului Prefectural pe anul 2011. Ancheta desfasurata de o echipa de specialisti ai Universitatii de Petrol si Gaze din Ploiesti a ajuns in mâinile prefectului si facut public. "Ancheta a necesitat timp pentru a fi finalizata. S-au facut forari la 6-7 metri in zona afectata, s-au luat probe si au fost analizate in laborator. Concluzia expertilor este ca zona trebuie evacuata definitiv. Conform datelor, cauza producerii deflagratiei a fost una naturala", a declarat Constantin Scripat, prefect de Bacau. Din cauza alunecarilor de teren repetate, din anii '70 si '92, a fost favorizata formarea acelei pungi subterane de gaze, cât si emanatia acestora in zona. Astfel, cele sapte case vizate vor trebui stramutate.

Primaria nu are terenuri

Rezultatul anchetei a ajuns si la urechile primarului comunei Zemes. Acesta a explicat clar ca stramutarea va fi una dificila. "Pentru noi, rezultatul nu este unul bun. In acest moment nu avem terenuri disponibile pentru a stramuta toate familiile afectate. Urmeaza sa ne consultam, sa gasim solutii, sa incercam sa identificam niste terenuri. Din punct de vedere legal sunt obligat sa le asigur terenul unde sa fie construite locuintele. Din pacate, cei afectati direct de explozie au pretentii financiare si nu stiu in ce masura voi putea sa le asigur", a declarat Ioan Selaru, primarul comunei Zemes.
Grav este faptul ca in zona se afla si o scoala, nou reabilitata, iar evacuarea ei ar insemna ca elevii sa fie transferati, cel putin provizoriu, intr-o alta unitate de invatamânt. 

Se cauta solutii

Urmeaza ca in perioada imediat urmatoare, institutiile responsabile sa caute solutii. "In cursul saptamânii viitoare voi convoca Comitetul pentru Situatii de Urgenta pentru a vedea ce masuri vom lua in acest caz si unde vor fi stramutate familiile afectate", a mai precizat prefectul judetului Bacau. Zilnic, la fata locului se fac masuratori, iar rezultatele nu sunt favorabile localnicilor. Concentratia in zona ramâne ridicata, iar pericolul producerii unei noi explozii este iminent. Echipele de interventie asigura zona.
Sinziana Filimon

http://www.desteptarea.ro/nevoiti-sa-o-ia-de-la-zero.html

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO