» » » » Scandal intre Administratiile financiare si primariile de pe Valea Trotusului

Victime ale scandalului sunt beneficiarii ajutoarelor sociale si a subventiilor pentru caldura care risca sa ramana fara bani

Totul a pornit de la un document transmis de la Iasi catre administratiile financiare din judetele Moldovei conform caruia se doreste “reducerea fiscalitatii”. Conform ultimei reorganizari a administratiilor financiare, conducerea regionala este acum la Iasi, locul de unde s-a transmis si directiva in baza careia functionarii din teritoriu sunt indemnati sa incheie protocoale cu administratiile locale. In baza acestor protocoale, fostele administratii financiare ar trebui sa puna la dispozitie functionarilor din primarii si de la Asistenta Sociala baza de date referitoare la veniturile obtinute de cei care doresc sprijin pentru a-si plati facturile la incalzire. Daca la Bacau functioneaza un astfel de protocol, inca de anul trecut, in localitatile de pe Valea Trotusului noua propunere  nu a facut altceva decat sa dea peste cap sistemul.  Primarii dar si sefii de la Aistenta Sociala din Onesti, Comanesti, Moinesti, Tg Ocna precum si din comunele din zona nu vad cu ochi buni ceea ce li se cere de la Finante.
La Finante Onesti s-a terminat hârtia
La Onesti, de exemplu, seful Servicului financiar, Gelu Marcu, refuza sa puna la dispozitia Asistentei sociale baza de date dar nici nu vrea sa elibereze adeverinte de venit. El a cerut ca personalul de la Asistenta Sociala sa intocmeasca tabele cu solicitantii de ajutoare pentru incalzire si care sa ajunga la Finante  abia apoi urmand sa se elibereze adeverintele de venit. Seful finantelor onestene sustine ca a apelat la aceasta masura pentru ca nu are hartie iar functionarii sai sunt prea ocupati cu strangerea taxelor si impozitelor pentru Guvern si nu mai au timp pentru intocmirea si eliberarea de adeverinte. In aceasta situatie , soclicitantii de ajutoare risca sa ramana fara bani. Scandalul a cuprins toate localitatile din zona vaii Trotusului dar in unele zone s-a ajuns, in cele din urma , la o rezolvare. Este cazul localitatii Comanesti unde marti, 29 octombrie, se eliberau adeverinte de venit de catre functionarii de la Finante.
La Tg Ocna fiecare declară ce vrea
In schimb, la Tg Ocna s-a ajuns la o situatie oarecum ridicola. Solicitantii de ajutoare sociale sunt trimisi, in lipsa adeverintei de venit pe care Finantele refuza sa le elibereze, sa dea o declaratie pe proprie raspundere in fata notarului . Aceasta declaratie este, sa zicem, buna ca acoperire pentru cei de la Asistenta Sociala dar poate avea urmari crunte pentru beneficiarii de ajutoare. Ei declara pe proprie raspundere, in fata notarului, ca nu au venituri sau au venituri foarte mici si astfel li se elibelireaza dosarul. Numai ca la o verificare ulterioara se poate constata ca nu indeplinesc conditiile cerute de lege. Este o capcana in care cei care vor ajutoare pot cadea foarte usor. Sa nu uitam ca este vorba, in majoritate, de oameni simpli, prea putin obisnuiti cu hârtogăraia si grabiti sa obtina niste bani pentru a putea trece iarna. Astfel ca ei, de buna credinta poate, completeaza o declaratie in fata notarului dar care devine un fals in cazul in care se descopera ca au castigat cu un leu mai mult decat au declarat.
Cum fac economii la buget Ponta si Chitoiu
Un lucru este sigur. Functionarii de la Finante au reusit in ultimele zile sa dea peste cap administratiile locale si functionarii de la Asistenta Sociala. Motivul oficial: ”reducerea birocratiei”! In realitate, s-a reusit ingreunarea intocmirii dosarelor. Seful Finantelor de la Onesti, Gelu Marcu, proaspat ajuns in aceasta functie, zicea ca nu are hartie iar oamenii sai trebuie sa colecteze taxe pentru Guvern, nicicum sa stea la dispozitia solicitantilor, in acest caz de adeverinte de venit. Dar cum Onestiul nu este un caz singular, ci este vorba de un intreg sistem, ne poate duce gandul la o strategie pornita de undeva , de sus. Cum Guvernul  se plange pe toate  caile ca banii sun tot mai putini, s-o fi gandit careva sa mai faca ceva economii pe spatele amaratilor. Cu voia sau nu a ministrului de Finante liberal Chitoiu si a sefului de la Finante, tot liberal, (precizarile despre apartenenta politica  ii apartin lui Victor Ponta), prin localitatile de pe Valea Trotusului ori vor ramane oamenii  fara ajutoare pentru incalzire ori vor avea de dat banii inapoi, la primavara, din cauza ca nu au avut adeverinte de venit corecte. Seful  Finantelor onestene mai are un motiv sa blocheze eliberarea adeverintelor de venit de catre proprii functionari. Uns sef de curand, el le-r fi promis angajetelor din subordine ca nu le va pune la munca prea multa, primul pas fiind chiar renuntarea la eliberarea de adeverinte de venit pentru nevoiasi.

Cristian BIBIRE
Monitorul de Trotus

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO