» » » Evo Morales îi va oferi azil lui Edward Snowden


Preşedintele bolivian, Evo Morales, a anunţat sâmbătă că îi va oferi azil politic fostului consultant american al NSA, Edward Snowden, dacă acesta din urmă îl va cere, într-un discurs susţinut în faţa agricultorilor la Oruro, în sud-vestul Boliviei.
"În semn de protest, aş vrea să le spun europenilor şi nord-americanilor: acum, îi vom acorda azil dacă acest american persecutat de compatrioţii săi ni-l cere. Nu ne este teamă", a asigurat preşedintele bolivian.
Întors, marţi, dintr-o vizită la Moscova, preşedintele bolivian Evo Morales, care s-a declarat dispus să îl primească pe tânăr în ţara sa dacă acesta va cere azil, şi-a văzut avionul constrâns să facă o escală de 13 ore la Viena, după ce mai multe ţări europene, care îl suspectau că îl transportă la bord pe Snowden, i-au refuzat permisiunea de a survola spaţiul lor aerian.
Joi, şeful statului bolivian a acuzat Washingtonul că a făcut presiuni asupra Franţei, Spaniei, Portugaliei şi Italiei, care i-au interzis survolul, şi a ameninţat cu închiderea ambasadei Statelor Unite în La Paz.
Bolivia, susţinută de unii dintre aliaţii săi tradiţionali (Ecuador, Surinam, Argentina, Uruguay şi Venezuela), a cerut să i se prezinte scuze publice şi explicaţii.
Într-o declaraţie comună, aceste ţări membre al Uniunii naţiunilor sud-americane (UNASUR, formată din 12 ţări) au subliniat că "ofensa" suferită de Morales în Europa nu este numai un afront personal, ci constituie o agresiune pentru toată America Latină.
Fostul consultant al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA), Edward Snowden, a declanşat un scandal la începutul lui iunie, după ce a dezvăluit un amplu program de supraveghere de către SUA a comunicaţiilor internaţionale.

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO